ACTUALITATE 25 septembrie 2011

Deputatul Horia Grama: „Liderii locali au primit o lecţie de autonomie”

de Monica Vrânceanu | 495 vizualizări

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că invitații din Tirolul de Sud, care au prezentat în urmă cu câteva zile la Sfântu-Gheorghe modelul de autonomie din Alto Adige, le-au spus clar susținătorilor locali ai autonomiei fapatul că aceasta are nevoie de suportul românilor, în cazul Secuimii.

Horia Grama este de părere că personaje locale precum primarul mun. Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, și președintele Consiliului Județean (CJ), Tamas Sandor, ar fi trebuit să înțeleagă că în zona noastră nu s-au făcut pași din partea UDMR pentru a se apropia de comunitatea românească, ci dimpotrivă, ”s-a promovat cu obstinență o politică de separatism”.

”Niciodată nu a existat vreo inițiativă din partea maghiarilor de aici de apropiere, o inițiativă sinceră de conlucrare cu comunitatea românească, dimpotrivă, aceasta din urmă a fost exclusă încet-încet din toate domeniile și în special din administrație. Cei din Tirol au spus clar că autonomia lor finală a fost posibilă numai datorită colaborării și comunicării, bunei-înțelegeri cu celelalte minorități de acolo și că doar prin acceptare s-a putut realiza. În plus, mai apare o componentă esențială a autonomiei: bunăstarea economică și socială. Cred că domnii de la UDMR au observat că și această componentă, în zonele în care ei cer autonomie, ilegal și neconstituțional, nu este îndeplinită, deoarece ei cer autonomie în sărăcie și tot ce au întreprins în ultimii 20 de ani nu a făcut decât să izoleze zona și să îndepărteze investitorii”, a declarat Horia Grama.

Liderul PSD Covasna crede că Antal Arpad devine ”un mic dictator local” prin faptul că vorbește despre faptul că românii ar trebui să accepte ideea autonomiei, nu neapărat să o susțină. În context, Horia Grama i-a amintit lui Antal Arpad că a făcut un jurământ de respectare a Constituției și legilor țării, în sensul în care tot ceea ce propune – autonomia, este în afara Constituției.

”Nu putem discuta decât despre autonomia locală, care în fapt, pe lângă toate celelalte drepturi conferite de-a lungul anilor minorităților, rezolvă toate problemele culturale şi de identitate ale minorităților. De fapt, această autonomie cerută de politicienii maghiari ascunde doar dorința lor de a-și conserva privilegii și funcții în care au acces - și asta se vede în tot ceea ce propun, inclusiv în Legea Minorităților”, este de părere Horia Grama, apreciind că politicienii maghiari ar dori un stat în stat, pentru a rămâne pe poziții veșnice de baroni locali.

Horia Grama a mai apreciat că ideea lui Antal Arpad, conform căreia județul Covasna ar avea un PIB pe cap de locuitor atât de ridicat încât și-ar permite să se descurce singur, este absurdă. Deputatul PSD s-a referit și la chestiunea cunoașterii limbii minorităților, dar a subliniat faptul că în primul rând toată lumea ar trebui să cunoască limba oficială a Statului.

”Nu trebuie înțeles că maghiarii vor trebui obligați prin metode coercitive, dar există obligația morală de a cunoaște limba română, cea oficială a Statului”, a mai explicat Horia Grama.

PSD cere PNL candidaţi agreaţi în zonele românești

Referindu-se la chestiunea Uniunii Social-Liberale (USL) și a candidaților acesteia pe plan local, Horia Grama a declarat că ”împărțeala” s-a făcut la nivel central atunci când s-a stabilit cine și cum trimite candidații la primăriile reședință de județ și consilii județene - acesta fiind și cazul județului Covasna.

”Domnul Mădălin Guruianu este liderul PNL Sfântu-Gheorghe, dar dânsul nu a fost la întâlnirile delegației bilaterale privind PNL și PSD și totuși își exprimă tot felul de interpretări. Covasna, Harghita și Mureș au picat la PNL din cauza unei parități ce trebuie să existe la nivel național. Asta nu înseamnă însă că PNL în Covasna, Harghita și Mureș stau cumva mai bine în sondaje sau că au rezultate superioare, așa cum vrea să arate domnul Guruianu. Nu, nu este așa. Faptul că PNL va nominaliza candidaturile la cele două funcții nu e doar un avantaj ci și o mare responsabilitate pe plan local. Doresc ca ei să ia foarte în serios candidaturile, căci sunt în numele USL, deci trebuie să-i acceptăm și noi, ca o consecință a rezultatului pe care-l vom avea la alegerile locale”, a declarat Horia Grama.

Acesta a arătat că pentru maximizarea rezultatelor la alegeri, candidații PNL vor trebui să se plieze și pe acceptul PSD, care în cele din urmă are o pondere mai mare în zonele românești ale județului și deci va face campanie pentru acești candidați.

”Candidații pe care-i va nominaliza PNL vor trebui să atragă și voturile din teritoriu ale electoratului PSD. În prezent, așteptăm din partea celor de la PNL o discuție; să decidă pe cine vor să pună, dacă nu au candidați le dăm de la noi... Dar trebuie să ne consulte și pe noi, pentru că altfel nu pot avea pretenția să ne mobilizăm noi electoratul, pe nominalizări ale lor, aiurea”, a mai subliniat deputatul PSD.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
anaili, 27 septembrie 2011
Ar trebui sa promovati politicieni care nu sunt corupti dar oare exista domnule Grama cand nu ati ajuns la guvernare dar sunt deja facute toate aranjamentele daca se va schimba ceva la alegeri citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 26 septembrie 2011
DA ,MI SE PARE CORECT ACEST PUNCT DE VEDERE.TOTI POLITICIENII VAD DOAR INTERESELE LOR MESCHINE SI IMEDIATE. NU LE PASA DE NIMIC ALTCEVA.CHIAR SI UDMR - ISTII SI CEILALTI VOR AUTONOMIA PENTRU citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.