Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig îndeamnă la toleranță în relațiile interetnice
Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig, aflat în vizită electorală la Sfântu Gheorghe, este de părere că europarlamentarii români ar trebui să se unească spre binele țării, și de asemenea îndeamnă la toleranță și înțelepciune în ceea ce privește relațiile interetnice. Hellvig va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European și este inclus pe listele Regiunii Centru, pe care, spune el, o înțelege și din care face parte.
„Din perioada veche de europarlamentar am învățat că lipsa noastră de coeziune internă, lipsa capacității parlamentarilor români din cadrul PE ne-a făcut mai vulnerabili, iar mesajul meu este că din punctul nostru de vedere, al liberalilor, în perioada următoare pe anumite proiecte importante, cum ar fi agricultura, politica externă și de vecinătate a UE şi a României în zona balcanică şi a Europei de Est, precum şi strategia energetică a României trebuie să avem un moratoriu astfel încât europarlamentarii români să lucreze împreună în interesul strategic al României. Să evităm disputa şi externalizarea disputelor din spaţiul intern în spaţiul Parlamentului European. Am credinţa că din această perspectivă vom trece de faza de romantism politic de care am dat dovadă ca şi clasă politică în Parlamentul European şi vom da dovadă de pragmatism politic în interesul naţional şi în interesul strategic al României” – a declarat Eduard Hellvig.
„Buna conviețuire ține de pragmatism, toleranță și înțelegere reciprocă”
Europarlamentarul a vorbit și despre relațiile româno-maghiare și a spus că s-au făcut eforturi în ceea ce privește relațiile interetnice, și că de fapt buna conviețuire ține de pragmatism, toleranță și înțelegere reciprocă. „Cetățenii transilvăneni percep relațiile româno-maghiare cu totul diferit. Și ca membru PNL, care a susținut relațiile consistente dintre români și maghiari, nu pot să nu îmi exprim deschiderea în continuare pentru a avea o bună conviețuire în acest mod în Transilvania. De fiecare dată când apar momente electorale apar aceste discuții care de multe ori doar tensionează mințile oamenilor care fac politică, dar nu ale cetățenilor. Eu niciodată nu o să simt relația dintre români și maghiari sau români și germani ca pe o relație dintre majoritate și minoritate. Unul dintre lucrurile care pe mine m-au preocupat foarte mult a fost ca majoritatea să fie atentă la minoritate, iar minoritatea acolo unde este majoritară să fie atentă la minoritatea care per global e majoritară” – este de părere Hellvig.
În altă ordine de idei, acesta a vorbit și despre alegerile prezidențiale din acest an, și a spus că acestea vor fi o competiție între candidații de stânga și cei de dreapta. „Alegerile prezidențiale sunt foarte personalizate. Nu ajunge ca anumite partide să se asocieze pentru a lupta cu alții, e vorba de a avea un candidat care să aibă potențial să câștige, care are credibilitate și susținere de la o structură politică importantă. Dincolo de structurile politice și de candidatul pe care îl avem, avem un electorat care nu poate fi transferat doar pentru faptul că votează cu un partid. Candidatul care va reprezenta dreapta va trebui să răspundă la niște întrebări și la niște lucruri în care cetățenii de orientare de dreapta cred. Din acest punct de vedere jocul politic pentru prezidențiale va fi făcut între candidatul dreptei și cetățeanul care votează dreapta. Din această perspectivă este binevenită orice apropiere a partidelor de dreapta, dar cel mai important e să ai un candidat capabil să adune voturile. Noi avem convingerea că acest candidat este Crin Antonescu” – a declarat Eduard Hellvig.