Doar 26% dintre şomerii covăsneni primesc indemnizaţie
Valoarea totală a sumei plătite la nivelul judeţului Covasna ca indemnizaţie de şomaj a fost luna trecută de 785.000 lei, valoarea fiind la jumătatea celei din ianuarie. Acest lucru nu se datorează faptului că am avea cu 50% mai puţini şomeri în judeţ, motivul fiind acela că foarte multe persoane nu îşi găsesc de lucru după terminarea perioadei în care beneficiază de indemnizaţie.
La nivel naţional s-au înregistrat luna trecută 164.000 de şomeri indemnizabili şi 279.000, neindemnizabili. Ponderea în judeţul Covasna este de 26 la 74% în favoarea celor ce nu au nici această sursă de venit. „Imediat ajungem să nu avem cui să plătim banii de şomaj” – este de părere directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor.
În judeţul Covasna rata şomajului la finele lunii octombrie a fost de 7,89%, în scădere faţă de luna precedentă (7,79%), dar destul de mare dacă ne uităm la rata pe ţară, care este sub 5%. Cei mai mulţi şomeri sunt cei cu studii primare, aceştia fiind şi cei care îşi găsesc mult mai greu de muncă, dat fiind faptul că de cele mai multe ori nu dobândesc nici cunoştinţe minime de scriere sau citire.
La AJOFM Covasna sunt declarate săptămânal în jur de 200 de locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind destinate persoanelor cu studii medii, iar ofertele pentru absolvenţii de studii superioare sunt în continuare limitate.
Judeţul Covasna stă ceva mai bine la capitolul formare profesională. AJOFM organizează în continuare cursuri de formare profesională şi de perfecţionare, pentru ca şomerii să aibă mai multe şanse de angajare. Pe lângă cursurile organizate în municipiul Sfântu Gheorghe, cei de la AJOFM s-au extins şi la sate, pornind două grupe de lucrători în agroturism în Zăbala şi Zagon.