ACTUALITATE 13 mai 2015

EDITORIAL. Cum votează internauţii, cum votează „ceilalţi”

de Dumitru Manolăchescu | 501 vizualizări

„Comportamentul de vot în funcţie de accesul la Internet” este tema barometrului efectuat de INSCOP – Adevărul pentru România la sfârşitul lunii aprilie 2015. Nu sunt fermecat de sondaje şi barometre de opinie, dar trebuie să recunosc că de multe ori cercetările astea sunt interesante, spun lucruri greu observabile de către oamenii fără o pregătire de specialitate. Ultimul barometru INSCOP confirmă nişte gânduri şi evaluări de bun simţ, pe care clasa politică ar trebui să le înţeleagă şi să le bage în seamă.

În primul rând, ar fi de remarcat că cercetarea confirmă polarizarea electoratului şi, prin urmare, a scenei politice: aproape 83% din opţiunile alegătorilor români se îndreaptă spre două partide mari, PNL şi PSD. În „top 3” mai intră doar UDMR, care atinge pragul de 5%. Restul partidelor – varză... Dacă s-ar merge pe un prag de 3%, ar mai intra în Parlament doar, eventual, Partidul Mişcarea Populară, creditat cu 2,8% din preferinţele electoratului, în ciuda întâmplărilor penale cu Elena Udrea şi a neimplicării fostului preşedinte Traian Băsescu în munca efectivă de partid. Am fost partizanul acestei polarizări, dar îmi dau seama că nu e deloc momentul ca România să aibă de ales din doar 2-3 partide, nu suntem suficient de „copţi” politic pentru o asemenea performanţă. Şi asta cu atât mai mult cu cât DNA-ul taie în carne vie la vârful celor două partide mari, drept pentru care oamenii se întreabă: bun, dacă la ăştia e aşa, ce speranţe să mai am de la un partid care se chinuie să intre în Parlament?! Nu va urma şi el exemplul celor mari?

Reticenţa electoratului este de înţeles, motivată de prestaţia sub orice critică a clasei politice. Şi totuşi, fără partide nu există viaţă politică democratică, asta-i situaţia, va trebui să ne călcăm pe inimă şi să votăm. Dar ce votăm? Iată ce reliefează barometrul INSCOP – Adevărul:

Accesul la Internet, Facebook şi Twitter schimbă masiv intenţiile de vot ale românilor. Astfel, aproape 49% dintre cei care folosesc Internetul ar vota noul PNL, în timp ce aproape 34,5% ar vota alianţa PSD-UNPR-PC. Pe de altă parte, din rândul celor care nu au acces la Internet, 47% ar vota PSD-UNPR-PC şi 38% ar vota noul PNL. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, 45% dintre românii care declară că s-ar prezenta la vot ar vota PNL, în timp ce 39% ar vota cu PSD-UNPR-PC. Pe ansamblu se păstrează, deci, o tendinţă mai veche.

Situaţia politică este suficient de bulversantă pentru alegătorul român, lucru demonstrat de creşterea numărului de indecişi de la 15% în februarie, la 25% în luna aprilie. La indecizia asta au contribuit toţi actorii politici, în frunte cu Iohannis şi noul PNL, pentru că de la ceilalţi nici nu ne aşteptam la mai mult şi la mai bine. Pentru mulţi, însă, prestaţia preşedintelui şi cea a liderilor PNL a fost sub aşteptări. În aceste condiţii, cred că „scorul” din sondaje al noului PNL este mai mult decât mulţumitor.

Din păcate, viaţa noastră se desfăşoară încă sub semnul crizelor de tot felul. Iar acest barometru de opinie ne pune în faţă o oglindă în care 35% din populaţie nu are încă acces la Internet! Ce înseamnă asta? După cum vedeţi, grosul votanţilor PSD-UNPR-PC se află în această categorie de populaţie. În momentul în care Internetul, adică accesul la informaţie, va fi la îndemâna „tuturor oamenilor muncii de la oraşe şi sate” – ca să vorbesc în termeni familiari familiei politice a cuplului Iliescu-Ponta –, cele 40 de procente cu care se laudă acum perdantul nostru premier în numele PSD vor dispărea ca fumul. Şi ce mai înseamnă asta? Înseamnă, pur şi simplu, că viitorul nu e deloc roz pentru social-democraţi. Dacă nu îşi modernizează şi reformează partidul, dacă nu scapă de politruci, minţi înguste şi corupţi, PSD chiar va rămâne partidul celor din ce în ce mai puţini, care cred că Internetul şi computerul sunt creaţia Diavolului, iar Card înseamnă Drac de-a-ndoaselea...

Viitorul nu sună bine pentru PSD. Nu e foarte promiţător nici pentru noul PNL, dacă ameţiţii ăştia nu vor înceta să se mai certe şi să se-njure pentru nimicuri precum funcţiile soţiilor şi amantelor oficiale, în loc să scape ţara de Victor Ponta şi-ai lui. Barometrul INSCOP poate spune multe celor care ştiu să citească şi care înţeleg ce citesc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.