ACTUALITATE 27 iulie 2020

Directorul DSVSA Covasna: „În momentul de față, poate să consume lumea orice fel de pâine sau produse de panificație din județ”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1100 vizualizări

De ce nu poate dezvălui numele producătorului unde s-a găsit pâinea cu substanțe toxice

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna spune că legislația europeană și o declarație de confidențialitate nu permite dezvăluirea numelui producătorului la care s-a găsit pâine cu substanțe toxice. Sikó Barabási Sándor a spus și pâinea cu probleme a fost scoasă de pe piață și neutralizată, dar și că în momentul de față orice produs de panificație care se vinde în județ este bun de consum.

Există o reglementare a Comisiei Europene, care nu ne permite să spunem mai multe detalii. Și noi am semnat și o declarație de confidențialitate, așa că persoana respectivă, dacă ne dă în judecată, câștigă liniștită. Asta e procedura. Noi, de fapt, am trimis informația respectivă, mai mult în sensul de a vedea lumea, să zicem așa, că ne preocupăm inclusiv de această activitate, că în cazul în care apare ceva, imediat se retrage de pe piață, se confiscă și se neutralizează. Deci în momentul de față, poate să consume lumea orice fel de pâine sau produse de panificație din județ. Practic, probele au fost prelevate în cursul unor acțiuni de supraveghere normală. Colegii merg la diferite unități de toate felurile care sunt cu produse alimentare, prelevează probe și în cazul în care iese vreo infecție sau o infestație, imediat se acționează. Deci imediat s-a acționat, nu este nicio problemă în momentul de față. Produsul care a fost infestat era pâine de un kilogram. Mai multe detalii nu pot spune. Iar făina din care s-a preparat a provenit din alt județ, pentru că producătorul nu a găsit la noi în județ cantitate suficientă. Am anunțat inclusiv județul respectiv ca să vadă unde s-a mai distribuit din făina respectivă”, ne-a spus Sikó Barabási Sándor.

Directorul DSVSA a punctat și că nici cei care între timp au consumat pâine în care s-au găsit substanțe toxice nu trebuie să își facă griji, pentru că pentru a cauza probleme de sănătate, ar fi trebuit să consume această pâine timp îndelungat. Iar asta nu ar fi fost posibil, pentru că astfel de controale se fac periodic.

De obicei, ca această substanță ca să își facă efectul, trebuie să fie consumată luni de zile în cantități mari, măcar o pâine pe zi. Deci ca să aibă orice efect în organism, trebuie să se cumuleze, trebuie să fie cantitate mare, timp îndelungat. Asta înseamnă că dacă cineva a mâncat chiar și două, trei zile din pâinea respectivă nu pățește absolut nimic. (...) Menirea noastră este să prevenim bolile, că e mai greu să le tratezi. De asta facem controale preventive. Așa este și programul nostru strategic. Aceste controale se fac în mod regulat, în funcție de evaluarea riscului. (...) Practic, încercăm să prevenim orice se poate, cât se poate de mult”, a spus Sikó Barabási Sándor.

Nu în ultimul rând, acesta a precizat că dacă situația prezenta risc, atunci cu siguranță s-ar fi comunicat date care să îi ajute pe consumatori să se ferească de acele produse.  

Dacă este vreo alertă urgență, noi imediat anunțăm oamenii să nu consume produsul respectiv, cu lot, data fabricației și așa mai departe. Deocamdată nu au fost astfel de probleme”, a încheiat directorul DSVSA Covasna.

Inspectorii DSVSA au depistat prezența unei toxine numite deoxynivalenol sau vomitoxină în materia primă de la o unitate de panificație din județul Covasna.

Ulterior, aceștia „au pus sub sechestru imediat o cantitate de peste 200 kg făină provenită dintr-un alt județ, precum și peste 300 bucăți diferite sortimente de pâine produse din făina infectată. Imediat s-a inițiat procedura prin Sistemul Rapid de Alertă Națională pentru depistarea altor beneficiari de la nivel național din făina cu toxină și retragerea de pe piață a acesteia precum și a produselor de panificație.

Prezența toxinei în făină de datorează faptului că, grâul folosit la fabricarea făinii a fost infectat cu mucegaiuri din speciile Fusarium graminearum (Gibberella zeae) și/sau  Fusarium culmorum. Vomitoxina este o substanță foarte slab cancerigenă care își face efectul doar după un consum îndelungat. Altfel poate afecta prin iritație ușoară sistemul digestiv”, a transmis, printr-un comunicat de presă, luni, DSVSA Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.