ACTUALITATE 1 septembrie 2014

Dezastru la Bac-ul de toamnă

de Székely Emőke | 106 vizualizări

Nici 18% dintre elevii covăsneni nu au reușit să promoveze examenul maturității

Dintre cei aproape 600 de candidați înscriși la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, nici 100 nu au reușit să promoveze. E drept, 100 dintre ei nici nu s-au prezentat, iar din cei 495 de absolvenți care măcar au încercat, 87 s-au bucurat de succes, iar restul vor veni să mai încerce, dacă vor veni, la anul.

Promovabilitate sub media națională

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar al Județului Covasna, rata de promovare la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului în județ este de 17,61%, sub media națională care este de peste 22%, și sub procentul de anul trecut, când un sfert dintre candidați au trecut cu brio de examen. Pentru sesiunea din toamnă s-au înscris un număr de 599 de absolvenţi de liceu, dintre care 105 nu s-au prezentat, iar un elev a fost eliminat din examen. Dintre cei prezenţi, doar 87 au reuşit să obţină media 6, ceea ce înseamnă că au promovat.

Liceele tehnologice, din nou codașe

Așa cum se întâmplă de ani buni, liceele tehnologice sunt cele care „trag în jos” județul. La această sesiune de examen procentul de promovare la filiera tehnologică a fost de doar 10%, în timp ce procentul la filiera teoretică a fost de peste 25%. Este interesant faptul că procentul de promovare al absolvenților din promoțiile anterioare este mai mare (19,35%) față de cel al proaspeților absolvenți (16,81%). În ceea ce privește liniile de predare, cei de la secția română au obținut rezultate mai bune decât colegii lor de la secția maghiară (20,16%, respectiv 16,71% procent de promovare). Statistica defalcată pe materii arată că din nou proba scrisă de Limba și literatura română le-a dat de furcă elevilor, doar 26% dintre ei au reușit să ia această probă, în timp ce la Limba și literatura maternă procentul de promovabilitate a fost de peste 90%.

Liceul „Mircea Eliade” pe loc fruntaș

Elevii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului au reușit cel mai bun procent de promovare la această sesiune a Bac-ului, aproape 40% dintre ei reușind să ia examenul. Pe locul secund se clasează Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe (35,71%), iar pe locul trei Liceul Teologic Reformat din Târgu Secuiesc (33,33%). La polul opus sunt liceele tehnologice cu promovabilitate zero, și anume Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe și Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc.

Elevii nu sunt prea supărați

Un tânăr care a picat Bac-ul în iulie și nu a reușit să îl ia nici acum ne-a spus că nu este foarte dezamăgit, deși nu ar strica să aibă diplomă. „Asta e, nu am reușit, ce să fac? Probabil că trebuia să învăț mai mult, dar a fost vară, prietenii mergeau la distracție, nu am avut chef să stau în casă cu cartea în mână. Părinții au fost dezamăgiți că nu am luat examenul nici acum, îmi pare rău mai mult pentru ei. Acum trebuie să îmi caut ceva de muncă, nu am încotro” – ne-a spus el.

O altă absolventă care de asemenea nu a luat examenul se gândește deja la lunile care vor urma, când ea va fi departe de țară. „Plec în Anglia ca au-pair. Măcar învăț limba, am cazare și masă asigurată, plus ceva bani. Văd lumea, cunosc oameni, și în vară vin din nou să dau Bacalaureatul pentru că îmi doresc să fiu studentă” – ne-a mărturisit tânăra.

Bac cu incidente

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului nu a decurs fără incidente. Mai întâi la prima probă scrisă o elevă a fost eliminată din examen la Centrul de Examinare de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, apoi a fost reclamat un caz de furt. Potrivit purtătoarei de cuvânt a IPJ Covasna, Nicoleta Marin, Poliția a fost sesizată de un asistent supraveghetor, care le-a spus oamenilor legii că a fost furat telefonul mobil al unui elev. „S-a stabilit că telefonul a fost sustras din locul amenajat pentru depozitarea bunurilor personale ale candidaţilor. Poliţiştii fac cercetări pentru identificarea făptuitorului şi tragerea acestuia la răspundere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt” – a declarat Nicoleta Marin.

La sesiunea din toamna anului trecut promovabilitatea în judeţul Covasna a fost de 25,45%, iar la sesiunea din vara acestui an a fost de 57,25%. Rezultatele la Bac nu sunt finale, contestațiile s-au depus luni, urmând ca zilele acestea să fie soluționate, iar rezultatele finale să fie publicate pe data de 4 septembrie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.