EDITORIAL. USL în faţa unei posibile provocări
Iată o propunere interesantă pe care zvonerii din preajma Palatului Cotroceni o introduc în ecuaţia politică: Traian Băsescu este dispus să negocieze cu liderii partidelor politice o scurtare a mandatului prezidenţial, în schimbul modificării Constituţiei în sensul votului dat de români la Referendumul pe această temă. N-ar fi prima aluzie la acest subiect, însuşi preşedintele a evocat această posibilitate într-una din apariţiile sale televizate.
Concret, ar fi vorba despre organizarea alegerilor prezidenţiale odată cu cele parlamentare, aşa cum era până să fi schimbat Adrian Năstase şi PSD regula. Mi se pare a fi o propunere de bun simţ, alegerile costă şi nu avem niciun motiv să persistăm în greşala de a separa prezidenţialele de parlamentare.
Cu toate acestea, dacă propunerea va fi făcută de preşedintele în funcţie, cu siguranţă ea va fi refuzată de Opoziţia noastră distructivă. Se vor bănui cine ştie ce interese ascunse, se va recurge la şantaje şi propuneri irealizabile... Sunt o groază de metode pentru a eşua nişte negocieri, anunţând că tu ai vrut, dar nu în condiţiile astea! Lecţie pe care şi Ponta, şi Antonescu şi toată clica imatură de la conducerea USL o ştiu foarte bine.
Şi pentru că le e teamă că propunerea va fi făcută de Traian Băsescu la intervenţia din Parlament, pe care a cerut-o preşedinţilor celor două Camere, unii dintre liderii USL s-au grăbit să anunţe că ei nu vor participa la această acţiune prezidenţială. Îşi vor băga capul în nisip, ca struţul, crezând că nu-i vede nimeni... Nimeni nu ştie dacă preşedintele va vorbi acum, sau mai târziu despre subiectul în chestiune, deocamdată el a fost doar „aruncat” pe piaţa zvonurilor ca o probabilitate. Cu toate acestea, el a produs deja frisoane în rândul USL, care se vede din nou, a câta oară?!, în situaţia de a urma o agendă politică făcută de preşedintele Băsescu. Cu un talent politic pe care nici duşmanii nu i-l contestă, preşedintele va reuşi să-i pună în dificultate pe „craii de la răsărit”. Dacă vor reacţiona la fel de imatur şi de inconsistent şi împotriva interesului public, aşa cum au făcut aproape tot timpul până acum, liderii Opoziţiei vor refuza o discuţie serioasă pe această temă, aşa cum au refuzat orice încercare a Coaliţiei de a încropi un dialog politic. Se vor prevala de „greva” parlamentară şi vor continua să facă o politică de neamuri proaste, la umbra unei Pieţe a Universităţii care nu mai reprezintă pe nimeni.
Absurdul situaţiei – dacă se vor adeveri presupunerile mele, ceea ce nu-mi doresc – este că scurtarea mandatului prezidenţial este foarte mult dorită şi de USL, pe ei îi orbeşte însă orgoliul şi lipsa de discernământ politic; dacă ar renunţa la prostii şi infantilisme de Crin, ar reuşi să producă o schimbare importantă a Constituţiei şi a unor reguli impuse de un fost premier care s-a visat preşedinte înainte de vreme (de Adrian Năstase e vorba, nu de Mircea Geoană sau de Crin Antonescu...).
Apropo de orbire şi lipsă de discernământ, liderii USL l-au acuzat mereu pe Traian Băsescu de prea multă implicare în „jocul” politic. De-o vreme, preşedintele s-a cuminţit, îl lasă pe noul premier să-şi dezvolte aptitudinile şi bine face. Dar nici aşa nu-i bine, acum nu-i bine că „de ce stă, domnule, de ce nu zice şi nu face nimic?”. Dacă vrea să zică ceva în Parlament, nici asta nu-i bine, e luat la mişto de un socru nepriceput de posibil viitor premier... E clar, orice-ar face preşedintele, tot nu-i bine! Păi scurtaţi-i, fraţilor, mandatul, dar faceţi-o pe cale legală, normală, nu prin greve parlamentare şi alte farafastâcuri în care nu mai cred nici ţaţele din Ferentari! Mergeţi la negocieri, bateţi-vă, luptaţi, dialogaţi şi rezolvaţi problema, aşa procedează nişte oameni politici normali, care alcătuiesc nişte partide normale.
Dar să mai avem răbdare şi să vedem ce se mai întâmplă, dacă intenţia preşedintelui va chiar fi asta, atunci cu siguranţă liderii Opoziţiei vor trebui să aibă o reacţie şi să facă, în sfârşit, ceva în interesul populaţiei. Altfel riscă să nu-i mai creadă nimeni.