ACTUALITATE 8 noiembrie 2016

EDITORIAL. Pălitura de osândă

de Dumitru Manolăchescu | 1112 vizualizări

Pentru mine alegerile din 11 decembrie s-au terminat pe 7 noiembrie, când deputaţii PSD-ALDE-PMP au votat – fraudulos, se pare, dar nu cred că asta schimbă ce vreau eu să spun – creşteri de salarii pentru cadre didactice şi personal sanitar, anunţând şi majorarea substanţială a punctului de pensie imediat ce vor ajunge la Putere. Se pregătesc pentru majorări salariale substanţiale funcţionarii publici, Armata, Poliţia şi tot ce respiră cheltuieli de la buget. Urmarea: electoratul nu va rezista presiunii impuse de pesedişti şi va vota în neştire acest partid şi aliatul său liberal, Călin Popescu Tăriceanu. Vom avea, astfel, un nou USL, un Victor Ponta renăscut din cenuşa  împrăştiată de Crin Antonescu pe cărări doar de el ştiute şi-un Liviu Dragnea care se mai gândeşte ce vrea să fie: premier penal la iarnă, sau preşedinte penal al României peste doi ani?! Românii n-au probleme cu candidaţii penali, s-a văzut deja, deci orice se poate la porţile Orientului...

Ăsta e tabloul şi mă îndoiesc că el va mai putea fi schimbat de cineva, fie ei şi „marea masă” de tineri alegători indecişi la această oră. Tinerii ăştia nu vor vota pentru că n-au găsit cu cine; n-au nicio treabă cu urmaşii lui Ion Iliescu, dar nu i-au convins nici şovăielnicii liberali, nici naivii „salvatori” visători ai franţuzoaicei Clotilde Armand. Aşa că vor sta în casă, ori vor merge la munte dacă vremea va fi bună. Nu vor vota pentru că nu i-a convins nimeni că merită să voteze şi nu pot fi acuzaţi pentru asta. În această privinţă „armele” electorale sunt în mâna, pardon, în gura celor capabili să promită şi ceea ce nu pot face. Iar aceştia sunt, în ordinea dezmăţului: PSD-ALDE, urmate de PNL, UDMR, PMP, PRU. Uniunea Salvaţi România şi Nicuşor Dan sunt la zeci de procente distanţă. Normal, la noi câştigă doar cei care promit cu talent.

Dacă mă gândesc bine, dezmăţul populist instaurat de PSD-ALDE prin votarea unor legi toxice pentru bugetul de stat ar trebui gestionat, în anii care vin, chiar de cei care vor profita electoral de aceste legi. Adică de PSD-ALDE. Ar trebui să ne lămurim, o dată pentru totdeauna, cine minte: Cioloş, Iohannis, BNR şi analiştii economic care spun că bugetul nu poate susţine fără urmări grave cheltuieli de peste 4 miliarde de lei, ori Dragnea şi Tăriceanu, care susţin că Guvernul şi preşedintele nu vor aşa, de-al dracu’, să dea poporului banii ăştia. Un singur lucru mă face să fiu precaut: s-ar putea să ne înfundăm într-un deficit bugetar din care să nu mai putem ieşi. Pesediştii vor găsi milioane de scuze şi argumente, ei nu vor suferi nici măcar pierderi de imagine din motive bine ştiute, în schimb vor suferi de două ori românii care nu i-au votat. E nedrept, dar asta-i situaţia României la această oră.

PNL s-a mai spălat pe mâini o dată: nu şi-a asumat nici măcar prezenţa în sală la momentul dezbaterilor şi al votului pe legea creşterilor salariale pentru bugetari. Nu c-ar fi fost mare lucru, nu reuşesc să fie convingători nici măcar când au dreptate, dar ar fi arătat că le pasă, că se bat pentru o cauză, că pot înfrunta maşinăria de vot pesedistă. N-au făcut-o, ceea ce îmi întăreşte convingerea că n-au cum să câştige alegerile din iarnă.

Votul de zilele trecute din Camera Deputaţilor „osândeşte” binomul PSD-ALDE la câştigarea alegerilor. Spun „osândeşte” pentru că, din nefericire pentru noi toţi, s-ar putea să fie o osândă – nu doar pentru cele două partide, obligate să găsească soluţii pentru acoperirea deficitului bugetar pe care îl vor fi creat cu bună ştiinţă, ci pentru toată populaţia României. O populaţie vinovată de un prelungit somn al raţiunii.

Calculul făcut de PSD, am mai spus-o şi cu alte ocazii, este unul cinic: măririle salariale nu vor fi acceptate din motive de ilegalitate de către Curtea Constituţională, dar, ghiciţi vă rog, cine va fi „apărătorul intereselor celor mulţi şi înfometaţi”?! Şi încă ceva: legea asta a reuşit şi va reuşi să arunce în derizoriu o dezbatere serioasă asupra listelor electorale pline cu penali ale PSD, ALDE, PMP – mai puţin PNL şi USR, care par curăţate de candidaţi penali. Dar, să fim serioşi, pe cine mai interesează politicienii penali?!

*Pentru cei care n-au nici o legătură cu Moldova lui Ştefan cel Mare (Sfânt n-a prea fost el...): „pălitura de osândă” este „lovitura de pedeapsă” asociată atât de cunoscutului „penalty” din fotbal.

Teme articol: alegeri partide electoral
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel, 9 noiembrie 2016
Nea Mitica ,scuzati-mi indrazneala dar, se pare ca pentru dvs ipocrizia n-are limite .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.