ACTUALITATE 22 iulie 2011

Duminică are loc Ziua Lacului Sfânta Ana

de Monica Vrânceanu | 532 vizualizări
Sfârșitul acestei săptămâni este marcat de ediția de debut a evenimentului “Ziua Lacului Sfânta Ana”, care se va desfășura duminică, marcând astfel o nouă etapă în promovarea potenţialului turistic nu doar al județelor Covasna și Harghita ci și al României. Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Guvernul României și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în scopul de readucere în prim-plan a tradițiilor

Sfârșitul acestei săptămâni este marcat de ediția de debut a evenimentului “Ziua Lacului Sfânta Ana”, care se va desfășura duminică, marcând astfel o nouă etapă în promovarea potenţialului turistic nu doar al județelor Covasna și Harghita ci și al României.

Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Guvernul României și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în scopul de readucere în prim-plan a tradițiilor și valorilor locale care reprezintă o poartă către dezvoltarea turismului naţional.  La sărbătoarea dedicată Lacului Sfânta Ana sunt așteptați să participe mii de oameni, această locație fiind considerată una dintre cele mai frumoase din România.

Președintele Asociației Eco-Hangu, Constantin Munteanu, a răspuns câtorva întrebări legate de eveniment, arătând importanța acestuia.

 

Cu ce întâmpinaţi turiștii ce vor veni duminică la Lacul Sfanta Ana?

 

Vor avea loc spectacole și concursuri ce se vor desfășura pe parcursul întregii zile. Toate vor desena un traseu al culturii locale și vor aduce în atenția tinerilor valorile muzicale, dansul popular, obiceiurile culinare și sportive, dar și legende și datini străvechi. Vor avea loc concursuri de gastronomie specifice zonei, concursuri de bărci pe lac, concursuri de vaporașe teleghidate pentru copii și numere de dans popular. Cultura muzicală locală va fi adusă pe scenă de către formația de rock popular Szekler Band. Încărcătura istorică a locației si tradițiile sale vor fi transpuse într-o reprezentare artistică a personajelor și personalităților din vremuri străvechi.

 

Care este obiectivul acestui proiect?

 

Obiectivul îl reprezintă dezvoltarea și consolidarea la nivel național a turismului intern,  prin promovarea cu impact național a Lacului Sfânta Ana, ca pol de atracție turistică.

 

De ce Lacul Sfânta Ana?

 

Pentru că Lacul Sfânta Ana este considerat una dintre cele mai frumoase locații din România, fiind singurul lac de origine vulcanică din Europa Centrală și de Est, o adevarată atracție turistică pentru iubitorii de natură. Aflat la hotarul dintre județele Harghita și Covasna, la o altitudine de 946 m în masivul Ciomatu, Lacul Sfânta Ana a fost în permanență o sursă de tradiții și legende ce oglindesc frumusețea culturii locale.

 

Program divers pe parcursul unei zile întregi

 

Întreaga zi a Festivalului va fi marcată de un traseu al culturii locale, aducând în atenția tinerilor și a tuturor celor care vor lua parte la acțiune valorile muzicale, dansul popular, obiceiurile culinare şi sportive, dar şi legende şi datini străvechi ale locului.

Ziua Lacului Sfânta Ana va debuta duminică de la ora 10 cu un concurs de bărci pe Lac, urmând apoi un program special dedicat copiilor, care se vor putea distra și întrece cu vaporașe teleghidate pe apa Lacului.

Între orele 12 și 13 va avea loc o reprezentare de momente istorice, care va cuprinde demonstraţii cu arme și simularea unor lupte, urmând ca personaje şi personalităţi din vremuri străvechi, luptători şi eroi să redea tradiţiile şi încărcătura istorică a locaţiei. Programul va continua cu un spectacol al ansamblurilor populare și al fanfarelor din zonă, iar între 14 și 15,30 bucătari iscusiți se vor întrece într-un concurs de gastronomie în care se vor prepara mâncăruri tradiționale ale zonei. În restul zilei, cei care vor veni la Sfânta Ana vor avea parte de o adevărată petrecere întreținută cu muzică populară și muzică de fanfară, urmând ca seara, una dintre cele mai cunoscute formaţii din zonă, Szekler Band, să ofere un adevărat show pe acorduri de rock popular.

 

Unic în Europa Centrală și de Est

 

Lacul Sfânta Ana este un lac vulcanic, fiind singurul de pe întreg teritoriul României. Este situat în masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, după alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani). Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apă nu există oxigen, motiv pentru care în aceasta nu trăiește nicio vietate. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.

Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea. Localnicii știu că "dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții". Fenomenul are o explicație științifică, deoarece în munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele - bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.

Lacul Sfânta Ana este o rezervație complexă naturală, geologică, floristică și faunistică, fiind legat de Băile Tușnad prin poteci turistice.

Una dintre legendele Lacului Sfânta Ana spune că doi tineri trebuiau să se căsătorească, însă fata, pe nume Ana, nu dorea acest lucru deoarece părinții o obligau să se căsătorească numai pentru a pune mâna pe averea tânărului, care era destul de necioplit în ale măritișului. În seara nunții, mireasa a fugit și s-a aruncat în acest lac, trupul ei neînsuflețit nefiind găsit nici în ziua de astăzi. Din această cauză lacul poartă numele acelei fete; în fiecare an, de hramul Sfintei Ana, lacul este sfințit de către Mitropolie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Primar_la_Hetea, 23 iulie 2011
Eu merg de 25 de ani aprape in fiecare an, si nu am vazut niciodata un pescar. Nu exista pesti in lac !!! S-a incercat sa se populeze la un momenta dat cu somon de Colorada (acesta specie vietuieste citeste integral
NEA ION, 22 iulie 2011
CU TOT REGRETU IN LACUL SF.ANA SANT VIETATI,AM ASISTAT PRIN ANI80 LA O PARTIDA DE PESCUIT UNDE SA PRINS APROAPE 1KG DE PESTE.PESTELE RESPECTIV AVEA CAPUL TURTIT CA SOMNUL SI CORPUL DE PASTRAV PESCARUL citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.