ACTUALITATE 16 mai 2017

Educatorii covăsneni, chemați în schimb de experiență în Turcia

de Iulia Drăghici - Taraș | 3034 vizualizări

Conferința internațională „Fii voluntar în comunitatea ta”, desfășurată săptămâna trecută în județul Covasna, răzbate și la câteva zile după încheiere cu ecouri pozitive. După evenimentele susținute în Sfântu Gheorghe și Covasna, vineri și sâmbătă, pe 12 și 13 mai, activitățile s-au mutat în zona Buzaielor. Oaspeții, veniți din Turcia, Italia, Ungaria sau Republica Moldova, au fost plăcut impresionați de ceea ce au văzut aici, astfel că au propus chiar și schimburi de experiență cu educatoarele din județul Covasna.

„Cred că toți participanții au plecat cu impresii bune despre învățământul covăsnean, despre cum se derulează activitățile la noi în grădiniță și ne-au mulțumit. Chiar dacă a fost într-o zi de sâmbătă, copiii au venit la grădiniță (Grădinița cu Program Prelungit „Prichindel” - n. red.) și au susținut un program artistic, cu dansuri specifice țărilor participante la conferință. Din câte ne-au spus, oaspeții au rămas profund impresionați de ceea ce au găsit la noi și nu putem decât să ne bucurăm. Cel mai important exemplu în acest sens este faptul că turcii ne-au chemat la ei într-un schimb de experiență, ca să predăm și acolo în stilul Step by Step de la noi. Țin neapărat să mulțumesc Primăriei din Întorsura Buzăului, în special primarului Băncilă Leca și viceprimarului Ștefan Platon, care de fiecare dată sunt alături de noi și ne sprijină în tot ce avem nevoie, dar și părinților, pentru că au fost dispuși să îi aducă pe cei mici la grădiniță, deși era sâmbătă. (...) Adevărata măsură a stării unei națiuni este considerată aceea care urmărește cât de bine servește copiilor ei, asigurându-le starea de bine care le dă sensul de a fi iubiți, valorizați și cu adevărat incluși în familia și societatea în care s-au născut. Activitățile de voluntariat pot fi ocaziile potrivite pentru a-i implica şi obișnui pe copii să se acomodeze în rolul de voluntar, prezentându-i toate beneficiile pe care le poate obține de pe urma acestor activități şi este învățat de mic că este important să-i ajuți pe alții, să te implici la activități de pe urma cărora să nu te aștepți să obții beneficii materiale, cu atât mai mult va tinde să introducă voluntariatul în viața lui”, ne-a declarat coordonatoarea activităților desfășurate în zona Buzaielor, Claudia Luca.

Conferința a fost de asemenea un prilej de promovare a turismului din județul Covasna, dar nu numai, pentru că pe timpul șederii lor, participanții din străinătate au avut ocazia de a vizita atât zona orașului Covasna, cât și cea a zonei Buzaielor, prin Valea Zimbrilor din Vama Buzăului sau alte locuri din Întorsura Buzăului.

Mai mult decât atât, nu numai schimbul de experiență propus de participanții turci este un semnal pozitiv că învățământul preșcolar din județ este unul demn de apreciat în toată lumea, ci și atestatul oficial de bune practici, acordat cu ocazia conferinței județului Covasna de către Institutul de Științe Psihologice şi ale Educației din Roma, reprezentat la eveniment de președintele său, Fausto Presutti.

Evenimentul internațional „Fii voluntar în comunitatea ta” vine în continuarea „Simpozionului de creativitate pedagogică”, care se derulează de zece ani în județul Covasna. Inițiativa organizării conferinței aparține prof. univ. dr. Mariana Norel de la Facultatea de Psihologie şi Științele Educației din cadrul Universității Transilvania din Brașov, care a fost prezentă pe tot parcursul activităților.

Conferința a fost organizată de Asociația Pedagogilor Români din Covasna, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna şi Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca – extensia Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Consiliului Local municipal.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.