ACTUALITATE 15 octombrie 2019

DSVSA anunță că Pesta Porcină Africană s-a întors în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 884 vizualizări

Aproape 40 de porci au fost eliminați din focarul identificat 

Temutul virus transmisibil care ucide porcii, Pesta Porcină Africană, a revenit în județul Covasna, a anunțat luni, printr-un comunicat de presă, DSVSA. Într-o exploatație necomercială cu porci din rasa Mangalița s-au descoperit șapte cadavre ale animalelor. După analize, specialiștii au dovedit prezența virusului și au eutanasiat și neutralizat 37 de porcine. O anchetă este în desfășurare, dar s-ar părea că boala a fost adusă prin circulația persoanelor sau a produselor alimentare. 

Anunțul identificării celor șapte cadavre de porci l-a făcut sâmbătă, 12 octombrie, un medic veterinar. 

În urma anchetei preliminare și a examenelor efectuate la cele 7 cadavre de porcine din această exploatație s-a pus diagnosticul de suspiciune clinică și morfopatologică de pestă porcină africană. Au  fost recoltate probe pentru analize de laborator și trimise imediat la LSVSA Prahova, iar cadavrele au fost neutralizate prin îngropare în condiții de biosecuritate.

În aceeași zi au fost convocați membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din județul Covasna, care în ședință extraordinară au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane”, a transmis DSVSA. 

Prezența virusului s-a confirmat duminică, 13 octombrie, prin analizele de laborator efectuate la LSVSA Prahova. DSVSA Covasna informează și că serviciile veterinare au intervenit de urgență. 

Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la eutanasierea și neutralizarea, prin îngropare în condiții de biosecuritate, a celor 37 de porcine din rasa Mangalița. S-a efectuat o primă dezinfecție în exploatație”, mai transmit specialiștii. 

Ancheta este în derulare

Specialiștii și autoritățile încearcă în prezent limitarea transmiterii virusului și desfășoară, totodată, anchete să vadă cum de a ajuns boala în această gospodărie, în condițiile în care toate focarele din județ au fost stinse. 

Din investigațiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă de mai mult de un an, fiind furajate cu cereale și furaje din producția proprie. Se suspicionează introducerea virusului prin circulația persoanelor sau a produselor alimentare. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare”, arată DSVSA.

În aceste condiții, DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie să fie neapărat adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.

DSVSA Covasna, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei”, mai transmit specialiștii, care fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, că nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, dar că extinderea bolii poate avea grave repercusiuni economice, dat fiind faptul că porcii domestici şi mistreţii sunt vulnerabili și mor din cauza virusului. 

La mijlocul lunii aprilie, DSVSA anunța stingerea celor două focare de Pestă Porcină Africană descoperite, încă din februarie pe raza județului Covasna. 

Bilanțul arăta că începând de la 1 februarie, când a fost identificat primul focar în cartierul de la periferia municipiului reședință de județ, la cadavrele a doi porci aruncați la groapa de gunoi, respectiv din 5 februarie, când s-a descoperit un alt focar la Valea Crișului, au fost ucise preventiv 140 de animale. Despăgubirile s-au ridicat la 53.514 lei pentru focarul din Őrkő și 15.480 lei pentru cel din Valea Crișului.

Cel mai recent bilanț ANSVSA, din 10 octombrie, arăta că la nivel național Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare. În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți. 

Pe de altă parte însă, în rândul populației sunt încă îndoieli privind existența acestui virus mortal pentru porcine. 

Se apropie Crăciunul, chiar așteptam această veste. Foarte trist că așa ușor se pot manipula oamenii și în județul nostru”, a scris o cititoare pe pagina de Facebook a ziarului Observatorul de Covasna, în timp ce altcineva a precizat: „Se apropie Crăciunul, așa că trebuia să apară și pesta. Foarte trist, nu primim subvențiile la timp, nici porcii nu putem să îi tăiem, pot veni sărbătorile de iarnă”. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.