ACTUALITATE 23 februarie 2016

Despre mitul românesc al omului în spaţiu

de Iulia Drăghici - Taraș | 942 vizualizări

„Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut” ajunge joi la toţi abonaţii „Observatorul de Covasna”

De multe ori am auzit ideea că noi, românii, știm să apreciem oamenii de valoare ai poporului nostru doar după ce aceştia trec în neființă. Și cam tot de atâtea ori am înclinat să dau dreptate celor care mi-au spus acest lucru. Atitudinea mi s-a schimbat după ce am avut ocazia să mă întâlnesc faţă în faţă cu „legenda” Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a fost în spaţiul cosmic.

A IV-a ediţie APChat de la Sfântu Gheorghe de la sfârşitul lunii ianuarie, la care invitat special a fost însuşi Dumitru Prunariu, a fost specială pentru că am putut să văd că unul dintre cei mai importanţi oameni ai României se remarcă nu doar prin ţinută, deschidere la comunicare sau cunoaştere, ci şi prin modestie, o calitate tot mai rar întâlnită în ziua de azi.

Cartea „Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut”, scrisă de Annie Muscă, a ajuns la mine imediat după acest eveniment. Am răsfoit-o cu o curiozitate de copil care primeşte o jucărie nouă.

„Într-o Românie în care oamenii încetaseră să mai viseze, iar regimul îşi arăta semnele agoniei, Dumitru Prunariu a întruchipat visul de aur al generaţiei sale, sfidând gravitaţia şi barierele ideologice. La 14 mai 1981, nava Soyuz-40 se ridica de pe cosmodromul Baikonur, ducându-l printre stele pe românul Dumitru Prunariu alături de rusul Leonid Popov”, scrie în primul paragraf al volumului.

Pornind de la aceste rânduri, autoarea împleteşte frumos povestea de viaţă de până în anul 2012, când a fost publicată pentru prima dată cartea, a primului şi singurului român care a fost în spaţiul cosmic, cu secvenţe reprezentative atât din viaţa profesională, cât şi din cea personală. Mai mult, cartea conţine zeci de fotografii cu familia cosmonautului, ilustraţii din copilăria lui, dar şi imagini de la evenimente importante fie naţionale, internaţionale sau „spaţiale”.

Volumul ne mai spune şi povestea unui vis din copilărie devenit realitate. „Primul avion l-am făcut pe la 5 ani, din şipci găsite în atelierul de tâmplărie al bunicului din Săcele. L-am legat cu sfoară şi m-am învârtit cu el în curte până am ameţit. Consider că acesta a fost primul meu antrenament vestibular”, ne spune din paginile cărţii omul de legendă, Dumitru Prunariu.

Din perspectiva mea, cartea nu este recomandată doar pasionaţilor de zbor şi cosmos, ci şi oamenilor care cred, asemenea mie, că valorile, de talia lui Dumitru Prunariu, care au scris istorie pentru România, trebuie apreciate nu de mâine, ci chiar de acum.

Abonaţii ziarului „Observatorul de Covasna” vor adăuga în bibliotecile personale o carte care spune o poveste de viaţă frumoasă, parte a istoriei româneşti contemporane.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.