ACTUALITATE 28 mai 2014

EDITORIAL. Noua alianţă DA şi vechile datorii morale

de Dumitru Manolăchescu | 602 vizualizări

Refacerea alianţei DA mă face mai tânăr cu 10 ani, ceea ce nu-i deloc de neglijat. De asemenea, mă obligă la un început de gândire pozitivă în analiza politică, lucru de la care îmi cam luasem speranţa în duminica alegerilor europarlamentare. Ca să vezi ce înseamnă nişte decizii politice responsabile, cât de mult contează ele pentru „chibiţii” de pe margine.

Nu mai am de multă vreme încredere în flerul, inteligenţa şi onestitatea multora dintre cei care se duc să voteze. Printre ei sunt prea mulţi săraci şi naivi care se lasă cumpăraţi cu doi mici şi-o bere, şi totuşi iată că acest electorat uşor coruptibil, bătrân, nedus la şcoală şi cu atât mai puţin la politică i-a obligat pe marii bărbaţi ai ţării să-şi bage minţile-n cap şi să facă pace! Votul celor 5 milioane şi ceva de români le-a pus lui Antonescu şi Blaga o oglindă în faţă, oglindă în care când s-au privit nu le-a plăcut ce-au văzut. Drept pentru care au trecut peste orgolii, carantine, acuze şi înjurături şi s-au înţeles asupra unei noi construcţii politice de centru-dreapta.

Am răsuflat uşurat, dispus să le iert toate prostiile şi măgăriile. Pericolul roşu este mult prea mare pentru a mai avea timp de reproşuri. Îmi voi pune palmele la ochi şi nu voi vedea că Blaga ar fi trebuit să demisioneze demult, că Antonescu are încă mari datorii morale de plătit, că Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică s-a raliat din prima clipă acestei noi construcţii) n-are legitimitatea votului popular... Ce mai contează toate astea când e vorba să încerci să opreşti tăvălugul monstruos al stângii?!

Am observat că cei trei s-au pus de acord asupra marilor teme care vor constitui un program comun de acţiune: parcurs euroatlantic, stat de drept, independenţa Justiţiei, locuri de muncă. Aş mai adăuga un punct care nu va trebui ocolit de Antonescu, Blaga şi Ungureanu: recunoaşterea greşelilor făcute de cele două mari partide şi de fostul premier atunci când au fost la Guvernare; recunoaşterea hoţiilor, a proastei gestionări a banului public, a dezinteresului faţă de necazurile oamenilor, a punerii interesului personal mai presus de cel general. Măcar atât, şi poate că ar fi suficient pentru ca o bună parte a electoratului care a crezut în alianţa DA să vadă cu ochi mai buni noua alianţă PNL-PDL-FC.

Noua construcţie politică se vrea de durată, obiectivele ei nu sunt doar alegerile prezidenţiale din acest an, ci şi cele parlamentare din 2016. Încă un motiv de satisfacţie pentru cei care nu reuşeau să mai vadă luminiţa de la capătul tunelului, ecranată de îngâmfarea şi dispreţul total faţă de statul de drept şi valorile europene promovate de liderii USD. Dacă prima încercare va fi trecută, mă refer aici la câştigarea prezidenţialelor, atunci va fi destul timp pentru a-i convinge pe români că „dreapta” este singura soluţie la alegerile parlamentare. O dreaptă căreia, sunt convins, i se va alătura mai devreme sau mai târziu şi PMP (fără Udrea şi Băsescu, pentru că aceştia nu ar fi decât un veşnic motiv de certuri şi dispute resentimentale), Noua Republică, PNŢCD şi cine-o mai fi pe partea asta a „străzii” politice.

Tocmai se anunţă că primarul Sibiului, Klaus Johannis, a acceptat să candideze la conducerea PNL şi că ceilalţi candidaţi s-au retras. E bine, e foarte bine, mă întreb, totuşi, care va fi rolul lui Crin Antonescu în această construcţie... Să joace Crin rolul Anei lui Manole, zidindu-se la temelia noii alianţe spre veşnică şi durabilă amintire?! N-aş zice, cred mai degrabă că se pregăteşte viitorul cuplu Antonescu preşedinte – Johannis premier, cotat cu un scor foarte bun într-un sondaj de opinie lansat zilele trecute.

Va fi o vară fierbinte de tot în politica românească. O vară care va hotărî multe şi pentru multă vreme. O vară decisivă şi pentru politicienii angrenaţi în bătălia anti-PSD, care ar trebui să ştie că electoratul nu i-a iertat. Mai multă modestie, mai puţine orgolii, mai multă empatie – iată doar câteva dintre elementele subtile necesare unei construcţii politice solide, de care România n-a mai avut parte. Să sperăm că se va întâmpla în al 25-lea an al libertăţii noastre.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 29 mai 2014
"Noua alianta" cu aceiasi vechi politicieni, vechi in matrapazlacuri si promisiuni si minciuni ??!! Iar Dvs sperati din nou ?!! Aceleasi vorbe goale le-am auzit la Crin Antonescu si cand era la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.