Dezvoltare continuă la Ozun
Primarul comunei Ozun, Ráduly István, este mulțumit de ritmul în care se dezvoltă comuna pe care o conduce. Spune că nu îi place să vorbească despre planuri, de aceea ne-a prezentat doar acele proiecte care au fost deja publicate în Monitorul Oficial sau pentru care a primit adresă prin care se spune că proiectul este eligibil.
Proiecte cât 40 de bugete anuale
Valoarea totală a proiectelor care sunt momentan sub derulare la Ozun este de peste 40 de milioane de euro, în timp ce bugetul comunei pe un an este de un milion de euro. Mai în glumă, mai în serios, Ráduly afirmă mândru că Ozunul a reușit să evolueze în patru ani, cât ar fi evoluat probabil în patruzeci. La o astfel de sumă totală a proiectelor, nici aportul Primăriei nu este de neglijat, fiind de 6 milioane de euro, dar primarul are încredere în forțele proprii, spunând că valoarea de derulare a proiectelor este de câțiva ani, așadar va face rost de banii necesari.
Apă, canalizare și asfalt
Sântionlunca, Bicfalău și Lisnău sunt satele din comuna Ozun unde se lucrează la construirea sistemului de alimentare cu apă, dar și la canalizare. Investițiile se realizează prin patru proiecte finanțate de către Banca Mondială și bugetul local al comunei. În câteva săptămâni se vor termina și lucrările de asfaltare a drumului comunal 27, dintre Ozun și Lisnău Vale. Asfaltarea a fost câștigată printr-un proiect depus la Ministerul Dezvoltării. Tot în curs de realizare este și pietruirea drumului comunal dintre Ozun și Măgheruș. Printr-un alt proiect îndrăzneț, primarul din Ozun dorește să construiască prima pistă pentru biciclete lungă de 40 de km din județul Covasna. Pentru ca acest plan să devină realitate, Primăria a depus un proiect pe care l-a și câștigat. Vor fi modernizate drumurile de câmp actuale, pe ruta Măgheruș – Lisnău Vale – Lisnău – Bicfalău – Ozun.
Baza sportivă, biblioteca și sediul Primăriei
În câteva săptămâni, Primăria Ozun va lua în folosință baza sportivă care este terminată acum în proporție de 99%. De asemenea se va realiza modernizarea bibliotecii comunale, prin sprijinul Ministerului Culturii. Ráduly István pune mare accent pe relansarea vieții culturale în comună. Acesta este și unul dintre motivele pentru care au depus un proiect și pentru reabilitarea clădirii Primăriei, unde etajul va fi conceput ca și sală de repetiție pentru diferitele acțiuni culturale. „Avem o viață culturală activă la Ozun. Fanfara, trupa de majorete, corurile de copii și adulți, ansamblul de dans sunt doar câteva dintre acele trupe care desfășoară activități culturale în Ozun. De asemenea meșterii populari din comună îi învață pe tineri tainele meseriilor tradiționale, pentru ca acestea să nu se piardă” – a declarat Ráduly.
O nouă grădiniță
Comuna Ozun are mare nevoie şi de o grădiniță nouă. Actuala clădire în care învață preșcolarii nu este a Primăriei, de aceea autoritatea publică plătește chirie. Problema va fi însă rezolvată, un proiect depus la Compania Națională de Investiții (CNI) fiind declarat eligibil. În cazul acestui proiect aportul autorității publice este unul considerabil, de 50%. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 2,5 milioane de lei, însă noua grădiniță va avea șase grupe și va funcționa cu program normal.
O comună dotată
Ozunul se numără printre cele mai dotate primării din județ, când vine vorba despre mașini și utilaje. De la tractor, buldoescavator la microbuz pentru personalul primăriei, Ozunul are de toate. Mai mult decât atât, edilul spune că micul parc de utilaje se va mări odată cu construirea platformei de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere. În proiectul finanțat de Banca Mondială, este inclusă și achiziționarea unor noi utilaje.
Ráduly mai are de lucru
L-am întrebat pe edilul din Ozun dacă va mai candida pentru un mandat la Primărie. A răspuns cu un “da” categoric. „Deși nu toată lumea mă iubește, cred că mai am de lucru la primărie. Doresc să termin clarificarea tuturor parcelelor de pământ din comună, să avem o situație clară a cui este fiecare bucată de pământ. Este o muncă grea și nu foarte populară, dar cu siguranță una necesară. Cartea mea de muncă nu este la Primărie, sunt profesor universitar, dar deși munca în administrația publică dă multe bătăi de cap, simt că am o responsabilitate față de cetățenii acestei comune” – ne-a declarat primarul.