Economiile opresc antrenamentele pompierilor
Criza care a impus restricţii bugetare se simte inclusiv la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, unde antrenarea personalului este limitată tocmai pentru a se face economii şi în ciuda faptului că o astfel de atitudine nu este recomandată de către specialişti din cauză că teoria intervenţiilor este foarte diferită de practică. Inspectorul șef al ISU Covasna, colonelul Gyorgy Alfons, a declarat că scumpirea combustibilului, precum şi limitarea cheltuielilor, au dus la interzicerea de către superiori a ieşirilor dese pentru antrenarea celor de la intervenţiile ISU.
“Părerea mea este că dăunează foarte mult dacă nu exersăm, deprinderile de intervenţii putându-se anula prin lipsa de activitate. Putem teoretiza, dar nu prea mult, este nevoie de antrenamente practice care să-i ţină în formă şi în priză pe cei de la intervenţii”, a declarat Gyorgy Alfons.
Potrivit acestuia, dacă până acum serviciile ISU aveau prevăzute 80 de antrenamente și acțiuni de acest gen anual, numărul s-a redus drastic la 4, ceea ce nu poate avea decât urmări negative în privința stării și pregătirii fizice a pompierilor.
”Sperăm la o deblocare în sensul în care să ajungem măcar la un antrenament pe lună, însă adevărul este că eu nu-mi permit să țin oamenii fără aceste exerciții și intervenții, drept pentru care îi mai scot la astfel de acțiuni, cu riscul de a fi tras la răspundere la un control viitor”, a spus inspectorul șef al ISU Covasna, precizând că motivul încetării pregătirilor îl reprezintă, desigur, banii care se cheltuiesc atunci când se realizează acestea.
Tot criza a făcut ca de anul trecut și până în prezent 14 angajați ai ISU Covasna să-și prezinte demisiile, plecând fie la muncă în afara țării, fie ca șoferi pe mașini de tonaj mare, în speranța unor câștiguri mai bune. Din această cauză, dar și pentru că angajările pe restul posturilor disponibile sunt blocate încă de anul trecut, ISU are o acoperire de 60% a personalului în acest moment, ceea ce înseamnă că un eventual val de disponibilizări nu ar face decât să pună Inspectoratul în imposibilitatea de a funcționa.
ISU educă elevii cu privire la cutremure şi inundaţii
Serviciul de Prevenire al ISU Covasna derulează o serie de acţiuni de educare a elevilor şi preşcolarilor din judeţ, astfel încât cei mici să înveţe care sunt principalele reacţii pe care trebuie să le aibă în cazul unor evenimente precum incendiile, cutremurele sau inundaţiile.
Colonelul Liviu Şimonca de la Serviciul de Prevenire al ISU a declarat că în şcolile şi grădiniţele din judeţ se implementează Campania ”O casă sigură, o viaţă în plus”, aceasta cuprinzând educaţie asupra reacţiilor la incendii în 2009, la cutremur în 2010 şi la inundaţii în acest an. Pentru că pericolul cutremurelor a revenit în atenţia opiniei publice odată cu tragedia din Japonia, ISU va relua lecţiile referitoare la comportamentul în caz de cutremur.
“Această campanie se derulează în toate şcolile şi grădiniţele, în rândul preşcolarilor şi şcolarilor, până la elevi de liceu, iar rezultatele sunt mulţumitoare, copiii fiind destul de receptivi. Este vorba despre a-i învăţa cum să acţioneze imediat ce se produce un asemenea de eveniment, astfel încât să fie în siguranţă”, a explicat Şimonca, adăugând că foarte multe depind totodată şi de reacţia pe care o au dascălii.
Campania se va desfăşura în unităţi de învăţământ şi în localităţi, având ca obiective principale conştientizarea riscurilor în caz de inundaţii, crearea spiritului preventiv prin cunoaşterea şi asigurarea măsurilor corecte premergător, pe timpul şi după inundaţii, cunoaşterea şi exersarea modului de comportare în cazul producerii unor inundaţii şi alte situaţii de urgenţă.
Cei de la ISU au explicat că educarea elevilor se face nu doar vorbindu-le acestora despre fenomenele cutremurelor şi inundaţiilor sau despre pericolul incendiilor, ci şi prezentându-le tehnica ISU.
În aceeaşi linie a prevenţiilor se înscriu şi acţiunile de prevenire a incendiilor în păduri, derulate în colaborare cu Direcţia Silvică, cele referitoare la arderile necontrolate - alături de consiliile locale, precum şi o serie de acţiuni alături de voluntarii serviciilor ISU, în contextul Anului European al Voluntariatului. În plus, judeţul nostru va găzdui în luna august faza naţională a Concursului profesional al Serviciilor Voluntare şi Serviciilor Private pentru Situaţii de Urgenţă, la care vor participa 20 de echipaje din toată ţara, ceea ce va însuma aproximativ 400 de persoane.