ACTUALITATE 4 decembrie 2017

Dr. Cătălina Curceanu adaugă un nou premiu în palmaresul său impresionant

de Iulia Drăghici - Taraș | 825 vizualizări

Premiul „Tusculanae Scientiae” ediția 2017 este a treia distincție internațională obținută în acest an de cercetătoarea originară din Sfântu Gheorghe

După „Emmy Noether Distinction for Women in Physics” și premiul Visiting International Scholar Awards (VISAs), cercetătoarea Cătălina Curceanu adaugă anul acesta încă un titlu important în palmaresul său impresionant: Premiul „Tusculanae Scientiae” ediția 2017.

Asociația italiană ATA (Associazone Tuscolana di Astronomia) i-a acordat luna aceasta premiul „Tusculanae Scientiae” ediția 2017 prim-cercetătoarei în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) din cadrul Laboratoarelor Naționale din Frascati (Roma), dr. Cătălinei Curceanu. Distincția ajunge anual la cei mai buni oameni de știință, care se remarcă prin realizări în domeniu și totodată prin activitățile de diseminare, dar și pentru faptul că reprezintă un model pentru generațiile tinere.

„Evident, sunt extrem de fericită! Totodată sunt și motivată să fac și mai mult și mai bine, mai ales pentru elevi și tineri – și să explic publicului cât de importantă și entuziasmantă este aventura științei, cât de utilă este și cât de necesară pentru viitorul nostru - al întregii omeniri, atât ca „forma mentis”, cât și ca realizări”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, dr. Cătălina Curceanu.

În iunie, cercetătoarea originară din Sfântu Gheorghe, colaboratoare a ziarului nostru, a adăugat palmaresului său impresionant premiul „Emmy Noether” pentru Femeile din Fizică, acordat de Societatea Europeană de Fizică.

Premiul, unul foarte important în lumea științei, este acordat de două ori pe an cu scopul de a aduce femeile cu rezultate deosebite în domeniul fizicii în atenția comunității științifice, a factorilor de decizie politică, dar și a publicului larg, și de a identifica modele care să determine femeile să aleagă cariere în domeniul științei.

Ceva mai devreme, în luna martie a acestui an, numele dr. Cătălina Curceanu s-a aflat în lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia, distinşi de aceasta cu Visiting International Scholar Awards (VISAs). Premiul ajunge în fiecare an doar la nouă specialişti în diverse domenii din toată lumea, de la paleontologie, la psihologie şi ştiinţe sociale, Cătălina Curceanu fiind singura selectată pentru a reprezenta ramura fizicii.

Cătălina Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, însă imediat după nașterea sa, părinții s-au mutat la Sfântu Gheorghe. Aceasta și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. Ea conduce un grup de aproximativ 20 de cercetători în domeniul fizicii hadronilor și fizicii nucleare. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR. Este responsabilă națională pentru experimentul „Siddharta” și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele naționale Gran Sasso). A organizat numeroase conferințe internaționale și este autor și/sau coautor a peste 150 de publicații în reviste internaționale.

În fiecare ediţie de vineri, în paginile cotidianului „Observatorul de Covasna”, dr. Cătălina Curceanu semnează o rubrică extrem de interesantă despre evenimente din lumea științei și cercetări deosebite.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.