Elvira Gocz, desemnată cetățean de onoare al comunei Dalnic
După ce destinul a purtat-o prin cele mai de jos straturi ale existenței umane, forțând-o să cunoască umilința, sărăcia, neputința și batjocura lumii, aproape inexplicabil, destinul a ridicat-o pe Elvira Gocz în partea cea mai înaltă a societății, înconjurând-o de oameni de stat, staruri de cinema, prinți și prințese care, pe rând, și-au pus viața și speranța de salvare în mâinile și priceperea acestei femei. Așa se explică modul în care fata prăpădită din Covasna a ajuns ambasadoarea României pe toate continentele lumii.
În semn de recunoștință pentru realizările și generozitatea ei, Elvira Gocz a fost desemnată cetățean de onoare al orașului Covasna, în care a trăit o parte a tinereții ei și în care a revenit de câțiva ani, pentru ca sâmbătă, de Ziua Comunei Dalnic, să primească și titlul de cetățean de onoare al acestei comune în care s-a născut.
Deși povestea vieții ei depășește cu mult firul epic pe care și l-ar putea închipui chiar și cel mai plin de imaginație autor de literatură, Elvira Gocz le-a rămas oamenilor în suflete și amintire prin actele caritabile pe care le-a făcut și continuă să le facă de când a reușit să se dezvolte în plan profesional și financiar. De Dalnic o leagă cu precădere amintirea unei vieți chinuite, în care sărăcia prevala până într-acolo, încât cadrele didactice să o numească păduchioasă, însă Elvira Gocz, înzestrată cu o mare putere de înțelegere și de a ierta, nu a încetat nicio clipă să țină la pământul ei natal și la oamenii alături de care și-a trăit primii ani ai vieții. „Inima mea a rămas la fel de puternic legată atât de Dalnic, cât și de Covasna. Eu n-am uitat copilăria mea unde, în perioada 1944-1950, nu numai eu, ci și tot restul lumii era săracă”, și-a amintit Elvira Gocz în fața oamenilor adunați la Dalnic în ziua desemnării ei ca cetățean de onoare al localității.
Donaţii către comuna natală
Printre gesturile de noblețe pe care le-a făcut se numără donațiile către satul ei de baștină, care datorită ei are azi o școală cu ferestre termopan, deși până nu demult copiii de aici erau obligați să îndure frigul din cauza geamurilor cârpite. „Dați-vă seama ce însemna pentru bieții copii să vină la școală și să îndure frigul care intra prin geamurile sparte și peticite cu celofan. Nu am putut să suport acest gând, trebuia să îi ajut”, ne-a spus Elvira.
Pentru Elvira Gocz nu doar locurile natale au o importanță deosebită, ci și țara în care trăiește și despre care vorbește cu drag de câte ori are prilejul. De altfel, la festivitatea de sâmbătă ea a fost singura care a rostit un discurs oficial și în limba română. „Toată lumea din Dalnic trebuie să se ajute și să se înțeleagă ca frații și surorile. Pentru că toți suntem frați și surori. Trebuie să nu ne urâm unii pe alții și să ne ajutăm la nevoie”, a fost mesajul transmis de Elvira Gocz, care în încheiere a transmis un mesaj de pace în întreaga lume, ajunsă acum în secolul XXI. „Să trăiască și România, să trăiască și Ungaria, să trăiască toată lumea și să fie pace în lumea întreagă”, au fost cuvintele ei.
În plină zi de sărbătoare a comunei, primarul din Dalnic, Bartók Ede-Otto, a transmis la rândul său un mesaj de mulțumire către Elvira Gocz. „Îi mulțumesc foarte mult pentru tot ce a făcut pentru localitatea noastră și ce pot să-i doresc mai mult decât multă, multă sănătate?”, ne-a spus edilul.
Alături de Elvira Gocz, cetățean de onoare al comunei Dalnic a fost desemnat și Bologh Sándor, care nelocuind în țară nu a putut participa la eveniment.