EDITORIAL. Poliţia gunoiului, Poliţia zăpezii, Poliţia meniului...
Suntem în stare să născocim orice ca să ne treacă timpul şi să nu vedem prăpastia de lângă noi. Autorităţile locale din Sf. Gheorghe au născut ideea unei Poliţii a gunoiului. De fapt, câţiva oameni (trei, patru, câţi să fie oare?...) care ar trebui să păzească conteinerele de gunoi şi să nu-i lase pe ţigani să scoată din ele meniul zilnic... Tâmpită chestie, mai că-mi vine să înjur, dar e post şi n-am voie.
Deci, cum procedăm cu gunoiul menajer? Plătim nişte oameni care să facă ce? Să se bată cu ţiganii care caută în conteinere? Să-i alunge şi să ia ei ce e de luat de-acolo? Să-i amendeze?! Şi-au pus gospodarii oraşului întrebarea dacă n-ar fi mai bine să avem nişte conteinere (peste tot în oraş, nu doar în unele locuri) în care să nu poată nimeni umbla? Cum îi poate trece cuiva prin cap că nişte oameni (posibil şi chiar probabil ţigani...) se vor certa şi îi vor amenda pe alţii (cu siguranţă ţigani...) pentru că scormonesc în conteinere în căutarea pâinii cea de toate zilele?!
E o aiureală întreagă, pe care eu refuz s-o creditez cu cea mai mică urmă de inteligenţă provincial urbană – ca să fiu în tonul municipiului nostru, care a născut (sau năşit) ideea. E la fel de groasă ca taxa pe deszăpezirea trotuarelor... Uite, ar urma ca în decembrie să plătim 8 lei de persoană pentru că nişte tipi invizibili ne curăţă trotuarele de o zăpadă până ieri invizibilă. Nu-i aşa că suntem în plin SF?! Urmează, bag sama, că dacă nu avem ninsori trebuie să le provocăm. Mai lipseşte zăpada artificială, nu râdeţi că Şugaş Băi e aproape şi-acolo procedeul se foloseşte! Iar dacă vom avea zăpadă artificială, de ce n-am avea şi o Poliţie a zăpezii? Ieri pe la ora 10 am văzut câţiva asemenea „poliţişti” ai zăpezii de pe trotuare; erau îmbrăcaţi cu scurte de fâş galbene, ţineau în mâini nişte mături obosite şi păreau plictisiţi la culme... Ninge sau nu, se pune zăpada ori nu, tipii ăştia ne vor costa 8 lei pe lună, de persoană!
Bun, cu Poliţia gunoaielor şi cu deszăpezirea trotuarelor am lămurit-o (vorba vine, nişte idei geniale ca astea nu vor putea fi desluşite de nimeni, niciodată...), să vedem acum ce se întâmplă cu Poliţia meniurilor. Păi e vorba, dacă am citit eu corect, despre o idee a unor britanici tineri şi neliniştiţi în legătură cu mâncarea nesănătoasă care se consumă de către angajaţii instituţiilor publice (şi nu numai) din U.K. Adică nişte băgători de seamă (au şi ei de-ăştia, dacă număr bine s-ar putea să găsesc mai mulţi la ei decât la noi...) au descoperit că funcţionarii statului se îmbolnăvesc prea des şi stau prea multe zile acasă din cauză de mâncat aiurea, la fast-food-uri sau prin zonă (în cazul nostru, direct din containere...). Aşa că, absolut firesc pentru firea lor de urmaşi ai lui Sherlock Holmes, s-au scremut să găsească antidotul nutriţiei defectuoase. Şi l-au găsit: Poliţia meniurilor. Vor angaja oameni care să stea cu ochii pe mâncarea angajaţilor şi să le ia meniul nesănătos din faţă atunci când li se pare că şaorma respectivă are prea mult piper...
Sună a mişto, dar nu e, chiar se pregăteşte aşa ceva unor companii private şi instituţii de stat. La urma-urmei, nici nu contează cui aparţin angajaţii cu pricina, important e ca statul să aibă un popor sănătos la serviciu, nu acasă! Ce mănâncă acasă, de unde îşi procură hrana ei şi copiii lor – asta nu-i interesează. Ei, vedeţi dvs., aici e marea deosebire dintre noi şi ei, oricare ar fi aceştia; noi, în Sf. Gheorghe, ne-am arătat chipul uman capitalist născând Poliţia gunoaielor, nu-i mai lăsăm pe ţigani să mănânce din conteinere! Îi lăsăm, pur şi simplu, să moară de foame. Uneori, din prea mult umanism neînţeles de occidentali, le permitem să cerşească şi să fure. Oameni suntem, ce dracu!
Şi-uite-aşa ajung eu să fiu, în sfârşit, de acord cu prezidenţiabilul Crin: suntem pe cale să devenim un stat poliţienesc!