ACTUALITATE 15 martie 2016

De Ziua maghiarimii, primarul Antal Arpad a vorbit ca un „cetățean de rând“

de Covasna Media | 1085 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, aflat de o lună sub control judiciar, a participat marți, 15 martie, la manifestările organizate în centrul orașului de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În aplauzele mulțimii, Antal Arpad a urcat pe scenă, precizând că ține discursul ca un simplu cetățean. El a început prin a sublinia că viitorul nu trebuie clădit pe teamă, iar forțele potrivnice vor fi cu atât mai mari cu cât înfăptuirile vor fi mai importante. El i-a întrebat, retoric, pe cei de față, dacă soluția este părăsirea pământului natal, respectiv dacă secuii trebuie să renunțe la ceea ce strămoșii lor au plătit prin sacrificii. Ambele întrebări au primit un „nu“, strigat într-un singur glas de către cei prezenți.

„Au furat chiar și revoluția“

„Avem un singur răspuns bun: să rămânem aici, să muncim și să avem cât mai mulți copii. Asta e viitorul nostru“ a spus Antal Arpad.  El a reamintit de promisiunile făcute în Rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918. „Au promis autonomie, și cu ce am ales în 2016? Ce a devenit realitate din aceste promisiuni? Nu doar promisiunile au rămas nerealizate, vedem pe zi ce trece că falsifică istoria, au furat chiar și revoluția“, a mai zis Antal.

Viceprimarul municipiului, Tischler Ferenc, a declarat presei că „s-a simţit solidaritatea faţă de primarul Antal Arpad“, la manifestări participând un număr mai mare de localnici decât anul trecut.

Antal Arpad este cercetat de DNA într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului, mai exact a unor străzi şi trotuare, piste pentru biciclişti şi a iluminatului public, printr-un credit acordat la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Procurorii au dispus pe 17 februarie a.c. măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, interdicţia de a-şi exercita funcţia, de a părăsi ţara şi de a intra în contact cu angajaţii primăriei şi reprezentanţii BERD. Antal  este acuzat de utilizare, în alte scopuri, a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. Antal Arpad, care a declarat în repetate rânduri că acuzaţiile sunt neîntemeiate, şi-a luat concediu fără plată pe durata controlului judiciar.

Programul dedicat Zilei maghiarilor de pretutindeni, care coincide cu comemorarea a 168 de ani de la Revoluţia din 1848-1849, a mai cuprins o paradă a husarilor (ostaşi din cavaleria maghiară - n.r.) care au mărşăluit pe mai multe străzi din Sfântu Gheorghe, momente artistice şi religioase.

Gest de diversiune de Ziua Maghiarilor

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe anunţă că evenimentul comemorativ de  Ziua Maghiarilor de pretutindeni, desfăşurat marţi, 15 februarie, în Sfântu Gheorghe a generat o nouă dispută.

„În ziua de 15 martie, la ora 9:50 o persoană necunoscută, care s-a dat drept ca procuror a sunat la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în vederea atragerii atenției conducerii că arborarea drapelului Ungariei în cadrul festivităților din ziua de astăzi este interzisă. Consider acest gest o diversiune, pentru că folosirea simbolurilor naționale în cadrul festivităților este garantată prin lege. Facem apel către populație să nu se lase manipulați de astfel de afirmații. Primăria va depune plângere la poliție împotriva persoanei necunoscute”, a notat viceprimarul cu atribuţii de primar, Sztakics Éva Judit, într-un comunicat de presă.

5000 de persoane la Târgu Secuiesc

Ziua maghiarilor de pretutindeni, care coincide cu comemorarea a 168 de ani de la Revoluţia din 1848-1849, a fost marcată marţi prin adunări festive și în alte localităţi din judeţul Covasna, printre care şi municipiul Târgu Secuiesc. Aici, în cursul dimineţii, peste 5.000 de persoane au participat peste la activităţile organizate, potrivit Agerpres.

Conform tradiţiei, manifestările au avut loc la statuia revoluţionarului Gabor Aron, născut în urmă cu 200 de ani în judeţul Covasna, la comanda căruia au fost turnate tunurile folosite de localnici în timpul Revoluţiei paşoptiste. Festivităţile au început cu o defilare a husarilor călare, respectiv a păstrătorilor de tradiţii şi a căruţelor tradiţionale venite din localităţile învecinate.

În mulţime s-au aflat şi reprezentanţi ai Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate, care au afişat pancarte de susţinere pentru liderii formaţiunii, Beke István şi Szőcs Zoltan, aflaţi în arest preventiv, fiind suspectaţi că plănuiau să detoneze o bombă în timpul manifestărilor organizate anul trecut la Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională a României.

Iulia Drăghici

Sever Ioan Miu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Laurentiu Traian, 20 martie 2016
Dupa ziua asta, maine nu sarbatoresc? ar trebui sa fie mandri, sunt singurii care s-au facut sovietici fara sa fie fortati.... plus ca tot se ridica in slavi ca sunt primii care s-au revoltat citeste integral
stelian, 16 martie 2016
Impresionant, numai sa nu fi manglit banii europeni, in rest, ok!
lili, 16 martie 2016
"Au furat"?! Cine "au furat" ?! Voi ati furat, d-aia tu esti sub control judiciar! Lasa vrajeleile, de 26 de ani manipulati in mod ordinar populatia maghiara, nu v-a furat nimeni nimic, sunteti citeste integral
Asociația ProCovasna, 16 martie 2016
Dom' primar, felicitări pentru discurs. Este exact ceea ce tot încercăm să transmitem și noi maghiarilor. Spre exemplu, domnului Marko Attila. Că secuii nu ar trebui să=și părăsească citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.