ACTUALITATE 26 aprilie 2017

Eco Bihor va administra depozitul de deșeuri de la Leț

de Iulia Drăghici - Taraș | 2920 vizualizări

Consiliul Județean Covasna va semna vineri, 28 aprilie, un contract cu firma Eco Bihor, moment în care aceasta va prelua oficial dreptul de administrare a depozitului ecologic de deșeuri din localitatea covăsneană Leț. Deși lucrările la depozitul modern au fost finalizate încă de la sfârșitul anului 2015, din cauza unor proceduri legislative, acesta nu a putut fi deschis oficial pentru că nu se putea înainta cu procedura de licitație privind dreptul de administrare.

„După 374 de zile interminabile cu procedurile din România, în sfârșit vineri, 28 aprilie, vom semna contractul cu firma care va gestiona deșeurile colectate de alte firme din județul Covasna. În sfârșit, am ajuns să punem punct unui traseu de peste 10 ani de zile. (...) Eco Bihor se ocupă de acest serviciu și în județul Bihor. Eu nu cunosc amănunte, dar colegii mei susțin că este o firmă de specialitate și cu toate gândurile bune lansăm activitatea. Proiectul ne-a costat vreo 20 de milioane de euro, din care 11%, peste 2 milioane de euro, a fost partea Consiliului Județean. (...) Juridic va începe activitatea, practic, mai sunt proceduri de îndeplinit, dar acestea sunt deja formalități”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Județul Covasna este printre primele trei județe din țară, din cele 33 care au construit astfel de depozite ecologice pentru deșeuri, care a reușit să pună punct procedurilor de licitație și să meargă mai departe cu activitatea, iar asta datorită deciziei, adoptate în Consiliul Județean, de a angaja o firmă externă de avocatură care să preia speța.

„Am câștigat, așa cum am preconizat, acest proces și în partea dispozitivă a hotărârii judecătorești scrie foarte clar, că firma cu care ne-am judecat trebuie să plătească și cheltuielile de judecată. Am primit și cheltuielile de judecată înapoi și am câștigat și speța. În proces a fost implicată firma care a ieșit prima și Consiliul Județean. Noi am fost contestați de o altă firmă. (...) De la inaugurare și până acum, din cauza sistemului laborios, negândit al achizițiilor publice, eram nevoiți să plătim câte 12.000 de lei pe lună firma de pază și iluminat. Mai mult decât atât, firma care colectează deșeurile din județ transportă tot gunoiul, 49.000 de tone anual, la Brașov și plătește acolo. Nu mi se pare normal, dar din fericire noi am ajuns la final. Sunt, însă, 30 de județe care nu au ajuns la sfârșit. Nu este o problemă etnică sau tehnică, ci este o problemă de legislație pentru că s-a întâmplat nu de una, de două sau trei ori, ci de peste 30 de ori”, a mai explicat Tamás Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.