Dr. Cătălina Curceanu, premiată la Roma în Gala „100 pentru Centenar”
Cercetătoarea originară din Sfântu Gheorghe a avut parte de recunoaștere la cel mai înalt nivel
Prim-cercetătorul în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) - Laboratori Nazionali di Frascati (Roma), dr. Cătălina Curceanu, s-a regăsit pe lista celor 10 premiați în cadrul Galei „100 pentru Centenar”. Evenimentul a avut loc vineri, 22 iunie, la sediul Accademiei di Romania din Roma, în cadrul celui de-al treilea eveniment din Gala Centenarului organizat de Ministerul Românilor de Pretutindeni.
„Acest premiu înseamnă în primul rând că țara mea de origine nu numai că nu m-a uitat - dar este mândră de mine, într-o astfel de ocazie unică și spectaculoasă, precum sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire. Sunt foarte fericită pentru primirea acestui premiu și, cu aceasta ocazie mă gândesc la importanța unei Europe unite și puternice, o Europă care nu se teme de viitor, ci visează, și investește în tineri pentru a-și realiza visele. Cât despre Romania la 100 de ani de la Marea Unire, cred că atât țara, cât și romanii au un potențial foarte ridicat, însă este necesară cultivarea acestuia prin educație, printr-o scară a valorilor care ține cont de conținut și nu de aparențe și prin promovarea acestora. Mai puține vorbe și mai multe fapte. La mulți ani!”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, dr. Cătălina Curceanu.
Aprecierea internațională a prim-cercetătoarei vine după o muncă îndelungată, care a avut rezultate recunoscute la nivel mondial, printre care se numără măsurători de fizică nucleară și cuantică unice în lume, obținute cu echipa pe care o conduce la Laboratorul Național din Frascați INFN și pentru care a obținut diverse premii internaționale (cum ar fi Premiul Emmy Noether al Societății de Fizică Europene), precum și fonduri europene și ale unor fundații internaționale de prestigiu.
De asemenea, activitatea sa de diseminare științifică și educațională atât în România (scrie pentru mai multe ziare românești, printre care și Observatorul de Covasna), Australia, Canada cât și Italia a jucat un rol important în câștigarea acestui premiu.
„Persoanele cu care colaborez, de la colegii de la Laboratori Nazionali di Frascați la cei din instituțiile străine, au contribuit la acest succes - și împărtășesc premiul cu ei! Noi nu suntem doar colegi - ci și cu mulți dintre ei prieteni”, ne-a mai declarat Cătălina Curceanu.
Printre premiați s-au regăsit și medicul Gheorghe Cerin, artistul plastic Luminița Țăranu, editorul și eseistul din Milano Violeta Pătrunjel Popescu, artista Doina Botez, PS Episcop Siluan, cercetătoarea în domeniul biologiei moleculare Dana Brânzei, finalistul TedxYouth Bologna din anul 2018, tânărul Emanuel Chirilă, profesorul universitar Mihaela Gavrilă și expertul în filologie romanică, Dan Octavian Cepraga.
„Sunt încântată de faptul că am avut ocazia să cunosc alți 10 români excepționali care ne reprezintă țara în Italia și care ne fac, prin valoarea lor, prin atitudinea lor, prin personalitatea lor, să fim încă o dată mândri că suntem români”, a declarat ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero în cadrul acestui eveniment.
Cătălina Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, însă imediat după nașterea sa, părinții s-au mutat la Sfântu Gheorghe. Aceasta și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. Ea conduce un grup de aproximativ 20 de cercetători în domeniul fizicii hadronilor și fizicii nucleare. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR. Este responsabilă națională pentru experimentul „Siddharta” și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele naționale Gran Sasso). A organizat numeroase conferințe internaționale și este autor și/sau coautor a peste 150 de publicații în reviste internaționale.
În fiecare ediţie de vineri, în paginile cotidianului „Observatorul de Covasna”, dr. Cătălina Curceanu semnează o rubrică extrem de interesantă despre evenimente din lumea științei și cercetări deosebite.
După Belgia, Portugalia și Italia, proiectul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni „100 pentru Centenar” continuă în Marea Britanie, Grecia, Spania, Germania, Franța, Israel și SUA.