ACTUALITATE 11 ianuarie 2011

Direcţia Sanitar Veterinară Covasna este pregătită de febra aftoasă

de Covasna Media | 472 vizualizări
Comandamentul de Urgenţă pentru Combaterea Bolilor de orice fel al județului Covasna s-a întrunit vineri pentru a discuta şi a pune la punct un plan în cazul în care apar animale în judeţ care prezintă simptome de febră aftoasă, boală animală extrem de contagioasă. Directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Siko Barabasi Sandor, a declarat că pentru moment situaţia în

Comandamentul de Urgenţă pentru Combaterea Bolilor de orice fel al județului Covasna s-a întrunit vineri pentru a discuta şi a pune la punct un plan în cazul în care apar animale în judeţ care prezintă simptome de febră aftoasă, boală animală extrem de contagioasă.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Siko Barabasi Sandor, a declarat că pentru moment situaţia în judeţ se află sub control şi nu este niciun pericol de contaminare la om sau la animale.

Siko Barabasi Sandor a spus că boala la oameni se manifestă prin apariţia unor afte, dar nu provoacă mari daune la sănătate şi se poate trata foarte repede. În schimb acesta a spus că la animale boala este clasată la nivel mondial pe locul I cu privire la pagubele economice pe care le poate produce. Acesta a spus că aftele apar numai la animalele paracopitate în jurul gurii, între copite sau pe mamele. Aceste afte, pline cu lichid, sunt foarte dureroase pentru animale iar cele afectate nu pot mânca, nu se pot deplasa iar dacă acestea produc lapte nu o vor mai face niciodată.

„Febra aftoasă nu este neapărat o boală care provoacă moartea animalelor. Acestea mai degrabă au dureri imense, iar în cazul în care aftele sunt localizate în jurul gurii acestea nu mănâncă şi inevitabil se va ajunge la moarte dacă nu se tratează. Le recomand tuturor fermierilor din judeţ să fie atenţi în perioada următoare până trece pericolul de contaminare. Lichidul din afte este plin cu viruşi, iar aceştia se răspândesc extrem de repede dar judeţul Covasna nu este atât de afectat”, a explicat directorul DSVSA.

Acesta a mai spus că în România nu a mai fost întâlnit un caz de febră aftoasă din anul 1974, dar la vecinii de la sud de Dunăre, ultimul caz a fost acum 12 ani. Pentru a exemplifica pagubele economice pe care le poate produce febra aftoasă, Siko Barabasi Sandor a spus că în anul 2001 în Anglia au fost sacrificate peste 6 milioane de animale cu o pagubă de 3,1 miliarde de lire sterline.

„S-a făcut o analiză de risc şi acum monitorizăm colectivităţile mai mari de animale şi se realizează instructajul medicilor veterinari pentru a preveni răspândirea bolii în cazul în care aceasta apare. Rog populaţia ca în cazul în care văd animale care suferă şi li se par suspecte de orice boală să sune la 0267-351.712 sau la 0722-700.699 pentru a anunţa locul acestora. Este mai bine să ştim din timp unde se află posibile animale bolnave decât să cercetăm în tot judeţul, cele două numere de telefon sunt ca şi sintemul unic de urgenţe 112 numai că pentru boli la animale”, a completat Siko Barabasi Sandor.

Pesta porcină africană şi dioxina sunt departe de judeţul nostru

Siko Barabasi Sandor a continuat cu faptul că şi restul maladiilor animale din lume sunt foarte departe de ţara noastră, iar locuitorii judeţului nu trebuie să se teamă de nimic.

„Pesta porcină africană apărută în Rusia este destul de departe de noi şi nu trebuie să avem motive de îngrijorare. Totuşi şi aceasta este o boală virotică şi se răspândeşte la fel de repede ca şi febra aftoasă, iar aceasta provoacă moartea animalelor în cel mult trei zile. Simptomele care apar în cazul acestei boli sunt sângerarea şi hematoamele de culoare închisă pe piele. În caz că acestea apar trebuie chemat un medic veterinar de urgenţă altfel animalul poate muri”, a explicat directorul DSVSA.

În legătură cu contaminarea cu dioxină, produsă recent în Germania, locuitorii judeţului pot cumpăra ouă de la magazin liniştiţi deoarec toate loturile exportate de la germani au fost retrase deja de pe piaţă şi nu mai este niciun pericol. Siko a atras totuşi atenţia că dioxina se foloseşte în industria maselor plastice şi se poate elibera foarte uşor la supraîncălzire sau ardere.

„Mamele să fie foarte atente la farfuriile şi lingurile frumos colorate pentru copii mici sau pentru bebeluşi. Acestea conţin dioxină şi dacă încălzesc ceva în cuptorul cu microunde pun în pericol sănătatea copilului. Este mai bine să le folosească pe cele din ceramică, porţelan sau din alte materiale care nu conţin şi dioxină”, a conchis Siko Barabasi Sandor.

Foto: ziar.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.