ACTUALITATE 3 aprilie 2020

Donație de 100.000 de euro pentru dotarea laboratorului pentru depistarea COVID-19 al Spitalului Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 1908 vizualizări

În trei săptămâni, Spitalul Județean De Urgență Dr. Fogolyán Kristóf din Sfântu Gheorghe va pune în funcțiune laboratorul de biologie moleculară pentru depistarea COVID-19. O firmă privată a oferit o donație de 100.000 de euro pentru achiziționarea echipamentelor necesare, anunță Consiliul Județean Covasna. 

Dacă marți, știrea zilei a fost că s-a aprobat această posibilitate de testare pentru o firmă privată și s-au alocat fonduri atât pentru DSP, cât și Spitalului Județean, uite că știrea zilei de azi e că aducem și mai aproape aceste posibilități (n.red. de testare pentru COVID-19) prin sprijinul firmei HS Timber Productions”, a declarat joi, într-o videoconferință de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Reprezentanții companiei spun că au dat comandă de toate echipamentele necesare unui laborator de biologie moleculară. Acestea vor face posibilă aflarea rezultatului unui test în maximum patru ore, cu probabilitate de 100%. 

„E absolut normal să căutăm soluții împreună și să oferim sprijin în lupta asta pentru răspândirea virusului. (...) În momentul acesta este vorba despre un laborator de microbiologie moleculară, care ajută la diagnosticarea mai rapidă a COVID-ului, iar prin instalarea acestei linii aducem testările mai aproape de Sfântu Gheorghe. Dacă până acum, după recoltarea probelor trebuia să se aștepte câteva zile, cu ajutorul acestor aparate rezultatul vine în două, maxim patru ore, cu probabilitate de 100%. Deja am comandat laboratorul, care în maxim trei săptămâni va fi instalat și personalul va fi pregătit să poată lucra”, a spus, în aceeași conferință de presă, directorul administrativ al companiei HS Timber Productions România – Reci, Adrian Radu. 

În același timp, managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert a afirmat că acest laborator va folosi și în viitor, după ce va trece pandemia, pentru realizarea mai multor tipuri de teste. 

Este foarte important să avem rezultatele cât mai repede. Timpul e crucial. Înseamnă timp câștigat în stabilirea tratamentului și conduitei medicale. Un alt aspect important este partea cu privire la utilizarea ulterioară, nu numai în momentul acesta. Ceea ce înseamnă că în perioada următoare o să putem diagnostica cu celeritate și vom pune un diagnostic mult mai precis de situații de terapie intensivă, de cazuri infecțioase, în situații de gastroenterologie, hematologice, chiar neurologice, în care diagnosticul poate fi confirmat chiar instant, cu un astfel de aparat”, a spus András-Nagy Róbert, care a punctat și că datorită laboratorului se vor face în continuare testări pentru depistarea COVID-19 în rândul personalului din spital.

Am primit felicitări și aprecieri de la sindicate, în sensul că noi suntem singurul spital care am făcut acest demers din țară, pentru testarea personalului, lucru care va fi deosebit de important și în continuare, în următoarele săptămâni”, a punctat acesta. 

Tamás Sándor a mai precizat și că în cadrul ședinței CJ de joi, 2 aprilie, s-a votat alocarea unui buget de  300.000 de lei Spitalului Județean, pentru amenajarea spațiului unde va fi deschis laboratorul, dar și 958.000 de lei pentru achiziționarea a încă 2.000 de teste rapide și 1.000 de teste pentru aparatul PCR cu care va fi dotat laboratorul. 

Fabrica HS Timber Productions din Reci a răspuns pozitiv și solicitării Direcției de Sănătate Publică Covasna și a oferit până acum 500 de mănuși examinare nitril nepudrate, 136 combinezoane antichimice, 100 perechi de încălțăminte de unică folosință, 100 bețe antibiogramă NF, 100 ochelari de protecție, 100 măști protecție respiratorie FFP1 cu filtru și supapă, urmând să fie donate și alte materiale. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.