ACTUALITATE 21 noiembrie 2012

Dresajul canin – o meserie din pasiune

de Székely Emőke | 2508 vizualizări
Bogdan Chirovan din Sfântu Gheorghe a transformat iubirea pentru câini într-o ocupaţie permanentă: cea de dresor. Ori de câte ori are ocazia, este pe malul Oltului cu doi sau mai mulți câini. Îi dresează, îi învață și face toate acestea din plăcere...

Bogdan Chirovan din Sfântu Gheorghe a transformat iubirea pentru câini într-o ocupaţie permanentă: cea de dresor.

Bogdan Chirovan - dresor Sfantu GheorgheOri de câte ori are ocazia, este pe malul Oltului cu doi sau mai mulți câini. Îi dresează, îi învață și face toate acestea din plăcere, din dragoste pentru animale. Nu s-a îmbogățit de pe urma acestui lucru, nici nu și-a deschis o firmă. Spune că a iubit animalele de când era copil și de atunci n-a mai scăpat de „nebunia” cu câinii. Îl cheamă Bogdan Chirovan, are 42 de ani şi este din Sfântu Gheorghe. A învățat secretele dresajului din cărți și din experiență și ne-a povestit câte ceva din tainele acestei amestecături între meserie și pasiune.

Înconjurat de câini

Bogdan Chirovan spune că de mic copil i-au plăcut animalele. „Umpleam curtea părinților cu toți câinii și pisicile pe care le găseam pe stradă. Mi-au plăcut dintotdeauna, iar animalele m-au plăcut de asemenea. Ironia face ca acum băiatul meu să facă același lucru, vine acasă cu animale și, sigur, nu am ce să fac pentru că și eu am făcut la fel când eram un puști” – spune bărbatul zâmbind. Povesteşte că primul lui câine pe care l-a dresat a fost un bull terrier englez, care nu mai este în viață. Cu acest câine, Bogdan a făcut exerciții de dresaj de companie și de disciplină, iar de atunci mulți patrupezi au devenit mai disciplinați după ce bărbatul s-a ocupat de ei.

Cărți și seminarii

Dresorul a văzut că munca lui are rezultate, așadar a căutat să se perfecționeze. Spune că și-a cumpărat cărți de specialitate, a participat la seminarii, ceea ce face și acum. La competiții merge cu prietenul său, un ciobănesc german de trei ani, Valdo. „În urmă cu câțiva ani m-am apucat de dresaj sportiv. Acesta presupune mai multe secțiuni în dresaj: disciplină, probe de pază și apărare și probe de urmă. La competițiile de gen fiecare secțiune se punctează, după care se face un clasament. Eu merg cu Valdo la asemenea competiții și din câte știu el este singurul câine din județ care are examenul IPO 2, IPO 3 l-a picat recent. În România nu avem o tradiție în ceea ce privește sportul canin, sunt foarte puțini câini care participă și fac față la concursurile de gen” – ne-a declarat dresorul.

Povestea unui boxer

Bogdan Chirovan vă poate ajuta şi în cazul în care aveți un câine neastâmpărat, pe care nu îl puteți stăpâni. Nu și-a făcut o afacere din acest lucru, nu are firmă, iar până în prezent s-a ocupat de proprii câini sau ai unor cunoștințe. Cu toate acestea spune că acceptă să dreseze și alți câini. Sarcina nu este totdeauna ușoară și ne-a povestit despre un boxer luat de la Adăpostul de Câini, care necesită dresaj special pentru o perioadă mai lungă de timp. „Acel câine are o poveste tulburătoare. A fost găsit mai mult mort decât viu și dus la Adăpostul de Câini de la Câmpu Frumos. De acolo a fost adoptat, dar stăpânii mi-au cerut ajutorul pentru că îi este frică de orice. În cazul acesta este nevoie de foarte multă răbdare și perseverență, acel boxer are nevoie de un fel de terapie psihologică a câinelui” – povestește Bogdan.

Câinele face „răutăți” din frustrare

Poate că mulți dintre cititorii noștri au avut „bucuria” de a găsi un papuc, un picior de scaun sau alt obiect ros de câinele familiei. Bogdan Chirovan spune că patrupezii fac acest lucru din frustrare, nu din răutate. „Un câine adult roade obiecte din frustrare. Printr-un program mai lung de ieșit afară câinele ar deveni mai liniștit și nu ar mai roade. Situația este alta atunci când acesta își schimbă dantura, atunci chiar trebuie să roadă ceva, așadar trebuie să îi oferim un obiect pentru acest lucru, o alternativă” – spune bărbatul.

Nu există un șablon general valabil

La fel ca oamenii, și câinii sunt diferiți. Unii sunt mai agresivi, alții mai emotivi, cu probleme de socializare, incontrolabili, iar șirul poate continua. Bogdan Chirovan spune că tocmai din acest motiv meseria de dresor este complexă, iar metodele de învățare, de dresaj nu sunt general valabile. El spune că prin mâna lui au trecut tot felul de patrupezi, iar în cazul fiecăruia a trebuit să adopte o tactică personalizată. Dresajul de companie, de disciplină începe de la vârsta de 8 luni, când câinele devine stabil din punct de vedere psihic. Recompensa este importantă în dresajul unui câine, iar Bogdan spune că el își recompensează de fiecare dată câinele pentru ca acesta să știe că în preajma lui nu i se întâmplă nimic rău, numai bine. Recompensa nu este întotdeauna hrană, Valdo s-a bucurat la fel de mult și pentru mingiuța de joacă.

Echipament special

În procesul de dresaj doar câinele beneficiază de echipament special, nu și dresorul. Bogdan Chirovan spune că el nu folosește un echipament aparte în afară de vesta cu foarte multe buzunare în care ascunde recompensele câinilor. Pentru patrupezi în schimb sunt tot felul de lese speciale de dresaj, care sunt destul de scumpe, dar sunt de asemenea recunoscute pentru eficiență.

Momentan, Bogdan nu are un program foarte încărcat, însă acest lucru nu a fost mereu așa. „Acum o săptămână de exemplu am avut 6 câini de dresat, în afară de ai mei. Programul începea la 7 dimineața cu primul câine, după care urma al doilea, al treilea și tot așa. Cu fiecare aveam program de 50 de minute – o oră. Cu ai mei mă ocupam dacă mai rămânea timp” – spune dresorul. El este de părere că meseria de dresor necesită o înclinație către câini, nu se poate învăța doar din cărți sau de pe internet, și necesită foarte multă muncă.

Ar fi nevoie de un loc amenajat

Dresorul spune că din păcate câinii au voie să meargă oriunde în afară de oraș. „Din păcate nu avem un loc special amenajat pentru câini, deși ar exista cerere în acest sens. După câte văd, oile au voie să umble pe unde doresc, mai mereu e plin cu oi pe aici la malul Oltului, însă un loc pentru antrenarea câinilor nu există” – spune el. Un alt of al bărbatului este faptul că în oraș nu există o Asociație Chinologică să militeze pentru acest lucru.

Sfaturi pentru Moș Crăciun

Pentru cei care doresc să cumpere un câine drept cadou de Crăciun, Bogdan Chirovan le spune să se gândească de două ori înainte de a face acest pas. „Trebuie să se gândească la faptul că achiziționează un suflet ce le va fi alături în următorii ani și nu o jucărie de pluș de care se pot debarasa a doua zi. Câinele trebuie educat, hrănit, îngrijit, așadar cei care își cumpără un patruped își asumă o mare responsabilitate. Câinele nu este un cadou doar pentru un an” – spune dresorul. De asemenea, el atrage atenția asupra rasei de câine ales, spunând că și acest aspect trebuie gândit din timp pentru că stăpânul s-ar putea trezi cu un animal care cântărește cel mai mult din familie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.