ACTUALITATE 7 decembrie 2023

Epidemie de rujeolă în țară: care este situația în județul Covasna

de Diana Pantelimon | 676 vizualizări

Ministerul Sănătății a declarat oficial marți, 5 decembrie a.c., epidemie de rujeolă în România, în contextul în care aproape 2.000 de cazuri au fost înregistrate în 29 de județe. Cu toate acestea, situația din județul Covasna nu este considerată îngrijorătoare. Sunt doar 10 cazuri confirmate, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ágoston László.

Acesta spune că, deși există cazuri în județ, nu de aici vine problema de la nivel național.

„Avem vreo 10 cazuri, la noi nu este o tragedie. Nu din cauza județului Covasna s-a declarat epidemie. Da, sunt cazuri și probabil vor fi în creștere, dar nu alarmant și situația nu este îngrijorătoare la noi în județ, deocamdată. Evident, măsurile dispuse le respectăm”, a spus, pentru covasnamedia.ro și Observatorul de Covasna, directorul DSP, Ágoston László.

Într-un comunicat de presă, ministerul a anunțat că va iniția o campanie de informare în colaborare cu medicii de familie, având ca scop îmbunătățirea programului de vaccinare, în special pentru copiii nevaccinați.

„Rujeola este o boală infecțioasă care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, se arată în comunicat.

În perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie a.c. s-au raportat 1.855 de cazuri confirmate cu rujeolă, în 29 de județe și București. Cele mai multe, în perioada 24-30 noiembrie, s-au înregistrat în județul Brașov, 69 de cazuri. În aceeași perioadă, în județul Covasna nu au fost cazuri raportate, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o infecție virală extrem de contagioasă cu simptome ce pot fi confundate cu cele ale unei răceli obișnuite. Transmiterea bolii se realizează pe calea aerului, prin intermediul tusei sau a strănutului.

Boala afectează toate categoriile de vârstă, însă prezintă un pericol deosebit pentru copiii sub 5 ani și adulții cu vârste peste 20 de ani. Rujeola poate duce la complicații severe, cum ar fi infecții pulmonare profunde, infecții ale creierului și infecții bacteriene secundare, acestea din urmă necesitând tratament cu antibiotice.

Specialiștii avertizează că prevenirea rujeolei este esențială și poate fi realizată prin vaccinare. Vaccinul ROR, destinat imunizării împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, oferă imunitate pe parcursul întregii vieți. O singură doză de vaccin ROR asigură o protecție de aproximativ 93% împotriva rujeolei, în timp ce administrarea a două doze crește eficacitatea la 97%, potrivit reginamaria.ro.

Conform Calendarului Național de Vaccinare din România, se recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor, prima doză la vârsta de 1 an, iar a doua între 5 și 7 ani. Totodată, adulții pot opta oricând pentru vaccinare, dacă nu sunt siguri că au fost imunizați împotriva bolii, în copilărie. Vaccinul oferă protecție în termen de aproximativ două săptămâni, mai spune aceeași sursă.

Sursa foto: doc.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.