ACTUALITATE 16 iulie 2013

După Bac se fac calcule şi se caută soluţii

de Székely Emőke | 561 vizualizări

Inspectoratul Școlar Judeţean vrea subiecte diferite la Limba română pentru elevii minoritari faţă de elevii români

În urma rezultatelor finale ale examenului de Bacalaureat, Inspectoratul Şcolar al Județului Covasna a întocmit diferite rapoarte și a făcut situații comparative, menite să dea un răspuns la procentul mic de promovare a examenului din această lună. Promovabilitate la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat a fost de 43,56% în judeţ, iar cei mai mulți elevi au picat la examenul de Limba şi literatura română.

Examen diferențiat la Română

În opinia inspectorului șef din cadrul Inspectoratului școlar al Județului Covasna, Keresztély Irma, de ani de zile problema principală pentru elevii din județul Covasna este examenul de Limba și literatura română. „Dacă luăm rezultatele la această probă pe orașe, vedem că cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la Târgu Secuiesc și Baraolt, două zone unde 98% din populație este de etnie maghiară, copiii aud limba română doar la școală și eventual la televizor. De aceea cred că elevii de etnie maghiară ar trebui să învețe din manuale diferite față de copiii români, și de asemenea să susțină examene diferențiate” – a declarat Keresztély Irma. Aceasta a spus că IȘJ a făcut o comparație a ratei de promovare la limba maternă (română pentru cei de la secția română și maghiară pentru cei de la secția maghiară). Astfel, dacă elevii de la secția maghiară ar fi susținut doar 3 probe scrise la Bac (limba maternă, proba obligatorie a profilului și o probă la alegere), promovabilitatea ar fi crescut simțitor.

Soluții comune

Trăgând concluzia, șefa IȘJ este de părere că în județul Covasna marea problemă este examenul de Limba și literatura română, însă fără schimbarea programei școlare situația nu se va schimba. „Soluția nu este să culpabilizăm toate cadrele didactice. Trebuie să găsim împreună soluții pentru a întoarce copiii la carte” – este de părere inspectorul șef. Keresztély este de părere că elevii de etnie maghiară sunt discriminați negativ pentru că au de susținut o probă în plus, iar specificul județului îi predestinează oarecum la un eșec în ceea ce privește proba de Limba și literatura română.

Inspector şcolar general Keresztély Irma

Prea multe activități extrașcolare

Keresztély Irma a declarat că a cerut și o situație referitoare la cererile de zile libere, adică a acelor zile în care elevii diferitelor școli au efectuat activități extrașcolare: excursii, drumeții, participări la diferite evenimente sau competiții. „În urma comparării datelor am constatat că elevii de la secția maghiară au avut mult mai multe cereri decât cei de la secția română. Aceste activități sunt importante pentru formarea personalității elevilor, însă nu trebuie să uităm faptul că rolul primordial al școlii este cartea și nu distracția” – a declarat Keresztély. Aceasta nu a vrut să dea numele celor mai „distractive” școli pentru a nu influența înscrierea elevilor de clasa a 8-a la liceu.

Ședință de lucru cu directorii

În urma multiplelor analize efectuate, conducerea IȘJ a hotărât să organizeze o ședință de lucru cu toți directorii liceelor din județ. Potrivit șefei IȘJ, la această ședință se va discuta despre fiecare școală în parte și vor încerca să găsească soluții pentru a evita alte rezultate slabe la examene. „La această ședință voi ruga directorii școlilor care au avut rezultate bune la examenul de Bacalaureat să își împărtășească măsurile adoptate în școli, ca exemple de bună practică” – a declarat Keresztély Irma.

Cea mai bună promovabilitate din judeţ s-a înregistrat în acest an la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, unde din cei 124 de elevi doar 7 au picat Bac-ul, procentul celor admiși fiind de 94,35%. Pe locul 2 în județ se află Liceul Teoretic „Székely Mikó” cu 85,06%, iar pe 3 Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” cu 82,35%.

Elevii care au picat examenul de Bacalaureat în vară sunt așteptați să se înscrie la sesiunea de toamnă. Elevii din clasele terminale care au rămas corigenți la una sau două materii vor susține examenele de corigență pe 7 și 8 august, iar în cazul în care le vor lua, se vor putea înscrie la Bac pe data de 9 august.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.