ACTUALITATE 14 februarie 2019

Doi suspecți în ancheta privind răspândirea Pestei Porcine în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1806 vizualizări

Pedeapsa este între 3 luni și 3 ani de închisoare

Ancheta polițiștilor covăsneni pentru identificarea și pedepsirea celor care au adus Pesta Porcină Africană în județul Covasna este în plină desfășurare. Doi suspecți sunt cercetați în prezent pentru acuzațiile de răspândire a bolii.

Nu este un subiect care să fie în sfera noastră de competență. Doar în plan combativ am constituit o cauză penală. Este vorba de o infracțiune prevăzută de articolul 355, răspândirea de boli la animale sau plante, parcă așa se intitulează textul din Codul Penal, unde avem doi suspecți, două persoane față de care s-a dispus continuarea urmăririi penale”, ne-a declarat șeful IPJ Covasna, Liviu Pampu – Romanescu.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții pot petrece între 3 luni și 3 ani la închisoare.

„Sper ca cel vinovat să fie tras la răspundere. Nu e normal să nu pățească nimic după ce a adus boala asta aici”, ne-a spus un locuitor al municipiului Sfântu Gheorghe.

Virusul a fost confirmat în județul Covasna pe 1 februarie, după probele prelevate de la două cadavre de porci descoperite la o groapă de gunoi din cartierul mărginaș municipiului Sfântu Gheorghe, Örkő.

Chiar dacă inițial s-a luat decizia de a nu se începe acțiunea de ucidere preventivă a porcilor, după ce s-a constatat că boala se extinde, măsura a fost adoptată, fapt care a dus la sacrificarea a aproape 130 de animale.

Câteva zile mai târziu, Pesta Porcină Africană a fost confirmată și într-o gospodărie din comuna Valea Crișului. Acolo, alți 17 porci au fost sacrificați preventiv.

DSVSA Covasna a transmis în repetate rânduri că boala nu este periculoasă pentru oameni, însă este mortală pentru porci domestici și cei mistreți.

De asemenea, autoritățile semnalează că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

„Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal”, a punctat DSVSA Covasna într-un comunicat de presă, informând de asemenea că „toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie”.

Respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii impuse de autorități sunt foarte importante având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei, mai spun specialiștii veterinari.

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 298 localități din 19 de județe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.172 de porci afectați de boală și există 916 cazuri la mistreți, informează ANSVSA.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.