De la vacă, direct pe masa consumatorului covăsnean, printr-un click
Lanțul scurt de aprovizionare este promovat în județul Covasna printr-un proiect european inedit
Conceptul de asociere între micii producători este promovat la nivelul județului Covasna printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Meolat – Calea Lactatelor are și site oficial, https://meolat.ro/, de unde consumatorii din Sfântu Gheorghe pot cumpăra o gamă de produse lactate naturale, preparate într-o fabrică din Ilieni, din materia primă provenită de la vacile fermierilor covăsneni, fără să mai plătească taxele impuse de intermediari.
Proiectul „Constituirea pieței locale în zona Ilieni, Sfântu Gheorghe, Ozun a județului Covasna prin implementarea conceptului lanțurilor scurte de aprovizionare”, finanțat din fonduri nerambursabile prin PNDR 2014-2020 are patru parteneri: Fundația LAM, Meotis SRL, fermierul Muntyán Gyula și Pensiunea Téglás. Acesta își propune să urmărească promovarea produselor locale, obținute în fabrica de preluare ca laptelui din Ilieni, din materia primă venită din ferme ca cea a lui Muntyán Gyula. Pensiunea Téglás din Bicfalău servește drept element de distribuție pentru aceste produse.
„Am dori să reintroducem conceptul de asociere în mentalitatea locală și regională. După părerea noastră, acest concept poate funcționa numai dacă vine de la oameni și nu de sus. După cum văd, funcționează foarte bine. (...) În acest concept este foarte important să fie încredere între parteneri, altfel nu poate exista. Asocierea între producători este un răspuns dat firmelor mari și multinaționalelor și la piața alcătuită de acestea. Omul în sine nu prea poate face față numai dacă se asociază”, a declarat joi, într-o conferință de presă, directorul fundației LAM, Klárik Attila.
Recent a fost lansat și site-ul proiectului, https://meolat.ro/, care are și un magazin online, prin intermediul căruia locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe pot comanda de la iaurt, la brânză de burduf, lapte bătut, sana, kefir, smântână sau până la o băutură răcoritoare de portocale făcută cu zer. Comenzile vor fi livrate doar în zilele de vineri, de un distribuitor de la firma Meotis, doar pe raza municipiului reședință de județ. Astfel, consumatorii vor fi scutiți de plata taxelor de la raft impuse de distribuitori sau de marile lanțuri de magazine.
„E foarte important că noi nu avem intermediari. Acesta este și conceptul lanțului scurt. Consumatorul se întâlnește direct cu aceste produse fără alte suprataxe și intermediat. Nu proiectul în sine este foarte important, pentru că aceste produse sunt deja pe piață și firmele funcționează și fără noi, dar subliniez încă o dată că cel mai important este să arătăm că această formă este singura opțiune pe o piață capitalistă liberală și singura formă de a crea o alternativă la marile magazine”, a punctat Klárik Attila.
„Acest proiect a fost binevenit din partea noastră pentru că astfel putem ajunge prin reclamă la acei potențiali cumpărători care în 25 de ani nu au auzit de noi. (...) Ideea este că laptele produs în zonă, comuna Ilieni și Lunca Ozunului, de la 5 kilometri, este transformat în produse livrate la 8 kilometri, în Sfântu Gheorghe. Lanțul scurt asta înseamnă pentru noi – de la vacă până la masa consumatorului sunt 11 kilometri”, a spus și reprezentantul firmei Meotis SRL, Bakó Zoltán.
„Produsele tradiționale sunt de bază la noi, fiind pensiune agroturistică. Încercăm să ne servim turiștii doar cu produse din zonă și fără E-uri. Sper să avem și alți producători din zonă care să prindă curaj”, a punctat și reprezentantul Pensiunii Téglás, Szabó Tibor.
Finanțarea, de 80.000 de euro, a fost acordată în 2017. Două treimi din fondurile alocate au fost utilizate în scop de marketing pentru prezentarea și promovarea conceptului lanțului scurt și a produselor născute din această cooperare, au mai spus coordonatorii proiectului Meolat – Calea Lactatelor.