Descentralizarea Spitalului de la Baraolt rămâne deocamdată în aer
Primarul oraşului Baraolt, Nagy Istvan, refuză în continuare semnarea documentelor de preluare în administrarea Primăriei a Spitalului orăşenesc.
Odată cu Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe şi spitalele orăşeneşti din Covasna şi Târgu Secuiesc, trebuia să treacă în administrarea autorităților locale şi cel din Baraolt. Primarul Nagy Istvan, care nu a dorit să semneze protocolul de predare-primire cu Ministerul Sănătății, continuă pe această idee, chiar dacă descentralizarea trebuia să intre, practic, în vigoare de la 1 iulie.
„Când s-au semnat protocoalele cu Ministerul Sănătății, în prezența ministrului Cseke Attila, am spus clar că totul a fost de fațadă, nu a existat nicio ştampilă de legalitate, nimic. Nu am semnat pentru că nu ştiam ce anume aş fi preluat - nu mi-au fost arătate anexele lămuritoare. Eu trebuie să ştiu care e dinamica, care sunt punctajele spitalului din Baraolt, nu pot prelua o unitate sanitară care, dacă nu e performantă, pierde pacienți în favoarea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, pentru că dă apoi faliment şi eu sunt responsabil”, a explicat Nagy Istvan.
Ministerul Sănătății a anunțat finalizarea, la 1 iulie, a transferului unităților sanitare publice cu paturi către administrația locală, autoritățile covăsnene privind acest demers cu linişte, chiar dacă este posibil ca toate spitalele să aducă după ele inclusiv datoriile acumulate. Pe lista spitalelor care vor fi descentralizate în județul Covasna se află Spitalul Județean Sfântu Gheorghe – care va trece la Consiliul Județean, Spitalul Orăşenesc Covasna, Spitalul din Târgu Secuiesc şi Spitalul din Baraolt.
Monica Vajna