ACTUALITATE 20 aprilie 2017

Depozitul de biomasă din Întorsura Buzăului, inaugurat de autorități

de Iulia Drăghici - Taraș | 2161 vizualizări

Depozitul de produs și stocat biomasă din Întorsura Buzăului a fost inaugurat de autorități și este funcțional. Proiectul numit „Reabilitarea sistemului de încălzire cu combustibil biomasă – Depozit de masă lemnoasă” a demarat în anul 2016. Investiția a costat aproape 9,7 milioane de lei, 6,8 milioane de lei din fiind alocați din bugetul de stat și 2,9 milioane de lei din bugetul orașului.

Depozitul de stocat biomasă este situat în spațiul fostei gropi de gunoi a orașului.

„S-a terminat proiectul, am inaugurat lucrarea și am avut și recepția. (...) Produceam biomasă încă de anul trecut, dar nu acolo. Acum ne-am mutat în noul spațiu și o să ducem acolo lemne să le depozităm. Depozitul este funcțional. Acum trecem la faza a doua, aceea a extinderii rețelei de agent termic cu 2,5 până la 3 kilometri în zona centrală”, ne-a declarat primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Depozit pentru deșeurile din construcții

În planurile autorităților întorsurene se mai găsește și proiectul de construire a încă unui depozit în apropierea celor de produs și stocat biomasă, de această dată pentru stocarea deșeurilor provenite din construcții.

„Lângă această construcție vom face un depozit de materiale voluminoase, printre care se vor regăsi și deșeurile din construcții. Le vom aduna acolo și vom încerca să venim în întâmpinarea acestei nevoi a cetățeanului. O să ne gândim ce vom face cu aceste deșeuri, pe care le vom toca, cel mai probabil”, ne-a mai spus primarul.

Biomasa, produsă și stocată în depozitul recent inaugurat, folosește centralei termice care furnizează agent termic pentru aproximativ 5.000 de locuitori ai orașului Întorsura Buzăului, din zona blocurilor de locuințe, dar și pentru instituțiile aflate în zona centrală a localităţii. Aceasta funcţionează din anul 2004 şi a fost construită printr-un program de mediu, promovat de Guvernul României de la acea vreme şi Guvernul Danez prin Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului. Potrivit unei clauze contractuale, centrala termică trebuie menținută în funcțiune până în 2018, chiar dacă din 2008 aceasta a început să genereze pierderi la nivelul bugetului local. Prețul biomasei necesare funcţionării a crescut considerabil, iar numărul beneficiarilor a scăzut constant, drept pentru care autoritățile au decis să își producă la nivel local combustibilul, reducând astfel o parte din costuri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandra Simion, 23 aprilie 2017
Sa speram ca va fi si activ dupa inaugurare. Am vazut o multime de proiecte inaugurate si apoi fara activitate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.