EDITORIAL. Pohta ce-a pohtit „pontănacul aurolac”
Mărturisesc că mă interesează din ce în ce mai puţin miniştrii unui guvern jenant, cum este cel al lui Ponta. Sunt, totuşi, câteva nume care atrag atenţia.
Eugen Nicolicea, de pildă, omul care cu câţiva ani în urmă, nu mulţi, spunea despre Victor Ponta că a trăit prin Paris ca un „aurolac” sadea, a ajuns ministru pentru relaţia cu Parlamentul. Tot el l-a numit pe Ponta „pontănac”, ceea ce m-a făcut să fiu aproape invidios pe inspiraţia individului. Cu timpul, Nicolicea a ajuns să-şi ofere serviciile celui pe care l-a înjurat, ceea ce nu mai miră pe nimeni, în politica românească pupincurismul e loc comun. Se poate specula, desigur, asupra motivelor pentru care „pontănacul” acceptă acest şantaj. Dar ce rost are? Cine vrea, înţelege din prima, cine nu, nu pricepe niciodată!
Ioana Petrescu, 34 de ani, are un doctorat şi un masterat în economie la Universitatea Harvard. Consilier pe probleme fiscale al premierului Ponta, a ajuns rapid ministru al Finanţelor. Analiştii economici presupun că domnişoara cu Harvardul va fi doar un paravan în spatele căruia vor acţiona fraudulos grupurile de interese extrem de bine reprezentate în guvernul Ponta. Înclin să-i cred, dar aş zice că tânărul ministru merită să i se acorde prezumţia de nevinovăţie.
Aurelia Cristea, 36 de ani, a fost numită ministru delegat pentru Dialog social. Un minister minor, aş zice, câtă vreme dialogul social trebuie purtat la nivelul tuturor celorlalte ministere. Se pare, însă, că expertiza acestei doamne în chestiunea salariilor nesimţite de la ASF l-a impresionat pe Victor Ponta, care i-a găsit un loc în schemă. Cum şi de ce să cobori de la un salariu de multe mii de euro pe lună la ASF, la o leafă de câteva mii de lei – e dificil de priceput dacă nu aduci în discuţie protecţia pe care ţi-o oferă solidaritatea ministerială sau avantajele ilegale oferite de funcţia guvernamentală.
Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru românii de pretutindeni. Un minister fantomă, creat parcă anume pentru prieteni. Stanoevici are 56 de ani, iar 22 dintre ei şi i-a petrecut prin Franţa. Probabil că pe-acolo l-a şi întâlnit „aurolacul” Ponta, în peregrinările sale pariziene. Astfel, după o scurtă perioadă de probă la Antena 3, unde actorul şi-a dres glasul înjurându-l pe Băsescu, Stanoevici s-a calificat pentru funcţia de apărător al românilor din străinătăţuri.
Kelemen Hunor are o meserie onorabilă, este medic veterinar. Legătura lui cu Ministerul Culturii este una singură: parteneriatul UDMR cu USD, sau cum s-o mai numi acum alianţa bezmetică dintre PSD, UNPR şi PC. Este şi vicepremier, pentru că Ponta a fost darnic, i-a împăcat pe toţi, să nu repete isprava cu PNL-ul şi Iohannis.
Îmi place să cred că Ponta nu mai păcăleşte prea mulţi naivi acuzându-l pe Crin Antonescu de ruperea USL. Pentru orice minte normală, care nu se spală pe creier la Antena 3, e clar că artizanul destrămării „invincibilei alianţe” este chiar premierul Ponta, care s-a speriat de puterea pe care ar căpăta-o la guvernare cuplul Antonescu – Iohannis, în condiţiile în care acesta din urmă ar fi fost ministru de Interne şi vicepremier. Cu siguranţă, e mult mai comod să ai PNL-ul risipit în Opoziţie (ăsta era rolul vieţii manechinului Tăriceanu, un rol jucat prost şi fără talent, cu ochii mereu la cuşca sufleurului...) şi să guvernezi cu nişte entităţi minoritare, precum UNPR, PC şi UDMR.
Să vedem, însă, ce va urma. Marţi, Crin Antonescu a prezidat şedinţa în care premierul a cerut Parlamentului un vot de încredere pentru noul guvern. Discuţii şi dezbateri prelungite, alimentate de o posibilă judecată la Curtea Constituţională, asupra căreia preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat în repetate rânduri pe Victor Ponta. Dar între preşedinte şi premier nu există decât un dialog al surzilor, aşa că vom aştepta, probabil, decizia CCR pentru a ne putea „bucura” de minunata guvernare PUPU (PSD-UDMR-PC-UNPR). Chiar ilegitim electoral şi politic, guvernul Ponta III a fost votat de majoritatea parlamentară.
O ultimă idee: e de remarcat transformarea subită a lui Victor Ponta într-un susţinător al păcii interetnice, după ce, cu nici doi ani în urmă, acelaşi Ponta şi pesediştii lui tunau şi fulgerau împotriva UDMR şi şantajului etnic pe care Uniunea l-ar fi exercitat asupra PDL şi Guvernului Ungureanu. Atunci, acel Guvern a căzut şi din acest motiv. Acum, cine zice-o vorbă rea despre UDMR atentează la stabilitatea şi siguranţa naţională. Bravos, naţiune, te-ai pricopsit cu un „Pontănac” trei în unul!
O şi mai ultimă idee: Crin Antonescu a demisionat marţi în direct din funcţia de şef al Senatului. Felicitări pentru gest şi pentru întreaga prestaţie din aceste zile. Vom reveni oricum la „cestiune”.