Delincvența juvenilă este în scădere în județul Covasna
Prevenirea delincvenţei juvenile a fost şi va fi una din principalele priorităţi ale oamenilor legii, iar odată cu încheierea anului 2014, la nivelul IPJ Covasna a fost întocmită o analiză privind acest sector.
„Suntem printre ultimii în țară în ceea ce privește delincvența juvenilă, iar în 2014 nu am avut niciun caz în care minorii să fi fost autorii unor fapte grave, gen tâlhărie, omor, viol sau accidente rutiere. Datele statistice arată o scădere a delincvenței juvenile, și de cele mai multe ori am avut de-a face cu furturi. În general minorii au furat telefoane mobile, vrând să fie în pas cu tehnologia. Din acest motiv le recomandăm părinților să le dea copiilor telefoane cu care să poată comunica cu ei, dar dispozitivele să nu fie scumpe, care ar putea atrage un eventual furt” – a declarat șeful Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Covasna, Tóth Sigismund.
Conform datelor statistice înregistrate în 2014, numărul faptelor de natură penală comise de către minori cu vârsta de până la 13 ani a scăzut faţă de anul precedent de la 16 fapte în 2013, la 5 fapte în 2014, fiind vorba despre infracţiuni de furt sau alte fapte cu caracter penal. Dacă în anul 2013, din punct de vedere al situaţiei şcolare a făptuitorilor, şase erau elevi, iar zece se aflau în situaţie de abandon şcolar, în anul 2014 patru dintre autori erau elevi, iar unul singur în situaţie de abandon şcolar.
În ceea ce priveşte faptele comise de minori cu vârsta cuprinsă între 14 şi 15 ani care conform legii penale au răspundere limitată (în funcţie de discernământ), faţă de situaţia înregistrată în cursul anului 2013, numărul faptelor penale comise de minorii din această categorie a scăzut, de la 8 la 4. Referitor la faptele penale comise de minorii din această categorie de vârstă, care nu răspund penal, numărul acestora a fost de opt, în scădere faţă de zece fapte în 2013.
Numărul faptelor de natură penală comise de minorii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 17 ani care potrivit legii răspund penal, a scăzut cu o faptă, de la 20 în 2013, la 19 fapte în 2014. Din punct de vedere al tipului de infracţiuni, majoritatea au fost furturi şi distrugeri.
Pe raza judeţului Covasna, conform datelor menţionate în statistica operativă, în cursul anului 2014, numărul total al faptelor penale sesizate în şcoli şi în zona adiacentă acestora a fost de 16. Toate aceste fapte au fost comise în incinta unităţilor de învăţământ, nefiind sesizate fapte comise în zona adiacentă unităţilor de învăţământ. Nu e vorba de anul şcolar ci de anul calendaristic. Dintre aceste fapte, 15 au fost comise în mediul urban, una singură fiind comisă în mediul rural. Din punct de vedere al tipurilor de infracţiuni sesizate, 25% sunt infracţiuni de loviri au alte violenţe, ponderea acestora scăzând faţă de anul 2013 cu 11%, iar restul infracţiunilor au fost furturi (75%). Numărul intervenţiilor ca urmare a unor apeluri efectuate prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 a crescut cu de la 7 în 2013, la 9 în 2014.
Poliţiştii covăsneni au acordat o atenţie deosebită domeniului prevenirii delincvenţei juvenile, educaţia antiinfracţională reprezentând una dintre cele mai importante componente ale siguranţei cetăţenilor.
Peste 8.500 de activităţi în unităţile de învăţământ
„În 2014, la nivelul judeţului Covasna, poliţiştii de la prevenirea criminalităţii în colaborare cu alte structuri de poliţie au efectuat peste 8.500 de activităţi în unităţile de învăţământ; vorbim aici despre participarea poliţiştilor la şedinţe şi ore de instruire cu elevii din şcoli, precum şi patrulări şi acţiuni în şcoli efectuate în scopul prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Totodată, în urma activităţilor efectuate pe această linie, în anul 2014 poliţiştii covăsneni au depistat peste 200 de minori lipsiţi de supraveghere, care au fost predaţi fie părinţilor, fie centrelor de plasament din care făceau parte. De asemenea, au fost aplicate 113 sancţiuni contravenţionale părinţilor sau tutorilor pentru lipsa de supraveghere a copiilor. Pentru a preveni asemenea fapte pe viitor, îi îndemnăm pe părinți să comunice cu copiii lor, și să se intereseze unde și cum își petrec aceștia timpul liber” – a punctat Tóth Sigismund.
Poliţiştii covăsneni vor acţiona şi în 2015 în vederea prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, scopul fiind acela de a creşte o generaţie care să reprezinte viitorul prin spirit civic, corectitudine şi respect faţă de valorile morale.