ACTUALITATE 29 septembrie 2014

EDITORIAL. Rectificarea rectificării pomenilor bugetare

de Dumitru Manolăchescu | 865 vizualizări

Victor Ponta şi ai lui au ieşit la cumpărat de voturi. Nu c-ar fi vreo noutate, n-o fac doar Ponta şi partidele lui (aici intră şi partidul făcut dar nenăscut al lui Tăriceanu), toate partidele se dau de ceasul morţii să cumpere voturi, problema e că unii au cu ce, au instrumente prin care să convingă, alţii n-au... Fatal, cei din urmă aparţin Opoziţiei, iar cei dintâi sunt la Putere. Între aceste două forţe se cască o prăpastie mare cât speranţele noastre înşelate de minciunile, incompetenţa şi hoţiile guvernanţilor.

Spuneam că toate partidele cumpără voturi. Şi toţi candidaţii. Atunci când eşti prim-ministru în funcţie, ai însă şi mijloace s-o faci. Atât de multe, încât e nevoie de bun-simţ ca să nu le foloseşti în exces. Lui Victor Ponta acest preţios bun-simţ comun îi lipseşte, drept pentru care asistăm la o întrecere socialistă pentru cumpărarea de voturi în vederea prezidenţialelor din noiembrie.

Concret, mă refer la a doua rectificare bugetară a acestui an, un soi de rectificare a rectificării fără cap şi fără coadă în ţara lui Ponta... Rectificările astea bugetare au fost întotdeauna o armă în mâna guvernelor, indiferent de culoarea lor politică. Acum, însă, parcă s-a depăşit orice limită. Probabil racolarea de primari prin Ordonanţa traseiştilor nu are dimensiunea scontată şi-atunci se apelează, în disperare de cauză, la buget pentru pomeni electorale. Cum să-ţi explici altfel următoarele dări şi luări:

*Se dau bani Ministerului Muncii, Ministerului Dezvoltării Regionale, Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Avocatului Poporului, Senatului, Serviciilor de Informaţii. Suma se ridică la peste trei miliarde lei. Nu-i rău că se dau bani acestor ministere şi servicii, chiar dacă se pot suspiciona nişte aranjamente şi foloase. Rău e că se iau bani de unde n-ar trebui să se ia, ci să se dea.

*Se iau, aşadar, bani de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (peste un miliard de lei), Ministerul Sănătăţii (264 milioane lei), Ministerul Transporturilor (170 de milioane), Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (164 milioane lei), Ministerul Finanţelor (992 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (1.340 milioane lei). De asemenea, în pagubă se află şi Educaţia, Cultura, Tineretul şi Sportul, Academia Română şi Camera Deputaţilor.

La o primă traducere a dării şi luării de bani prin metoda brevetată încă de pe vremea „bătrânului edecar comunist” Ion Iliescu, constatăm următoarele: *Nu avem nevoie de Sănătate, Educaţie, Cultură, Dezvoltare Rurală. „Ţara te vrea prost” devine din ce în ce mai mult un slogan real de campanie al PSD şi acoliţilor săi. Explicabil: proştii, inculţii, dependenţii de ajutoare de stat sunt o masă de manevră ideală, de ce să-i ajuţi să se ridice mai sus de genunchiul broaştei, să vadă mai departe decât le permite propaganda de partid?! Cui foloseşte emanciparea asta? În niciun caz Puterii pesedisto-antenisto-pontiste... *Beneficiarii acestei rectificări pre-electorale de buget sunt primarii şi baronii locali oportunişti, traseişti, aducători de voturi. *Perdante sunt, din păcate, ministere esenţiale pentru viaţa şi sănătatea noastră, pe care, iată, Ponta şi-ai lui nu dau doi bani.

Tragem linie, adunăm şi scădem: îi dai bani în plus Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prea-plecata slugă a premierului discreţionar, nu a poporului suveran, ca să nu facă nimic şi ministrului Dragnea ca să fii sigur că scoate şi morţii să voteze Victor Ponta-preşedinte. Dar nu te interesează absolut deloc soarta Educaţiei, Sănătăţii, Culturii... Ce să mai vorbim de infrastructură, de cofinanţarea programelor cu bani din fonduri externe nerambursabile... În 2012 s-au făcut 140 km. de autostradă (sau şosea de mare viteză, autostrăzi de-adevăratelea încă nu avem în România), în 2013 s-a ajuns la 115 km., ce credeţi că va fi în 2014? Dezastru, vă asigur, prietenul intim al premierului, Dan Şova-Holocaust, a îngropat marile proiecte de autostrăzi de nu le mai găseşte nimeni.

Asta-i treaba cu rectificarea pesedistă de buget: se face pentru a întări dependenţa primarilor şi baronilor locali penali de conducerea partidului unic, nu pentru a dezvolta sectoare ale economiei şi vieţii sociale care pot produce bunăstare, prosperitate şi progres. Întrebare: de ce procedează Puterea aşa? Răspuns: pentru că ţara pesedistă te vrea prost, incult şi dependent de pomenile unui viitor preşedinte patriot, bun român şi ortodox.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, 30 septembrie 2014
Doamna Ilyes, se pare ca nu ne-am inteles :) tot ce-am vrut sa zicem era ca nu puteti cere obiectivism de la un editorial, care prin definitie e subiectiv. In rest, Dumitru Manolachescu a fost foarte citeste integral
Ilyes Ibolya, 30 septembrie 2014
Pana cand nu apare sub nume ( al ziarului, al ziaristului) de ce parte a spectrului politic se afla " editorialistul", membri ai staff-ului, ai redactiei, ca cititor care vede dincolo de aparente, citeste integral
, 30 septembrie 2014
Exact :) Dar comentarii de genul "oare, daca obiectivismul jurnalistic asa il expuneti, cum scrieti cand sunteti... subiectiv?" nu-si au rostul la un editorial :)
Ilyes Ibolya, 30 septembrie 2014
...cu care cititorul cotidianului poate sa fie sau sa nu fie de acord...:)
, 30 septembrie 2014
Doamna Ilyes, Editorialul, prin definitie, apartine jurnalismului de OPINIE, care este subiectiv, pentru ca exprima parerea autorului despre subiect.
Ilyes Ibolya, 30 septembrie 2014
Domnule ziarist, ori ati uitat, ori nu vreti sa va amintiti: pe la noi, se intampla aceste fenomene cel putin in trei ani din cinci...Doar ca se schimba uneori cei care dau pomana ( nu si DE citeste integral
stelian, 30 septembrie 2014
Dle Manolachescu, stiti care este teoria "mujicului"? "Si 5 lei daca se dau in plus la pensie ... e foarte bine, ii iei... nu ii dai! Si sunt multi cu asemenea asteptari. Acest spirit s-a cultivat in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.