EDITORIAL. În umbra „obsesiei Băsescu”
Mi-e peste putinţă să înţeleg cum crede Victor Ponta (aici l-aş putea adăuga şi pe Crin Antonescu, pentru că ei sunt doi în unu) că poate convinge electoratul românesc să-l suspende pe preşedintele ţării într-o perioadă de foarte gravă criză, pe toate planurile, bazându-se pe votul a 5 milioane de români care ar fi aşa de supăraţi pe Traian Băsescu, încât ar vota în consecinţă. Ion Iliescu i-a zis „cârlan imberb”, mie mi se pare a fi mult mai puţin... Nu pentru că vrea suspendarea preşedintelui, poate să vrea orice până la urmă, ci pentru că nu vede nimic în jurul lui, pentru că „obsesia Băsescu” îi întunecă bruma de raţiune politică (?) pe care ar trebui să şi-o păstreze pentru cauze mai bune.
Într-o perioadă de timp în care ministrul italian al Muncii, o doamnă cu simţiri omeneşti normale, plânge la o conferinţă de presă în care anunţă măsuri extrem de dure de austeritate care urmează să-i afecteze pe pensionari, în momente în care se vorbeşte tot mai insistent despre un al treilea război mondial, care ar urma să „rezolve” actuala criză economico-financiară după exemplul celor care au precedat celelalte două războaie mondiale, când Europa pare a se prăbuşi sub povara datoriilor suverane, în asemenea situaţii-limită în care orice criză internă, orice urmă de instabilitate politică duce de râpă toate sacrificiile făcute de români de doi ani încoace (ca să nu zic de 20 de ani...) Victor Ponta are o singură idee de făcut români fericiţi: strângerea a 5 milioane şi ceva de voturi pentru suspendarea preşedintelui Băsescu.
Dacă îmi spuneţi ce ar rezolva acţiunea asta, poate că votez şi eu, alături de atâţia români sărăciţi de criză şi de haotică guvernare, suspendarea preşedintelui. Din păcate, înlocuirea lui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc (cred că am mai spus-o, îmi cer scuze celor care au ţinere de minte) nu rezolvă niciuna din marile probleme ale României şi ale lumii. Dimpotrivă, România s-ar remarca printr-o instabilitate politică ţinută în frâu până acum şi nimeni n-ar mai înţelege nimic: măsurile de austeritate luate de premierul Boc şi de preşedintele Băsescu au oprit colapsul economic şi financiar în care ne-a introdus o mult prea generoasă guvernare liberală (nu că nu ne-ar fi plăcut, dar privită retrospectiv, situaţia poate fi judecată şi altfel acum), moneda naţională nu suferă excesiv, datoria externă este încă sub control, inflaţia e în scădere, PIB-ul se anunţă în uşoară creştere... De ce-ar trebui suspendat preşedintele ţării cu trei ani înainte de iminenta schimbare?! Pentru că suntem săraci şi trăim prost? Să fie asta doar din cauza cuplului atât de odios unora, Băsescu-Boc?!
La stupizenia desfăşurată acum de liderii USL n-am decât un răspuns: teama lor de orice câştig electoral, cât de mic, care ar urma (teoretic cel puţin) unei eventuale redresări economice, cu efecte şi asupra nivelului de trai al populaţiei, în anul electoral 2012 le întunecă minţile. De dragul securizării unor volatile procente pentru ei şi partidele lor în sondajele de opinie, aceşti oameni ar fi în stare să sacrifice orice şi pe oricine. Prin suspendarea preşedintelui ei atacă, de fapt, guvernul Boc şi PDL, n-au nicio treabă dumnealor cu reformele, cu austeritatea, cu Europa în criză... Toate rămân la locul lor, e nevoie doar de nişte procente în plus în dreptul USL, procente care cu siguranţă ar însoţi o acţiune reuşită de suspendare a preşedintelui, susţinută prin vot popular.
Ţin să-i liniştesc sub acest aspect, chiar dacă nu au nevoie de opinia mea: pentru a câştiga alegerile de anul viitor nu e necesar să sacrifice, încă o dată, 20 de milioane de români. E suficient să stea, să aştepte şi să vorbească puţin, cât mai puţin şi numai dacă e absolut necesar. Restul se va întâmpla de la sine, peste tot în Europa oamenii votează împotriva celor care le-au introdus austeritatea şi sărăcia în case. Nu contează că-s de dreapta, de stânga, de centru, niciun guvern nu a rezistat încercărilor crizei – Slovenia şi Croaţia sunt ultimele exemple, de dată recentă, în acest sens. Iar viitorul nu anunţă nimic bun, predicţiile specialiştilor sunt sumbre. Aşa că... aveţi toate condiţiile să câştigaţi alegerile, întrebarea este ce veţi face după! Gândiţi-vă la asta şi poate vă mai cenzuraţi elanul imberb...