ACTUALITATE 21 februarie 2012

EDITORIAL. Parlamentarism penal

de Dumitru Manolăchescu | 556 vizualizări

În forul legiuitor al patriei ne reprezintă aproape 500 de parlamentari. Nimeni nu-i alege pe toţi, deci nimeni nu se simte reprezentat de toţi. Ai pus ştampila, de pildă, pe nişte liberali din partidul cu această orientare şi te-ai trezit cu ei într-un alt partid, laolaltă cu alţi „uninominali” pentru care garantează fel de fel de vedete politice cu care n-ai nimic comun. Aşa s-a format PC-ul lui Felix Voiculescu atunci când s-a format, aşa a apărut şi UNPR, ceva mai recent. Partidele astea au rolul lor, de cele mai multe ori asigură un oarecare echilibru Putere-Opoziţie, alteori sunt toxice şi imorale... Indiferent cum li se pare unora şi altora soluţia, partidele există şi ele ne reprezintă într-un Parlament mai mult decât risipitor.

Democraţia costă, zic specialiştii în democraţie, printre care nu pot să mă laud că mă număr. Aşa e, dar aşa să arate democraţia la care am visat şi eu, şi mulţi dintre dv., în iarna blândă a unei Revoluţii sângeroase? Aşa să arate oamenii pe care i-am tot trimis în Parlament să ne reprezinte cu cinste, onoare, modestie, demnitate şi virtute? Au trecut 22 de ani de la primele alegeri libere şi am sperat cu toţii că  va fi din ce în ce mai bine, inclusiv la capitolul „aleşii poporului”. Aiurea, e din ce în ce mai rău, ăia din anii ’90 măcar munceau, se duceau la şedinţe, votau, luptau, ţipau, stăteau zile şi nopţi în şedinţe interminabile. Ăştia de-acum... stau acasă, ori vin şi semnează condicuţa doar ca să-şi ia indemnizaţia, după care pleacă, aproape jumătate dintre ei sunt în grevă parlamentară!

Ăştia care ne iau banii degeaba nu mai reprezintă pe nimeni, nici măcar pe cei care i-au votat. Unii dintre ei nici n-ar mai trebui să revină vreodată în Parlament, dată fiind calitatea lor penală sau posibil penală. Mai exact, 19 parlamentari din toate partidele votează şi ne reprezintă cu neţărmurit devotament cu toate că sunt condamnaţi sau în curs de condamnare pentru fapte de corupţie, trafic de influenţă, alte infracţiuni de natură economică.

Cine sunt cei 19 aleşi? Nu le dau numele, chiar dacă ele sunt publice, pentru că nu au relevanţă. Important mi se pare că din ăştia 19, doi sunt condamnaţi definitiv (la 3 ani un liberal şi la 2 ani un pedelist), iar alţi 4 sunt condamnaţi şi ei, dar mai au drept la recurs (doi din PSD, ulterior unul aciuindu-se în primitoarea UNPR, unul din PNL şi altul din PDL). Aceşti 6 parlamentari condamnaţi votează în Parlamentul României, iau cuvântul la şedinţe, se implică, dau soluţii... Ca orice aleşi cumsecade, doar că ei sunt condamnaţi! Cu suspendare, e drept, unii dintre ei, iar stilul ăsta „suspendat” mi se pare cea mai mare păcăleală a unei Justiţii timorate, mereu sub presiune. Păi ori eşti vinovat, ori nu, ce-i aia „trei ani cu suspendare”? Are copii de crescut, famelie mare, renumeraţie după buget, coane Fănică... Dar ăla de-a furat o găină, de foame, de ce nu primeşte trei ani cu suspendare? Că are copii şi probleme mai multe decât „alesul” poporului!

Revenind la ceilalţi 13 parlamentari certaţi cu legea, care încă n-au primit o decizie în instanţă, ei sunt împărţiţi aproape direct proporţional cu ponderea electorală a partidelor lor în Parlament: 2 din PNL, 5 din PDL, 5 din PSD şi 1 din PC. Desigur, absolut toate sunt dosare „politice”, răzbunări ale Puterii, abuzuri nemaiîntâlnite ale „slugilor” preşedintelui Băsescu... Dacă-i cauţi la conturi pe „cinstiţii” ăştia abuzaţi, te cruceşti şi te-ntrebi automat de unde-atâţia bani, neicuşorule? Cum or fi ajuns ei în buzunarele unor parlamentari care lucrează zi şi noapte (mă rog, când nu sunt în grevă...) numai şi numai pentru popor, neglijându-şi propriile interese şi riscând să-şi lase familiile pe drumuri, sărăcite de-atâta sacrificiu în folosul naţiei?!

Greu cu democraţia asta originală, greu cu capitalismul „de cumetrie”, greu şi cu moştenirea comuniştilor. Mă uitam pe nişte pancarte din Piaţa Universităţii, acum câteva zile, şi mi se părea că nu văd bine: „Jos capitalismul!” scria pe câteva. Ăsta să fie spiritul Pieţei Universităţii, prima zonă liberă de comunism din ţara noastră?! Uite cum ne face sărăcia şi răi, şi anarhici, pentru că nu mai ştim cine suntem şi ce vrem!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 21 februarie 2012
PAI EI SUNT CEI DINTAI MUSTERII LA TEPE IN PIATA UNIVERSITATII,CRED CA RA FI CAZUL SA SE PUNA IN PRACTICA ACEASTA PROMISIUNE ASTFEL ESTE VAI DE NOI.LA FEL SI LEGEA DE A INTERZICE MIGRATIA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.