Digul de la Căpeni, întărit cu saci cu nisip
Bilanţul aproximativ al inundaţiilor din ultimele zile ajunge la peste 1.600 de terenuri acoperite de ape și sute de anexe gospodărești, fântâni și locuinţe afectate
În jur de o sută de persoane – pompieri, jandarmi, vânători de munte, localnici, voluntari – au participat ieri la întârirea digului de la Căpeni, care dă semne că nu ar rezista în faţa apei. Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, prezent ieri la faţa locului, măsura este una preventivă și speră ca digul să nu se rupă, dar în cazul în care acest lucru se va întâmpla, 70% din localitatea Căpeni va fi acoperită de ape.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Marius Tolvaj, a afirmat că pentru întărirea digului au fost folosiţi în jur de 1.500 de saci cu nisip, în timp ce alţi 6-700 sunt pregătiţi de rezervă, în caz de nevoie.
Ploile din ultimele zile au lăsat în urmă sute de anexe gospodărești și locuinţe inundate, precum și peste 1.600 de terenuri acoperite de ape.
Potrivit unui bilanţ estimativ al ISU, întocmit din datele transmise de primari, până marţi fuseseră afectate în jur de 750 de anexe gospodărești, 373 de fântâni, 33 de locuinţe, 967 de hectare de teren arabil și 663 de hectare de pășuni și fâneţe, afirmă purtătorul de cuvânt al IJSU, Veronica Cocerhan.
De asemenea, au fost afectate șase diguri din judeţ - de la Bodoc, Baraolt, Brăduţ, Chichiș, Ozun și Zăbala.
Marţi seara, în urma unei viituri, în comuna Belin au fost afectate 15 case și 40 de gospodării și inclusiv beciul Primăriei a fost inundat.
Ana Sidon
Foto: ISU Covasna