Decanul Baroului Covasna, Sabin Calinic: „Avocatura nu a fost desființată niciodată, iar Barourile n-au fost inventate de Bota”
Decanul Barolui Covasna, avocatul Sabin Calinic, susține că protestul lui Cristinel Statulescu, bărbatul care a intrat în greva foamei în fața Judecătoriei Sfântu Gheorghe pe motiv că magistrații covăsneni nu-l recunosc de avocat, nu este fondat. Mai mult, Sabin Calinic a ținut să clarifice încă o dată întreaga situație, în urma precizărilor care au venit din partea apărătorului lui Statulescu, avocatul Steluța Maria Hasasiu.
Sabin Calinic a precizat că declarațiile lui Statulescu și ale lui Hasasiu, care fac referire la faptul că barourile tradiționale nu sunt legal înființate și că ar fi fost desființate prin Legea 3/1948, nu pot constitui o bază reală pentru exercitarea profesiei de avocat în virtutea unor altor barouri. Sabin Calinic a prezentat Sentința Penală 538/2012, aparținând Judecătoriei Deva, care a pus pe rol soluționarea cauzei penale privind pe inculpații Pompiliu Bota și Lucian Susan, trimiși în judecată pentru infracțiunile de exercitare fără drept a unei profesii și complicitate la exercitare fără drept a profesiei. Sentința cuprinde mai multe pagini, în care se află inclusiv istoricul Baroului înființat de Bota, arătându-se că „spre deosebire de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) structura tradițională, UNBR – structura Bota s-a auto-creat prin hotărârea membrilor, iar actele care atestă luarea acestei hotărâri nu au fost supuse nici unei autorizații”.
Sabin Calinic a explicat că Baroul Bota a luat ființă în urma constituirii unor asociații, care printre altele aveau ca obiect de activitate inclusiv înființarea de barouri. În instanță, termenul a scăpat judecătorului, astfel că s-a dat acordul de constituire, revenindu-se apoi asupra deciziei, când situația a devenit de-a dreptul interesantă. Cazul a fost îndelung mediatizat și discutat, iar Pompiliu Bota a fost condamnat inclusiv la închisoare cu suspendare.
„Ceea ce vreau să se înțeleagă clar este că actul normativ la care fac referire Cristinel Statulescu și Steluța Maria Hasasiu, Legea 3/1948, nu a desființat avocatura, ci doar a schimbat denumirea Asociației Profesionale a Avocaților în Colegiul de Avocați din România. Niciodată avocatura nu s-a desființat în România, ci s-a schimbat denumirea, nu ei au inventat Barourile. Colegiile de Avocați au devenit, după Revoluție, Barouri, dar dacă redenumim o instituție nu înseamnă că am desființat-o”, a explicat Calinic.
Potrivit acestuia, Cristinel Statulescu nu este membru al Baroului Covasna și nici nu a încercat vreodată să devină. Mai mult, Sabin Calinic a arătat că Statulescu, în toate protestele și intervențiile sale, nu a prezentat niciodată vreo diplomă de absolvire a studiilor de Drept, așa că își rezervă dreptul de a avea suspiciuni în ceea ce privește studiile acestuia.
Referindu-se la acuzele lansate de Statulescu și avocata sa, Steluța Maria Hasașiu, Calinic a ținut să arate clar că personal nu are nimic cu grevistul din fața Judecătoriei Sfântu Gheorghe ci doar își face datoria în calitate de Decan al Baroului Covasna.
„În calitate de decan, am obligația legală ca în momentul depistării cuiva care se dă avocat dar nu figurează pe tabloul avocaților conform legii, să sesizez organele de justiție. Asta am făcut, nu pentru că am eu ceva cu el, ci e obligația mea profesională. Evident că Statulescu nu figurează, pentru că nu are calitatea și titlul profesional de avocat – nu s-a supus unui examen de admitere în profesie, din câte știm noi – de asta am suspiciuni și în privința faptului că ar avea diplomă”, a mai spus Sabin Calinic.
În ceea ce privește acuzațiile pe care le aduce Statulescu mai multor magistrați covăsneni și unui polițist, Calinic a explicat că acestea vin pe fondul faptului că fiecare dintre cei acuzați de Statulescu a avut rolul său în sesizarea făcută de decanul Baroului Covasna cu privire la exercitarea avocaturii fără drept.
Baroul Bota, refugiu pentru unii absolvenți de drept?
Decanul Barolui Covasna a mai explicat și modul în care Baroul Bota a reușit să ducă în instanțe anumiți avocați. Calinic spune că totul se trage de la anumite interese.
„Eu când am absolvit Dreptul, eram în jur de 350 de absolvenți de drept pe an. În clipa de față, sunt 10.000 de absolvenți de drept. A făcut dreptul oricine, pentru că s-au plătit taxe dar mulți nu știu cum arată o facultate pe interior (…). Combinatele astea de diplome au trebuit să-i motiveze cumva pe cei care tot făceau Dreptul – și a inventat povestea asta, l-au găsit pe Bota Pompiliu, cu Baroul său”, a mai spus Calinic, care consideră că sentința Judecătoriei Deva și detaliile legate de Baroul Bota – disponibile pe internet, clarifică întreaga poveste. În plus, Calinic susține că cei din Baroul Bota nu sunt recunoscuți de nicio instanță din țară, căci asta ar constitui infracțiune.
Între timp însă, până la clarificarea situației, Cristinel Statulescu își continuă protestul în fața Judecătoriei Sfântu Gheorghe. Bărbatul a intrat în greva foamei săptămâna trecută și a declarat, la acel moment, că nu va renunța la demersul său până nu i se va face dreptate și nu i se va permite să-și exercite meseria, aceea de avocat.