EDITORIAL. România înfometată se pregăteşte de alegeri
Ne-aşteaptă o toamnă periculoasă. Nu pentru că vom fi invadaţi de refugiaţi sau de terorişti, nu pentru că vin potopul, seceta sau foametea, ci pentru că intrăm în campanie electorală, iar la români alegerile parlamentare se transformă întotdeauna în concurs de oferit pomeni electorale. Am reţinut, iată, câteva teme „esenţiale” care vor agita spiritele în cel mai nenorocit parlament pe care l-au dat alegătorii acestei ţări după Revoluţie. Reţineţi aceste teme, pentru că s-ar prea putea să vă agreseze simţurile după începerea sesiunii de toamnă a parlamentului, adică în scurtă vreme.
*Cum să devii, fără concurs, înalt funcţionar public? Simplu: modificând statutul funcţionarilor publici, astfel încât parlamentarii să poată deveni funcţionari publici şi înalţi funcţionari publici, după încheierea mandatului, fără niciun fel de bătaie de cap. Dacă îşi doresc, desigur... Cu siguranţă îşi vor dori, pentru că asta le înlesneşte parvenirea fără niciun merit în funcţii importante şi bine plătite: prefecţi, subprefecţi, directori sau şefi servicii la instituţii deconcentrate... Cum să nu iniţiezi sau să nu votezi o asemenea lege?!
*Pensii speciale pentru: 1. Consilierii parlamentarilor (a se înţelege prin „consilieri” apropiaţii aleşilor, eventual rudele acestora, adică acei oameni preţioşi care le compun interpelările şi îi informează cu privire la situaţia din judeţe), care n-au altceva de făcut decât să devină funcţionari publici parlamentari, lucru la îndemâna oricărui consilier al oricărui ales. 2. Profesorii din întregul învăţământ românesc, dacă au o vechime de 30 de ani în meserie – pensia ar urma să fie în cuantum de 80% din media salariului pe ultimele 12 luni. 3. Personalul de pe ambulanţe. 4. Membrii cooperatori din agricultură, la foştii ceapişti ar urma să se mai adauge 150 de lei la amărâta lor pensie socială de 360 de lei; o ruşine, oricum, dar parcă văd că legea asta nu va fi votată... 5. Instructorii de pe elicoptere, Aeroclubul României sau Autoritatea Aeronautică Civilă.
În plus, alte proiecte de lege privesc revenirea la acordarea celei de-a 13-a pensii pentru cei cu pensii mici, dar şi sporuri importante pentru condiţii grele de muncă la bugetarii din sănătate.
Nu vreau să fiu înţeles greşit: mulţi, foarte mulţi români ar merita lefuri, sporuri şi pensii mai mari, dacă nu chiar pensii speciale. Problema e că toate „tunurile” astea miros a populism feroce şi au ca ţintă un guvern fără sprijin politic, care ar putea arunca ţara în haos dacă parlamentarii ar adopta toate aceste iniţiative legislative. Nu poţi să obligi anemicul guvern Cioloş să facă peste noapte ce zeci de guverne politice deştepte, tari ca piatra legată de picioarele înecatului, n-au reuşit într-un sfert de secol de „atentă gândire parlamentară”. Sau poţi, dacă într-un efort general se vor uni populismele PSD şi PNL (greu, oricum, pentru liberali să-i întreacă pe pesedişti la acest capitol!), dar preţul realegerii unor parlamentari pe nişte funcţii pe care nu le merită îl vom plăti cu toţii. Şi va fi unul extrem de mare şi greu de suportat.
Important va fi să vedem ce categorii de alegători vor înţelege exact dimensiunile pericolului acestui populism care, cel puţin deocamdată, poartă marca PSD-UNPR-ALDE. Mi-e greu să cred, totuşi, că toate aceste iniţiative legislative vor fi votate de majoritatea parlamentară, chiar dacă foamea de voturi, adică de Putere, este uriaşă.