ACTUALITATE 27 iulie 2020

(Update) Substanțe toxice depistate în pâine

de Iulia Drăghici - Taraș | 2087 vizualizări

UPDATE: De ce nu poate dezvălui numele producătorului unde s-a găsit pâinea cu substanțe toxice

În cadrul activităților curente de supraveghere a produselor alimentare de origine non-animală și a materiilor prime, inspectorii DSVSA Covasna au depistat substanțe toxice în pâine.

După ce au fost prelevate probe pentru supravegherea curentă a produselor alimentare de origine non-animală și a materiilor prime de la o unitate de panificație din județul Covasna, examenele de laborator au depistat prezența unei toxine numite deoxynivalenol sau vomitoxină.

Inspectorii DSVSA Covasna au pus sub sechestru imediat o cantitate de peste 200 kg făină provenită dintr-un alt județ, precum și peste 300 bucăți diferite sortimente de pâine produse din făina infectată. Imediat s-a inițiat procedura prin Sistemul Rapid de Alertă Națională pentru depistarea altor beneficiari de la nivel național din făina cu toxină și retragerea de pe piață a acesteia precum și a produselor de panificație.

Prezența toxinei în făină de datorează faptului că, grâul folosit la fabricarea făinii a fost infectat cu mucegaiuri din speciile Fusarium graminearum (Gibberella zeae) și/sau  Fusarium culmorum. Vomitoxina este o substanță foarte slab cancerigenă care își face efectul doar după un consum îndelungat. Altfel poate afecta prin iritație ușoară sistemul digestiv.

După finalizarea anchetei în derulare, pâinea și făina infectată vor fi confiscate și neutralizate.

Sursa: Comunicat de presă DSVSA.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.