ACTUALITATE 25 februarie 2015

EDITORIAL. Monica Macovei şi a treia cale: „Fără baroni, fără finanţări murdare”

de Dumitru Manolăchescu | 503 vizualizări

Mi-e din ce în ce mai greu să comentez aproape zilnic acţiunile sau non-acţiunile aceloraşi oameni, veşnicii Ponta, Băsescu, Blaga, Udrea şi ramificaţiile lor: PSD, PNL, PMP. Politica românească se repetă, e ca o piesă de teatru cu aceiaşi actori netalentaţi, care din când în când uită textul şi au nevoie de sufleur. Cronicarii se plictisesc, spectatorii la fel, dar aplaudă politicoşi o reprezentaţie fără viitor. Este, aşadar, momentul să apreciem naşterea unui nou partid, mai ales când promotorul lui este d-na Monica Macovei.

Nu ştiu prea multe despre Asociaţia M10, dar bănuiesc că nu aşa se va numi şi partidul care va fi lansat în mocirla noastră politică duminică, 1 martie, la Casa Studenţilor din Bucureşti. Am reţinut că partidul d-nei Macovei se doreşte o a treia cale în politica românească, ceea ce respectă oarecum greaţa românilor faţă de orientarea partidelor clasice: social-democraţie, liberalism, condimentate cu naţionalism de toate culorile şi xenofobie de nicio culoare. N-am aflat şi ce înseamnă, exact, această a treia cale, dar mai este timp pentru asta. Am mai reţinut o zicere a d-nei Macovei: fără baroni, fără finanţări murdare. E un sofism, e ca şi cum ai spune că pământul e rotund, dar e aproape înduioşătoare poezia naivă care răzbate dinspre dura doamnă fost ministru al Justiţiei. Nu cred să existe vreun partid în România care să-şi asume baronii şi finanţările murdare, cu toate astea ne bălăcărim într-un ocean de corupţie din care nici măcar DNA-ul nu ne poate scoate, pentru că a început să ne placă să înotăm în el.

Electoratul românesc are nevoie de un partid nou, dacă nu cumva de mai multe. Prin nou înţeleg nu neapărat oameni noi, pentru că sunt greu de găsit, partidele clasice au reuşit să-i îndepărteze pe românii tineri şi valoroşi de politică, noi pot fi discursul, orientarea, spiritul, credinţa sinceră în libertate, dreptate, schimbare – aşa cum ne anunţă iniţiatorii în invitaţia adresată tuturor celor care simt nevoia să schimbe ceva în politica românească.

Ultimul „partid nou”, în care câteva sute de mii de români chiar şi-au pus speranţe, a fost Partidul Mişcarea Populară. De care s-a cam ales praful, şi spun treaba asta fără nicio urmă de bucurie, pentru că a devenit un soi de „depozit” de politicieni refuzaţi sau plecaţi de la alte partide parlamentare. Dinamitat şi din interior, prin chiar preşedintele lui, d-na Elena Udrea, şi din exterior, prin tot felul de „achiziţii” de celebrităţi politice prăfuite şi compromise, PMP aşteaptă acum o relansare pe bază de Traian Băsescu. Care relansare nu cred să se-ntâmple prea curând, pentru că fostul preşedinte va fi ocupat cu altele în perioada care urmează. Şi oricum e târziu, prea târziu şi pentru Traian Băsescu, şi pentru PMP.

D-na Macovei poate învăţa ce e de învăţat din experienţa amară a PMP. Poate adăuga, de pildă, la sloganul „fără baroni, fără finanţări murdare” şi „fără oameni compromişi”. Ar fi esenţial, românii s-au săturat şi de compromişi, şi de compromisuri în politica dâmboviţeană, chiar dacă, ştim cu toţii, politica este „arta compromisului”... Artă pe dracu’!

Tot d-na Monica Macovei afirmă într-o postare pe o reţea de socializare că „prezenţa Elenei Udrea lângă Traian Băsescu a fost un lucru rău pentru noi toţi”. Aşa este, doamnă, din păcate chiar aveţi dreptate. Iar nenorocirea şi mai mare este că „răul” ăsta nu a fost sesizat – nu este nici acum... – de un preşedinte cu instincte politice sigure şi verificate în timp. Asta este, femeia te ridică, femeia te coboară... Oricum, pentru un om politic de talia lui Traian Băsescu, credinţa nestrămutată într-un colaborator apropiat este aproape de neînţeles.

Revenind la d-na Macovei, ştiu că ea are destui fani şi în judeţul nostru, aşa că informaţi-vă, găsiţi materiale despre lansarea de duminică pe reţelele de socializare. Va trebui să vă convingeţi că neimplicarea, statul pe margine nu rezolvă niciuna din problemele României. E drept, orice partid politic nou creat este un soi de loterie, ai destul de puţine speranţe să tragi biletul câştigător, dar eu zic că merită încercat dacă v-aţi săturat de populismul, aroganţa şi bufoneria partidelor care domină acum scena politică românească de pe poziţii de forţă.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.