EDITORIAL. Campanii electorale noi, datorii vechi
Înaintea unor campanii electorale noi ies întotdeauna la iveală datorii vechi. Uite-aşa aflăm că sponsorii liberali îi dau în judecată pe liderii liberali pentru neplata unor milioane de euro (aici dl. Fenechiu este şi parte vătămată, şi parte incriminată... mă rog, e mai complicat pentru dumnealui), se ştie de datorii vechi şi foarte vechi ale PSD, care n-are bani nici să-şi cumpere sediul, au sărăcit brusc din prea multă luptă împotriva corupţiei... Dar nu aflăm nimic despre datoriile vechi ale PDL. De ce? Poate şi le-au plătit. Adică sigur şi le-au plătit, pentru că au fost la Putere în ultimii ani. Iar datoriile din campanii se plătesc, să se ştie!, doar dacă ajungi la Putere. Cum anume, nu-i greu de aflat, gândiţi-vă de ce se bate de ani de zile apa-n piuă în legătură cu depolitizarea instituţiilor statului. Vorbesc, desigur, de funcţii importante, pentru că sponsorii partidelor nu se uită la ciurucuri.
Vă daţi seama ce cărţi a jucat Dinu Patriciu, care i-a sponsorizat şi pe unii, şi pe alţii, să nu greşească şi care-acum, având atâţia bani, nu mai este interesat de sume mărunte. Dar ce-o face Dan „Felix” Voiculescu, cum aşteaptă el, săracul, venirea USL la Putere ca să-şi primească „tainul” pentru propaganda făcută de televiziunile şi presa aservite... Sau amărâtul de deputat PDL Dan Păsat, care a ieşit cu banul jos grămadă în campanie dar s-a trezit că-i judecat penal ca ultimul parlamentar...
Şi alţii, şi alţii, că la toţi li-i greu! Şi-atunci, cu sistemul ăsta de finanţare a partidelor politice, cum să nu faci datorii? Şi cum să mai vrei depolitizarea administraţiei publice? Subiectul a fost intens dezbătut multă vreme. Şi-atât. Nu s-a întâmplat nimic. Nimeni n-a apucat taurul de coarne. Să urmăriţi cum vor ocoli subiectul şi viitorii guvernanţi. Păi cum să renunţe la sponsori, de unde bani pentru campania electorală? Şi cum să-şi plătească datoriile dacă nu au pârghiile Puterii la îndemână?
Aici e o relaţie directă, un cerc vicios imposibil de rezolvat pentru clasa noastră politică. De lucrurile astea ne vom izbi mereu, pentru că legea e bună doar pentru cei aleşi, nu şi pentru alegători. În judeţul nostru sunt mai puţine probleme de acest fel, pentru că suntem tare mici şi necăjiţi şi neînsemnaţi. Chiar şi-aşa, însă, orgoliile şi interesele sunt mari, iar clasa politică din judeţ (în mod deosebit UDMR, partid mare, cu pretenţii locale şi mereu la guvernare...) este cuplată la sistemul naţional de valori şi non-valori.
Aşa stând lucrurile, sfatul meu (dacă pot să vă dau un sfat) este ca atunci când veţi mai vota pe unul sau pe altul să vă uitaţi atent în spatele zâmbetului de candidat, poate-i zăriţi sponsorul, binefăcătorul, plătitorul din umbră. Aşa veţi afla şi câte parale face respectivul candidat. Experienţa asta e una interesantă, uneori descoperi, de pildă, că sponsorul merită o funcţie într-un minister. Alteori, însă, e taman pe dos... mă rog, după posibilităţi, lista de sponsori e de obicei scurtă, n-ai de unde alege.
Mă şi gândesc, ca să închei în aceeaşi notă optimistă pentru liberali, ce funcţie va solicita d-lui viitor preşedinte Crin Antonescu vechiul şi noul sponsor liberal Relu Fenechiu?!