ACTUALITATE 11 aprilie 2013

Fabrica de dinozauri de la Sfântu Gheorghe [FOTO]

de Székely Emőke | 2274 vizualizări

Un tânăr își va expune dinozaurii fabricație proprie în cadrul zilelor orașului

Tóth Attila a avut întotdeauna o pasiune pentru desen, pentru creație. Spune că și-a dorit de mult timp să creeze o expoziție interactivă, în care publicul de toate vârstele să poată atinge exponatele, să poată fi aproape de ele, nu doar să le vadă printr-o sticlă.

Modelarea – o pasiune din copilărie

De la o vârstă fragedă, lui Attila i-a plăcut să confecționeze tot felul de figurine din lut. A ajuns la un moment dat să aibă peste 200 de astfel de obiecte. Au urmat micile neînțelegeri cu părinții pentru că aceste figurine au ajuns să ocupe tot spațiul din cameră. Spune că a fost fascinat de orășelele de copii montate în parc cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar și de „Veronica”, filmul care a marcat copilăria multora din generația care a copilărit în anii ’80. Attila și-a dorit mai mult decât figurinele mici pe care le-a făcut în copilărie: figuri mai mari, mai dificil de realizat. A lucrat la o firmă de grafică din Sfântu Gheorghe, unde a desenat puzzle-uri și cărți pentru copii, însă dimensiunea 2D nu i-a fost de ajuns. Astfel a început aventura sa în lumea figurilor mari 3D.

„Am învățat de la profesioniști”

Văzând că nu se poate afirma în domeniul 3D la Sfântu Gheorghe, a început să caute oportunități pe internet. A și găsit – o firmă internațională și-a deschis o sucursală la Oradea, așadar tânărul covăsnean s-a urcat în tren și a plecat în orașul de pe malul Crișului. Acolo a lucrat cu profesioniști și spune că a încercat să facă de toate, tocmai pentru a învăța cât mai multe. „Am învățat de la profesioniști, firma respectivă fiind o colaborare între specialiști în domeniul graficii din Spania, Germania și Statele Unite ale Americii. Am făcut de toate. Am fost grafician, sculptor, ce era nevoie. Am stat un an jumătate la Oradea, după care m-am întors acasă și am început să lucrez la dinozaurii mei” – povestește Attila.

De ce dinozauri?

Poate mulți se întreabă de ce se ocupă Attila de dinozauri, și de ce nu alte figurine. „Pot spune că dinozaurii sunt… la modă. Aceste animale sunt fascinante și foarte multe persoane sunt interesate să vadă cum au arătat dinozaurii, aceste vietăți furioase. Am avut și alte idei, am vrut inițial să creez personaje de basme românești și maghiare. Nu am renunțat la acest proiect, am multe idei, mi-aș dori să confecționez și personaje de basm inventate de mine. Deocamdată însă mă axez pe dinozauri” – ne-a spus Attila.

Investiţie de mii de euro pe cont propriu

Tot ceea ce confecționează Attila face din bani proprii. Spune că a încercat diferite colaborări, însă nimeni nu privește latura interactivă, educativă a unei asemenea expoziții, ci doar avantajele materiale pe care un asemenea proiect le poate avea. Așa se face că el singur investește mii de euro în materiale. Dacă acești bani se vor întoarce cândva la el sau nu, nu se știe. Tânărul spune că acceptă provocările, proiectele ambițioase doar dacă în urma acestora câștigă materiale pe care le poate folosi pentru expoziția de dinozauri. „Am lucrat la multe proiecte, unele foarte interesante, dar dacă nu pot folosi ceva pentru proiectul meu propriu, nu accept lucrarea. De exemplu am lucrat cu un cetățean turc care m-a contactat să realizez decorul pentru o expoziție, tot cu tematica dinozaurilor. A fost un proiect ambițios, persoana respectivă a lucrat cu National Geographic, cu NASA, iar rolul meu a fost acela de a crea un decor ce imita stânci și pietre pentru ca expoziția turcului să pară cât mai reală. Mi-a folosit această experiență pentru că am făcut matrițe după stânci, așadar le pot folosi ș pentru expoziția mea” – povestește Attila.

Experiențe neplăcute

Nu toate au fost sau sunt roz în cariera tânărului. Ne-a povestit cum munca lui a fost devastată de niște persoane care au crezut că au pus mâna pe fier. „Lucrez mult la marginea pădurii, mai ales când e vorba de proiecte voluminoase, care nu încap în casă. Așa s-a întâmplat și nu cu multă vreme în urmă, când am vrut să confecționez un mega dinozaur de 12 metri. Neputând duce creația în casă, am lăsat-o în pădure, unde munca mea a fost pur și simplu vandalizată. Polițiștii desigur nu au mai putut face nimic, fapta a fost consumată, dar eu m-am dus la liderul comunității rome de la Őrkő și l-am rugat să ia măsuri pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete” – spune Attila. Uriașul dinozaur trebuia să fie expus de Zilele Sfântu Gheorghe, dar întâmplarea nefericită ne face să mai așteptăm după marele animal.

Ce vom vedea la Zilele Sfântu Gheorghe

Expoziția de la Zilele oraşului va cuprinde câteva exponate mari și mulți dinozauri în miniatură. Attila ne-a spus că este vorba despre o expoziție care poate fi mutată oricând. „M-am gândit să confecționez obiectele din fibră de sticlă pentru a fi rezistente, dar și sigure, întrucât piese similare fabricate în China pot fi periculoase pentru copii. De asemenea consider că este important ca cei mici, dar și cei mari, să poată pune mâna pe obiecte, să experimenteze, să vadă despre ce este vorba. Nu voi percepe taxă de intrare la expoziție, vreau să fie liberă pentru toată lumea. Voi vinde însă bucățile mici, pe care copiii le pot colora după bunul plac, iar din banii încasați din vânzarea acestor obiecte doresc să fac un parc la mine în curte, aici în Sfântu Gheorghe” – spune Attila.

Dinozaurii „made in Sfântu Gheorghe” vor fi expuși cu ocazia Zilelor oraşului în Cortul de Tineret amplasat în curtea interioară a Primăriei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.