ACTUALITATE 27 aprilie 2022

Două localități din județ au rată de autorecenzare de peste 50%

de Iulia Drăghici - Taraș | 1064 vizualizări

Localitățile Mereni și Valea Mare au cele mai mari rate de autorecenzare din județul Covasna, de 55%, respectiv 54,38%. Și Vâlcele este în topul unităților administrativ-teritoriale cu cele mai mari procente de recenzare, cu 48,68. Municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc au peste 30%. De cealaltă parte a clasamentului, cu implicare de sub 10%, stau Belin (3,24%), Dobârlău (4,52%), Hăghig (7,27%), Boroșneu Mare (8,31%) și Micfalău (8,33%). 

Statisticile au fost prezentate marți, într-o conferință de presă organizată la Prefectură, în care s-a precizat și că, în cele șase săptămâni de când a început recensământul populației și locuințelor, în județul Covasna au fost completate 52.222 de chestionare. În vreme ce la nivel național rata de completare este de 23,7%, Covasna are 26,4%. 

Dintre covăsnenii care au participat până acum la această etapă a recensământului, 51,8% sunt din mediul urban, iar restul din rural. Totodată, 65,5% dintre chestionare au fost completate cu ajutorul recenzorilor ARA (Auto-Recenzare Asistată), iar 34,5% pe cont propriu. 

Autoritățile spun că sunt relativ mulțumite de felul în care s-au implicat covăsnenii până acum în proces, însă că nu e de ajuns. Acestea îndeamnă oamenii care vor să meargă la centrele ARA puse la dispoziție de primării să o facă din timp, pentru că probabil în ultimele zile va fi aglomerație. 

Nu pot să spun că nu sunt mulțumită de ritm. E prima dată când facem acest recensământ în acest fel. Eu cred că trebuie să fim mulțumiți și să le mulțumim celor care s-au implicat. (...) E adevărat că există un procent care ar trebui atins pentru a fi mai ușoară munca pe teren, dar, dacă mergem în ritmul acesta, eu zic că în cele 20 de zile care urmează o să ajungem la procentul de care să fim mulțumiți”, a spus directoarea Direcției Județene de Statistică a județului Covasna, Illés Andrea. 

Ținta este ca, în cele 20 de zile rămase din perioada autorecenzării, 35-40% din populația județului să participe la această etapă. Cu cât vor fi mai multe chestionare completate online, cu atât mai puțin va fi nevoie de intervenția recenzorilor pe teren. 

Următoarea etapă va debuta pe 16 mai. În județul Covasna, săptămâna viitoare începe pregătirea celor 228 de recenzori contractați de autoritățile locale. 

În conferința de presă de marți, prefectul a punctat importanța acestui proces și s-a referit atât la statistica electorală, cât și la aspectul minorităților. 

Recensământul reprezintă acel pas important într-o comunitate (...) prin care în sfârșit putem să aflăm câți suntem. Pentru că tot timpul sunt discuții, mai ales înainte de alegeri despre numărul cetățenilor cu drept de vot. (...) Din punctul meu de vedere, evenimentul are o importanță deosebită. Ca fost primar, știu cât de mult contează numărul locuitorilor atunci când vrei să accesezi niște fonduri, mai ales dacă vorbim despre fonduri europene. De exemplu, atunci când vrei să faci sistemul de canalizare, dacă ești sub 2.000 de locuitori, nu poți să accesezi. (...) Un alt punct de vedere este etnia. Știți foarte bine, codul administrativ (...) foarte clar spune (...) că în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autoritățile administrației publice (...) asigură folosirea în raport cu aceștia și a limbii minorității naționale respective. (...) Consider că evenimentul care are loc tocmai acum are o importanță deosebită pentru minorități, deoarece o parte semnificativă a exercitării drepturilor lor lingvistice este legată de procentul populației într-o anumită localitate. Să nu uităm că recensămintele au loc din 10 în 10 ani”, a declarat prefectul Ráduly István. 

Prefectul a subliniat și că recomandă recenzarea online pentru că, în cazul cetățenilor care nu vor fi găsiți acasă la recensământul din teren, datele vor fi completate din surse administrative, dar nu vor conține informații despre etnie, religie și limba maternă. 

De subliniat este și că cei care se autorecenzează pot beneficia de o zi liberă de la serviciu, indiferent dacă vor completa chestionarul acasă sau la centrele ARA. Cei care completează singuri pot obține dovada accesând site-ul recensamantromania.ro, după ce se validează chestionarul, iar cei care merg la centru vor primi acest document cu care pot obține de la recenzor actul tipărit. 

Autoritățile mai punctează și că recensământul are rol pur statistic și că sunt mai puține întrebări decât la cel din 2011. 

Sursa foto: Observatorul de Covasna și Facebook/Institutul Național de Statistică

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.