Fapte de fals intelectual, abuz în serviciu și delapidare, cercetate într-un dosar penal care vizează Primăria Barcani
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea și supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Întorsura Buzăului, fac cercetări într-un dosar penal care vizează Primăria Comunei Barcani, deschis în urma unei petiții înregistrate la IPJ Covasna. Delapidare, fals intelectual și abuz în serviciu sunt infracțiunile cercetate de polițiștii covăsneni.
„În urma unei petiții înregistrate la nivelul I.P.J. Covasna și a verificărilor efectuate la Primăria Comunei Barcani, a fost înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
-„delapidare”, faptă prev. şi ped. de art.295 alin.1 din Codul Penal,
-„fals intelectual”, faptă prev. și ped. de art.321 alin.1 din Codul Penal.
- „abuz în serviciu”, faptă prev. şi ped. de art.297 alin.1 din Codul Penal”, se arată într-un răspuns furnizat de IPJ Covasna redacției Observatorul de Covasna.
Având în vedere că cercetările sunt în desfășurare, alte informații, ca de exemplu perioada ori dacă s-au identificat persoanele care ar fi săvârşit infracţiunile şi dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată, nu sunt publice.
„Cercetările sunt efectuate de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice sub coordonarea și supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Întorsura Buzăului.
Întrucât cercetările în acest caz sunt în desfășurare, având în vedere prevederile art. 285 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, nu vă putem pune la dispoziție mai multe informații despre ancheta în cauză”, se mai arată în răspunsul oferit de Inspectoratul de Poliție Județean Covasna.
Potrivit articolelor evidențiate, delapidarea este „însușirea, folosirea sau traficarea de către un funcționar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Totodată, falsul intelectual este definit ca „falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcționar public aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu știință de a insera unele date sau împrejurări, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
Abuzul în serviciu este „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.