EDITORIAL. Preţul aducerii UDMR la guvernare
Victor Ponta şi USD au hotărât să plătească preţul pe care l-au cerut liderii UDMR pentru a accepta să participe la guvernare: Ministerul Culturii şi postul de vicepremier pentru Kelemen Hunor, Ministerul Mediului pentru Korodi Attila, 14 posturi de subsecretari de stat, prefecţi în Covasna, Harghita şi Mureş. Majoritatea parlamentară va primi în schimb... 26 de voturi de la aleşii UDMR. Vi se pare puţin? Şi mie, dar noi gândim probabil greşit, suntem defecţi, naţionalişti, antieuropeni şi băsişti. Ponta, Constantin, Oprea şi Kelemen sunt cei care gândesc şi acţionează pentru liniştea şi bunăstarea românilor. La ei ne e speranţa, ei construiesc cărămidă cu cărămidă – cum atât de frumos glăsuia Kelemen Hunor – viitorul României europene.
Ticăloşia acestei majorităţi încropite penibil, într-un elan amatoristic perfect, este însă alta: lipsa de transparenţă. Speriaţi de Traian Băsescu şi de o eventuală hotărâre a Curţii Constituţionale, cei patru muşchetari au decis să-şi fraierească electoratul credul şi naiv. Au jurat că nu schimbă cu niciun cuvânt programul de guvernare de-acum doi ani, care nu conţinea pretenţiile periculoase ale UDMR, şi s-au ţinut de cuvânt, guvernează după acelaşi program. A apărut, în schimb, din neantul istoriei un protocol între PSD şi UDMR, care conţine toate obligaţiile pe care şi le asumă USD pentru satisfacerea pretenţiilor UDMR: arborarea steagurilor secuieşti pe clădirile publice, linia maghiară la UMF Tg. Mureş, modificarea Legii educaţiei naţionale doar cu acordul UDMR, adoptarea Legii minorităţilor naţionale şi altele pe care nu le mai amintesc aici. Nimic criticabil într-un stat european civilizat cum e România (?!), interesant este însă cât oportunism şi fariseism zac în măruntaiele noastre politice. E vorba exact de aspectele atât de criticate de PSD, UNPR şi PC cu doi ani în urmă, când au dărâmat prin moţiune de cenzură guvernul Ungureanu. E simplu, nu vă obosiţi să înţelegeţi, într-un fel gândeşti când ai nevoie de UDMR şi cu totul altfel când nu ai nevoie de ei. Aşa se face că, de pildă, PDL-ul a fost criticat de PSD exact pentru motivele pe care le foloseşte acum PDL ca să-i critice pe cei de la guvernare.
Trebuie să insist şi să spun că aici nu e vorba de interesul poporului român, de interesul României, de alte programe măreţe pentru fericirea românilor, ci de interesul politic şi financiar al unui grup de persoane care reprezintă o majoritatea parlamentară. În opinia mea, o majoritate coruptă şi coruptibilă. Dar, din moment ce aşa am votat, ce altceva am putea avea?!
Vor fi schimbaţi, cu siguranţă, şi prefecţii PSD din Covasna, Harghita şi Mureş. Nu va fi o nenorocire, demiterea lor nu va însemna o retrogradare, ei îşi vor găsi un locşor bine plătit în grupul numeros al inspectorilor guvernamentali. S-ar putea ca la Prefectura Covasna să revină dl. György Ervin, ceea ce n-ar fi deloc o tragedie din punctul de vedere al acestei instituţii.
Într-o adevărată vânătoare de parlamentari, USD şi-a asigurat şi sprijinul grupului PPDD, precum şi pe cel al minorităţilor naţionale. Pohta ce-a pohtit Ponta s-a împlinit: Puterea are acum o majoritate confortabilă, ceva mai mult de 60%. Ce va face cu ea, numai el şi-ai lui ştiu. Până acum, cu 70% majoritate, de la USL n-am avut decât minciuni, incompetenţă, dezinteres, măriri de taxe şi impozite. Multe, foarte multe vorbe şi puţine, foarte puţine fapte menite să crească nivelul de trai al românilor. N-am absolut niciun motiv să cred că USD, UDMR şi aliaţii lor ne vor oferi altceva decât vorbe frumoase de-acum înainte.
Şi, dacă-mi permiteţi, o nedumerire de final: la ce-a mai fost nevoie să schimbe Ponta, în nici doi ani, cinci miniştri la Cultură, pentru a ajunge tot la un foarte competent udemerist?!