ACTUALITATE 7 martie 2013

Expoziţie cu lucrările lui Kós Károly la Muzeul Naţional Secuiesc

de Monica Vrânceanu | 503 vizualizări

Muzeul Naţional Secuiesc (MNS) pregăteşte Expoziţia „Lumea lui Kós Károly – 1912”, care va fi deschisă de Zilele Sfântu Gheorghe, în luna aprilie. Expoziţia va continua manifestările cuprinse în Anul Kós Károly la Sfântu Gheorghe, acţiuni ce vor continua apoi inclusiv cu lansarea unui volum referitor la viaţa şi munca renumitului arhitect.

Directorul MNS, Várgha Mihály, a declarat că pentru a marca Anul jubiliar Kós Károly, MNS va lansa de Zilele Sfântu Gheorghe Expoziţia „Lumea lui Kós Károly – 1912”, în cadrul căreia vor fi prezentate machete cu clădirile proiectate de către Kós, precum şi desenele originale ale acestuia. Desenele originale au o vechime de 100 de ani şi aparţin colecţiei MNS, însă ele au fost restaurate gratuit de Arhiva Budapestei şi readuse la Sfântu Gheorghe.

„Cea mai fructuoasă perioadă din viaţa profesională a lui Kós Károly a fost anul 1912 şi pentru că, după Budapesta, Sfântu Gheorghe este oraşul unde a proiectat cele mai multe clădiri, este normal să-l omagiem aici. În plus, în această vară vom edita şi volumul intitulat Kós Károly şi Ținutul Secuiesc, unde vom prezenta toate clădirile proiectate de marele arhitect în această zonă, iar apoi vom realiza şi un documentar despre Kós Károly”, a declarat Várgha Mihály, arătând că expoziţia va fi prezentată inclusiv la Centrul Cultural Maghiar de la Bucureşti.

Acesta a arătat că printre creaţiile de seamă ale lui Kós Károly se numără Grădina Zoologică de la Budapesta, casa lui personală de la Stana, în judeţul Cluj, pe care a proiectat-o acolo pentru că era la jumătatea distanţei dintre Budapesta şi Sfântu Gheorghe, Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, clădirea Liceului Kós Károly, precum şi 19 case din Sfântu Gheorghe.

„Kós Károly a mai proiectat însă clădiri în Baraolt şi Băţani, precum şi o clădire impozantă pentru Primăria Sfântu Gheorghe, care ar fi trebuit să fie între Piaţa Mihai Viteazul şi clădirea Bibliotecii Judeţene. Clădirea este impresionantă pe hârtie, dar odată cu izbucnirea Primului Război Mondial şi cu evenimentele care au urmat, nu a mai apucat să fie construită. Menirea noastră este să îi recunoaştem munca şi importanţa, de asta organizăm toate aceste manifestări”, a mai spus Várgha, adăugând că stilul arhitectual al lui Kós Károly are aceeaşi geneză cu a arhitectului român Ion Mincu – inspiraţie din arhitectura populară, cu o sinteză în stil european.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.