Dr. Cătălina Curceanu, distinsă cu un nou premiu prestigios
„Emmy Noether Distinction for Women in Physics” a ajuns la cercetătoarea originară din Sfântu Gheorghe și este al doilea premiu important obținut de aceasta în 2017
Cătălina Curceanu, prim-cercetător în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN), la Laboratori Nazionali di Frascati (Roma), originară din Sfântu Gheorghe, colaboratoare a ziarului „Observatorul de Covasna”, adaugă palmaresului său impresionant o nouă distincție prestigioasă: premiul „Emmy Noether” pentru Femeile din Fizică, acordat de Societatea Europeană de Fizică.
Premiul, unul foarte important în lumea științei, este acordat de două ori pe an cu scopul de a aduce femeile cu rezultate deosebite în domeniul fizicii în atenția comunității științifice, a factorilor de decizie politică, dar și a publicului larg, și de a identifica modele care să determine femeile să aleagă cariere în domeniul științei.
„Primirea „Emmy Noether Distinction for Women in Physics” mă bucură nespus de mult. Premiul, primit pentru activitatea științifică pe care o desfășor cu grupul pe care îl conduc de la Institutul din Frascati atât în Italia, la acceleratorul DAFNE și la laboratorul subteran de la Gran Sasso, cât și în Japonia, și pentru activitatea de divulgare și educație științifică, este deosebit de prestigios. Acordat de către Societatea Europeană de Fizică (European Physical Society), „Emmy Noether Distinction for Women in Physics” are menirea de a premia, pe de o parte, rezultatele științifice deosebite, iar pe de alta de a propune modele de femei care se disting în lumea științei și care au un rol științific, social, educațional și politic important.
Rezultatul pe care l-am obținut îl datorez inclusiv colaborării cu ziarul Observatorul, care publică săptămânal articolele mele de știință, în care explic cu un limbaj accesibil cele mai importante și mai recente rezultate obținute în diverse domenii ale științei”, ne-a declarat dr. Cătălina Curceanu.
Distincția este însoțită și de un mesaj, semnat de președintele EPS, Rüdiger Voss, în care se arată că „Dr. Cătălina Oana Curceanu primește „Distincția Emmy Noether pentru Femeile din Fizică” din partea Societății Europene de Fizică pentru rolul de lider pe care îl are în fizica nucleară și cea a hadronilor, pentru contribuțiile sale substanțiale în mai buna înțelegere a teoriilor cuantice, dar și pentru pionieratul în cercetarea ce privește problematici fundamentale. Cu rezultate deosebite în știință și cu o bogată experiență în activități educative, dr. Curceanu este un model remarcabil pentru femeile care activează în domeniul cercetării științifice”.
În prezent cercetează „inima” stelelor de neutron
Cariera în cercetare a Cătălinei Curceanu este una pe cât de interesantă, pe atât de impresionantă. Cu toate că își petrece mare parte din timp călătorind în toate colțurile lumii, din Italia, în Australia, în România, în Japonia și așa mai departe, aceasta desfășoară și experimente de fizică nucleară la acceleratorul DAFNE, dar nu numai, și în același timp scrie pentru numeroase publicații din țară și străinătate.
„La ora actuală conduc experimente de fizică nucleară care au obiectivul de a înțelege „inima” stelelor de neutron la acceleratorul DAFNE și experimente de mecanică cuantică la laboratorul subteran. Premiul obținut îmi dă aripi pentru a explora minunatul Univers și în viitor și mă motivează să explic și altora minunata lume a științei și a dorinței de a cunoaște”, a mai spus cercetătoarea, în vârstă de 52 de ani.
În luna martie a.c., numele dr. Cătălina Curceanu s-a aflat în lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia, distinşi de aceasta cu Visiting International Scholar Awards (VISAs). Premiul ajunge în fiecare an doar la nouă specialişti în diverse domenii din toată lumea, de la paleontologie, la psihologie şi ştiinţe sociale, Cătălina Curceanu fiind singura selectată pentru a reprezenta ramura fizicii.
Cătălina Curceanu se numără de asemenea şi printre câștigătorii premiului „Science and the Big Question” („Știința și Marea întrebare”), oferit de Fundația John Templeton, cu scopul de a finanța cele mai bune proiecte de cercetare la nivel internațional, axate pe probleme științifice de maximă importanţă. În plus, anul trecut, aceasta a fost distinsă şi cu premiul „Women in Physics Lecturer”, oferit de Institutul Australian de Fizică.
Sfântu Gheorghe – orașul inimii sale
Cătălina Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, însă imediat după nașterea sa, părinții s-au mutat la Sfântu Gheorghe. Deși fizica este partea cea mai importantă a vieții sale, fiind domeniul în care a ales să profeseze, Cătălina este pasionată de citit și de tot ceea ce înseamnă cunoaștere și învățare, lucru pe care spune că îl datorează în primul rând părinților săi, care i-au alimentat curiozitatea, au sprijinit-o și i-au fost mereu alături, dar și surorilor sale, Luminița Ana și Mona Laura precum și bunicii sale Ana, fiind foarte legată de tot ceea ce înseamnă familie, copilărie și rădăcini.
Cu toate că a plecat din Sfântu Gheorghe încă de când era o copilă, Cătălina spune că acesta este orașul inimii sale, orașul pe care și astăzi, după atâția ani, îl simte cel mai aproape din toate locurile din România, aici simțindu-se întotdeauna și cu adevărat acasă, oricât de departe ar pleca și de oriunde s-ar întoarce.
Cătălina Curceanu și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. Ea conduce un grup de aproximativ 20 de cercetători în domeniul fizicii hadronilor și fizicii nucleare. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR. Este responsabilă națională pentru experimentul „Siddharta” și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele naționale Gran Sasso). A organizat numeroase conferințe internaționale și este autor și/sau coautor a peste 150 de publicații în reviste internaționale.
În plus, în fiecare ediţie de vineri, în paginile cotidianului „Observatorul de Covasna”, dr. Cătălina Curceanu semnează o rubrică extrem de interesantă.