Din cauza furturilor de cablu, nu există telefonie fixă în comuna Dobârlău
Comuna Dobârlău are probleme cu telefonia fixă de aproximativ două săptămâni, ca urmare a furturilor de cablu tot mai dese de aici.
Primarul comunei Dobârlău, Vasile Maxim, spune că s-au furat cablurile de telefonie fixă şi nimeni nu poate fi apelat prin intermediul reţelei Romtelecom, în vreme ce acoperire pentru telefonie mobilă există în numai jumătate din comună.
”Am vorbit cu furnizori de servicii de telefonie mobilă pentru instalarea unor stâlpi de emisie mai aproape de noi pentru a facilita accesul la acest mod de comunicare localnicilor dar încă aşteptăm un răspuns. Cablurile de telefonie fixă sunt la nivelul solului, iar acestea sunt furate pentru a fi valorificate la centrele de fier vechi. Am luat legătura cu Romtelecom şi au promis că vor rezolva problema cât de curând posibil. Această problemă există şi în Valea Dobârlăului, sat unde nu este nici acoperire la telefonie mobilă iar localnicii de acolo sunt complet izolaţi din acest punct de vedere. Lunca Mărcuş şi Mărcuş sunt şi ele afectate de aceste furturi şi nu găsim soluţii pentru împiedicarea acestora”, s-a plâns Vasile Maxim.
Promisiuni de rezolvare
Directorul Romtelecom Covasna, Csiki Zoltan, a declarat că s-a achiziționat deja necesarul de cablu, până la sfârşitul acestei săptămâni urmând ca problemele de la Dobârlău să fie remediate.
Potrivit lui Csiki, din comună s-au furat până acum aproximativ 500 de metri de cablu, unele furturi având loc chiar în apropierea sediilor Primăriei și Poliției Dobârlău.
Pe lângă comuna Dobârlău alte 12 localităţi judeţene se confrută cu furturile de cablu de telefonie fixă.
Perioada de criză a înmulțit cazurile de furturi a cablurilor de telefonie, autorii acestora devenind cei mai mari dușmani ai operatorilor de telecomunicații, deoarece tăierile acestor cabluri pun la pământ rețelele de telefonie fixă, afectând zeci sau sute de abonați. Cazurile de furturi de cablu de telefon s-au înmulțit îngrijorător în ultimul an în județul nostru, hoții, deși prinși în cele din urmă, provocând pagube de mii de euro. De cele mai multe ori prejudiciul nu este recuperat, iar furnizorii de telefonie rămân cu pagubele neplătite.