EDITORIAL. Covăsnenii doamnei Udrea
Doamna Elena Udrea are parte de o presă foarte proastă. E criticată pentru orice gest, pentru un zâmbet, pentru tocuri, pentru fuste, iar dacă mai şi vorbeşte... e nenorocire. Mai prost văzut de presă decât d-na Udrea nu e decât preşedintele Băsescu, dar asocierea asta şi criticile permanente de care este însoţită nu o deranjează pe d-na ministru. Ea îşi vede de treburi, se ocupă de turism şi de dezvoltarea afacerilor luând contact cu realitatea direct de la sursă. Până şi adversarii politici neîmblânziţi sunt nevoiţi să recunoască sprijinul concret pe care d-na Udrea l-a acordat mediului de afaceri şi turismului din judeţul nostru, în vreme ce prietenii săi politici văd în domnia sa un adevărat înger păzitor, dispus să te ajute mai ales atunci când ai mare nevoie.
Iar judeţul Covasna are mare nevoie de sprijin guvernamental. Din fericire pentru noi toţi, autorităţile locale şi-au dat seama, în sfârşit, că autovictimizarea nu este cea mai potrivită soluţie pentru dezvoltarea zonei şi bunăstarea oamenilor. Prin urmare, primarii UDMR, în frunte cu preţiosul domn Antal Arpad, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean n-au mai stat cu capul în traistă plângând pe umărul „mamei Ungaria”, ci au început să facă ceea ce demult trebuia făcut: proiecte de dezvoltare pe afaceri şi turism, pe care le-au prezentat autorităţilor centrale, „obligând-o”, practic, pe d-na Udrea să acorde atenţie judeţului nostru. Aş fi ipocrit să nu remarc că în această acţiune s-au implicat eficient şi constructiv factorii locali de decizie politică din partea partidului aflat la Putere, asumându-şi riscul să fie consideraţi cozi de topor, trădători ai interesului naţional românesc ş.a.m.d.
În acest spirit constructiv şi eficient, vineri d-na Elena Udrea a fost din nou în Covasna, semnând contracte de finanţare pentru obiective de dezvoltare locale – continuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă (aş încerca să sper că nu vom mai fi nevoiţi să mergem la spitalul din Braşov sau Tg. Mureş pentru orice afecţiunea majoră, dar modernizarea spitalului nu e decât un prim pas, ne mai trebuie şi medici buni, greu de găsit pe bani puţini...), dezvoltarea staţiunilor turistice Covasna şi Şugaş Băi, repararea unor străzi din Sf. Gheorghe (în curând, primarul municipiului va ţine o conferinţă de presă pentru a marca împlinirea a trei ani de la începerea lucrărilor de reabilitare a străzilor Korosi Csoma Sandor şi Bisericii. Să nu-i urăm La mulţi ani, s-ar putea s-o ia în serios...).
Bani pentru judeţul Covasna s-ar găsi, o demonstrează ministrul Elena Udrea. Este evidentă şi o creştere a implicării autorităţilor locale, dar nu e de ajuns. Mai trebuie un lucru, esenţial: un puseu de mândrie, fie ea şi locală, din partea primarilor români în accesarea fondurilor europene. Primarii maghiari o duc foarte bine la acest capitol, cei români... pauză, cu mici excepţii. Un turism de foarte bună calitate, bazat pe ape minerale, păduri, pârtii de schi, aer puternic ozonat şi, peste toate, ospitalitatea fără graniţe etnice a locuitorilor judeţului, un asemenea turism se poate face şi în Buzaie, şi la Dobârlău (unde d-na ministru chiar a păşit, vineri, impresionând asistenţa cu lipsa de complexe pe tocuri...), şi la Vâlcele-Araci-Hăghig, şi oriunde mai vreţi dvs. Problema e că primarii din aceste localităţi trebuie să acceseze fonduri europene, să facă proiecte, să promoveze o administraţie locală modernă.
Şi mai trebuie ceva: o infrastructură rutieră demnă de mileniul trei. Pentru că, din păcate, covăsnenii trăiesc în evul mediu din acest punct de vedere. Poate că o aduce cineva în judeţ şi pe d-na ministru Anca Boagiu (ştiu c-a mai fost pe la noi, dar e bine să vină cât mai des), asta până nu se schimbă „garda” la Palatul Victoria, că după aceea mai durează câţiva ani până ce noul ministru înţelege ce trebuie să facă şi unde are treabă cu prioritate.