ACTUALITATE 21 martie 2012

Disponibilizări colective

de Székely Emőke | 83 vizualizări

În jur de 400 de persoane vor fi disponibilizate de la fabrica de pantaloni L-RO.

La sfârșitul acestei luni în jur de 400 de persoane vor fi disponibilizate, dar AJOFM Covasna speră ca toți cei în cauză să fie plasați în alte posturi vacante.

Fabrica de pantaloni L-RO își restrânge activitatea, din numărul total de 620 de salariați vor rămâne doar 200 pentru că proprietarul Keresztes Zoltán a vândut fabrica de 1200 de mp investitorului suedez Autoliv. Potrivit unui acord între cele două firme, cei disponibilizați de la L-RO au posibilitatea de a se angaja la Autoliv, care are nevoie de specialiști în domeniul confecțiilor în vederea fabricării volanelor de mașină.

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, spune că dintre cei în jur de 400 de angajați care urmează a fi disponibilizați, 100 sunt în concediu natal, sau de creștere a copilului, așadar practic numărul celor care vor rămâne fără loc de muncă la sfârșitul lunii este de 300. Kelemen spune că la auzul veștii, patronii mai multor fabrici de confecții din Sfântu Gheorghe s-au adresat AJOFM cu dorința de a angaja muncitorii de la L-RO, întrucât este vorba în special de oameni cu experiență în domeniu, care își fac bine treaba.

Cei de la AJOFM iau în evidență fiecare persoană care rămâne fără loc de muncă și le oferă și alternative de angajare. Dacă o persoană nu acceptă locul de muncă propus de AJOFM, riscă să își piardă indemnizația de șomer.

Kelemen Tibor a declarat că faptul că angajații de la L-RO nu s-au organizat în sindicat și nici nu au aderat la un sindicat național, este un dezavantaj pentru că nu există nimeni care ar putea lupta pentru drepturile lor. Așadar, dacă angajații s-ar fi organizat, puteau primi plăți compensatorii, așa trebuie să se mulțumească cu ultimul salariu primit.

Bálint Andrea este o femeie care a lucrat timp de cinci ani la L-RO. Pe vremea când s-a angajat, a ales această fabrică pentru că atât salariul, cât și condițiile de lucru au fost mai bune decât în alte fabrici de confecții. Acum va pleca de la L-RO, dar nu vrea să se întoarcă la niciuna dintre cele două fabrici de confecții unde a mai lucrat, de aceea își va încerca norocul în străinătate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.